4 minutter til bedre kondis!

Av Iform.no august 8, 2017 08:00 Oppdatert

4 minutter til bedre kondis!

En hard oppoverbakke eller en omgang dampende sex er alt som skal til for å komme i form.

Det hevder Ulrik Wisløff, som er professor i kardiovaskulær fysiologi ved NTNU.

For å komme i form må pulsen opp. Wisløff forteller at det å trene så svetten renner to til tre ganger i uka er en rask og sikker oppskrift på å komme i form. Hvis du har en bratt bakke i nærheten, kan det være alt som skal til. Gå deg varm i ti minutter, og deretter går du raskt oppover bakken slik at pulsen øker og du svetter godt. Gjentas dette to-tre ganger i uka, vil du etter et par uker oppleve merkbar bedring av kondisjonen.

Lav kondisjon gir økning i risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, og for tidlig død. Kondisjonsnivået er en indikator på hvordan det står til med hjertehelsa. Nye tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at det går an å starte forsiktig, og likevel få stor helseeffekt. Terskelen for å komme i form er mye lavere enn vi tidligere har trodd, sier Wisløff. Resultater viser at om du trener intervaller på 4×4 eller 1×4 så er fremdriften i kondisjon på omtrent samme nivå. Wisløff understreker at metoden ikke vil ha like god effekt på personer som allerede er i god form.

Ņ ta seg en intervall-økt på tredemølle 2-3 ganger i uken, er ingen dum ide etter styrketrening. Du kan for eksempel gå i lett oppoverbakke i ti minutter og deretter enda fortere i tung oppoverbakke i fire minutter. Så fort og bratt at du svetter. Så kan du sette mølla i nedtrappingsmodus (cool down). Når du er ferdig kan du hoppe rett i dusjen. Det skal i følge denne undersøkelsen være nok.

kondisjon-2014-2014-3

Er du allerede godt trent og har bra kondisjon, må mer til. Hvis du vil avansere og gjennomføre en plan, så er denne intervall treningen et godt tips for å få bra kondisjon:

Uke 1

4 x 400 meter
. Gå/jogg 200 meter i pausen mellom intervallene.

Uke 2
6 x 400 meter
. Gå/jogg 200 meter i pausen mellem intervallene.

Uke 3
2 x 800 meter etterfulgt av 
4 x 400 meter
. Gå/jogg halvparten av distansen mellom intervallene.

Uke 4

4 x 800 meter etterfulgt av 
4 x 400 meter og
 2 x 200 meter. 
Gå/jogg halvparten av distansen mellom intervallene.

Uke 5

4 x 800 meter etterfulgt av 
4 x 400 meter og
 4 x 200 meter
. Gå/jogg halvparten av distansen mellom intervallene.

Uke 6

6 x 800 meter etterfulgt av 
2 x 400 meter
 og 2 x 200 meter
. Gå/jogg halvparten av distansen mellom intervallene.

Kilde: forskning.no

Av Iform.no august 8, 2017 08:00 Oppdatert

Søk på iform.no

Besøk oss på facebook

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser

ANNONSER

Hos den norske nettbutikken Brillz kan du kjøpe billige solbriller, kr 249 for 3 stk. pluss frakt. Med over 400 ulike modeller på lager er utvalget stort og variert!

Kjøp solbriller hos Brillz.no. Med lave priser og stort utvalg er det enkelt å finne en solbrille som passer enhver smak. Alle solbriller er CE-godkjent, nikkelfrie og med UV-beskyttelse.

Sammenligne rente før du låner penger. På Lavrente.org finner du all informasjon som du trenger for å ta de riktige økonomiske avgjørelsene.

På Gorilla Sports kan du kjøpe billig treningsutstyr for hjemmebruk. Alt innen dumbbells, kettlebells, vektskiver/manualer, treningsbenker m.m. Ved å bruke rabattkoden "iform" får du en gratis drikkeflaske med på kjøpet!

Ønsker du en mer effektiv produksjonshverdag? Da hjelper Pall-Pack deg med å finne riktig pakkemaskin til riktig pris.

Med effektiv palletering sparer du tid og penger. I mer enn 55 år har vi hjulpet det norske marked, hør med oss for hvordan.

Emballerer du i dag dine paller manuelt? Da kan Pall-Pack hjelpe deg med oppgaven, vi har både strekkfilm og riktig pakkemaskin for oppgaven.