Bli sterkere, fortere!

Av Øyvind Pedersen mai 16, 2017 07:00

Bli sterkere, fortere!

Varierer belastningen fra sett til sett 

strenght-2014-8-2

For det første, så blir du sterkere, fortere. Det har skjedd store gjennombrudd på området motorisk læring, den fine disiplinen om snarveier til å mestre noe. Et slikt gjennombrudd er «variabel praksis» , et virkningsfullt alternativ til den konvensjonelle «konstant praksis».

Konstant praksis viser til det å gjøre den samme tingen i hver eneste påfølgende test. Mange sett med samme vekt, for eksempel fem reps med 200 kilo i fem sett, eller 10 reps med 100 kilo i tre sett, er eksempler på konstant praksis. Denne metoden er til å lite på, men den kan forbedres. Variabel praksis, eller det å gå opp og ned i vekt i «bølger» for hvert sett, er et bedre alternativ. Mange motoriske studier (for eksempel Kerr og Booth, 1978) viser at personer som øver under forskjellige forhold, utfører minst like bra som de i den konstante gruppen, og oftere gjør de det bedre!

I tillegg til fordelen i styrke, fører det å variere vekten fra et sett til neste, også til andre fordeler. Lettere sett gjør til neste tunge sett, og øker på en smertefri måte vektbelastningen.

strenght-2014-8-3

Husk hvor viktig den totale vekten du løfter er for å få muskelvekst.

En «bølgete» trening er mye mindre monoton og mye artigere enn en med samme vekter. I stedet for å presse fram fem reps av 100 kilo i fem sett, prøv heller 85 kilo av fem reps

  • (85 x 5)
  • (95 x 5)
  • (87 x 5) (95 x 5)
  • (85 x 5)
  • (100 x 5)
  • (85 x 5)

Du vil klare et par ekstra sett, og du vil ikke en gang merke det.

Av Øyvind Pedersen mai 16, 2017 07:00

Kommentarer

Søk på iform.no

#iform_no Instagram

Annonser

ANNONSER

Sammenligne rente før du låner penger. På Lavrente.org finner du all informasjon som du trenger for å ta de riktige økonomiske avgjørelsene.

På Gorilla Sports kan du kjøpe billig treningsutstyr for hjemmebruk. Alt innen dumbbells, kettlebells, vektskiver/manualer, treningsbenker m.m. Ved å bruke rabattkoden "iform" får du en gratis drikkeflaske med på kjøpet!

Ønsker du en mer effektiv produksjonshverdag? Da hjelper Pall-Pack deg med å finne riktig pakkemaskin til riktig pris.

Med effektiv palletering sparer du tid og penger. I mer enn 55 år har vi hjulpet det norske marked, hør med oss for hvordan.

Emballerer du i dag dine paller manuelt? Da kan Pall-Pack hjelpe deg med oppgaven, vi har både strekkfilm og riktig pakkemaskin for oppgaven.

Øvelse gjør mester