Christian Bonczyk

Av Iform.no november 18, 2005 12:50

Christian Bonczyk

Christian Bonczyk er Dansk og har mange gode meritter i kroppsbygging og styrkeløft. Her forteller han hvordan han spiser og trener

Christian BonczykFullt navn: Christian Bonczyk 
Alder: 31
Bosted: Odense, Danmark
Arbeide: Fængselsfuktionær fra 1.December.
Høyde: 180cm
Vekt: 98 lige nu eller ca. 84 til konkurrence.
Sivilstatus: Kæreste med Norah Josephsen.
Meritter:
? DM 2003; Nr. 5 i -80kg
? DM 2004: Nr. 2 i -87½kg
? Decembercuppen 2004: Nr. 3 i -90kg.
? Thycuppen 2005: Nr. 3 i -100kg (Styrkeløft).
? DM i Bænkpres 2005: Nr. 4 i -100kg (Styrkeløft)
 
Mobiltelefon: Panasonic. Bare den virker og er pålidelig er jeg ligeglad med mærket.
Musikk: Jeg kan godt lide rock, funk og soundtracks afhængigt af lejligheden. 
Favorittfilm: Svært spørgsmål, da der er så mange gode film. Jeg er ret begejstret for Michael Mann?s måde at lave film på og Heat er en af dem jeg bedst kan lide af hans film, men ellers afhænger det af genre.
Favorittdrikk: Pepsi max er meget god.
Drømmedame: Hende den rødhårede der render rundt derhjemme.
Favorittmat: Vietnamesisk eller thailandsk mad er rigtig godt, men ellers er italiensk heller ikke så ringe.
Drømmebil: Det interesserer mig ikke så meget, så jeg har ikke en drømmebil. Jeg kører rundt i en Suzuki Alto, så det tyder på at biler ikke lige er min store passion.
Idoler: Arnold Schwarzenegger har den ultimative fysik i min bog, men ellers er jeg mest til de klassiske bodybuildere som Steve Reeves, Bill Pearl, Sergio Oliva og Frank Zane.

Christian Bonczyk
 
Når begynte du å trene? Hvor lenge har du holdt på til nå?
Jeg begyndte i 1993, da jeg aftjente min værnepligt og har gjort det lige siden.
 
Christian BonczykHvor mye veier du offseason og hvor mye veier du på scenen?
Sidste gang jeg var på scenen, vejede jeg ind på 84,6kg. Før diæten dengang lå jeg på ca. 100kg og lige nu er jeg på ca. 98kg. Det er et rimelig naturligt leje for mig, hvor jeg befinder mig godt. Offseason går jeg ikke så meget op i min BF%, dog uden at jeg er fed eller noget, og det interesserer mig ikke ret meget at være i god form hele tiden. Fx har jeg ikke været ved stranden siden 2003, så at vise mig frem i form udenfor konkurrence interesserer mig ikke særlig meget for at sige det mildt.

Hvilken muskelgruppe er du mest fornøyd med?
Ben, Bryst, triceps og mave har altid været gode muskelgrupper hos mig.

Hva motiverer deg?
Jeg vil gerne skabe harmoni mellem mine kropsdele, så alt er i balance, så jeg ser min krop som mit eget private skulpturprojekt om man vil. Alle der har problematiske muskelgrupper ved at det er en udfordring at få det hele til at passe sammen, men også noget der er sjovt når det lykkes. Dertil kommer det at selve træningen er noget jeg er rigtig glad for og den følelse det giver er også en motivationsfaktor.

Ang. konkurrence, så mistede jeg lidt lysten til at konkurrere efter 2004. Ikke fordi jeg har noget imod selve det at konkurrere, men diæt er ikke specielt sjovt og lysten til diæt og konkurrence var der bare ikke.

Til DM 2005, hvor jeg var med som opvarmer, snakkede jeg lidt med Michael Trebbien, som vandt det år jeg stillede op sidst og vi snakkede om at det kunne være sjovt med en omkamp. Derudover motiverede det mig også at se den form som en af mine bekendte Sune Bak stillede op i til DM i år. At stille op i så god form som han var, kunne jeg godt tænke mig, selvom det bestemt ikke bliver sjovt at komme derned.
 
Christian BonczykHva synes du er din beste prestasjon?
Min bedste form til dato er til DC 2004. Jeg synes selv jeg skulle have været nr. 2 i stedet for nr. 3, men det er jo ikke atleten der bestemmer det.

Hvilke egenskaper bør man ha eller prøve på å utvikle for å lykkes i en idrett som din?
Man skal være viljestærk, beslutsom, have selvtillid og vedholdende for at kunne gøre tingene selv. Har man folk til at babysitte sig igennem en diæt osv. kan man nøjes med at gøre hvad andre siger, og selvtillid kan man udvikle ved at se at tingene rent faktisk godt kan lade sig gøre. Men skal man gøre det selv, er man nødt til at have nogle egenskaber, som man nok ikke kan udvikle. Enten har man dem eller også har man ikke.
 
Noen andre utøvere du ser opp til?
Jeg var meget imponeret og inspireret over Sune Bak?s form til DM og andre kan også imponere og inspirere, men jeg ser ikke op til andre udøvere som sådan. På nuværende tidspunkt synes jeg ikke der er udøvere jeg kan se på og sige ?Wow, sådan vil jeg se? eller noget i den stil.
 
Er det noen personer som har betydd ekstra mye for deg og karrieren din?
Min kæreste gør det lidt nemmere for mig at være på diæt, da hun selv konkurrerer. Som minimum er det rart at folk er forstående for at man ikke kan spise de samme ting som de selv gør og ikke kan spise slik osv.

Ellers har der været nogle personer som har hjulpet mig til den første konkurrence, hvor jeg ikke vidste så meget om diæt, posering osv.

Christian BonczykHar du noen tips til en nybegynner?
En god ting er at læse så meget man kan om kost og træning og så ellers alliere sig med nogle mere erfarne personer, hvis man gerne vil konkurrere. Man kan ikke læse sig til alt, så man er nødt til at lytte til andre og forholde sig kritisk til det de siger.

En anden ting er at man ikke skal lade sig presse af andre til at gøre ting man ikke ønsker fordi andre gør det og forblive tro mod sig selv og de værdier man sætter pris på. Man skal huske på at man i sidste ende selv skal gøre arbejdet og at man i sidste ende selv bærer ansvaret for om man opfylder sine mål eller ikke. Tror man på sig selv, har man i hvert fald en ?fighting chance?, selvom andre måske ikke er enige. 

Hva er dine mål og ambisjoner?
Jeg vil gerne vinde DM og deltage til NM næste år. Enten i BB -87½kg eller den høje BF klasse. Derudover vil jeg gerne forbedre min total i styrkeløft markant og måske lave et godt resultat der.
 
Hvordan ser en helt vanlig dag ut for deg?
Jeg starter først på arbejde d.1  December, så lige nu er min hverdag ret så afslappet.

Jeg står op mellem 8 og 9 og får morgenmad mens jeg checker mails. Bagefter surfer jeg lidt på nettet eller spiller World of Warcraft indtil jeg skal til træning. Så træner jeg et par timer, opdaterer min online logbog og spiller måske lidt mere World of Warcraft eller ser film med kæresten. Rimelig luksustilværelse.

Christian BonczykFortell oss litt om treningsprogrammet ditt!
At udspecificere min træning er noget indviklet, da jeg ikke træner efter et enkelt program, men efter flere programtyper, som passer ind i en ugentlig split-skabelon. Lige nu har jeg 4 ugentlige træningsdage, som er inddelt i flere forskellige cyklusser for Squat, bænkpres og dødløft, mens resten af kroppen trænes ca. 2 gange om ugen.

Squat og dødløft træner jeg 3 gange/ugen efter en Nicolai Holsting cyclus, mens bænkpres også er 3 gange/ugen efter Sheiko?s principper. Derudover har jeg overført Holstings principper til min bicepstræning og lægtræning (Vader), som er to problemområder for mig.

Gennemgående træner jeg højvolumen træning, da jeg responderer bedst på det, og et pas kan nemt komme op på 2 timer. Onsdagstræningen er den længste (3 timer sidste gang), mens lørdagstræningen er den korteste på ca. 1½ time. Træningstiden afhænger af hvor i cyklussen jeg befinder mig, da volumen bliver progressivt højere til et vist punkt, hvorefter den trappes kraftigt ned noget tid inden den skrues op igen.

Folk vil nok ryste på hovedet over den måde jeg træner på og kalde det grov overtræning. Men min påstand er at jeg ikke overtræner. Som drug-free udøver, er man nødt til at være meget god til at tilrettelægge sin træning og lære hvad man responderer bedst på. Gør man ikke det og bruger den sædvanlige skabelon med 1 muskelgruppe der trænes max 1 gang/uge og alt til failure, skal man være meget heldig genetisk disponeret, for at komme nogen vegne med sin krop. Som begynder kan man sagtens træne på den måde, men jo mere man har trænet, desto sværere bliver det at bygge muskler på. Her er det så at man skal være analytisk og systematisk med sin tilgang til træningen og lære hvad der fungerer for en. Min påstand er at det er utrolig tilfældigt om man bliver bedre, hvis man træner på et klassisk split til failure hver gang. Jeg er ikke interesseret i at lade tilfældet bestemme om jeg bliver bedre, så jeg har eksperimenteret meget med min træning gennem tiden og fundet frem til nogle ting der fungere for mig.

Christian BonczykHvor mange kalorier spiser du daglig, og hvordan er din kostsammensetning
Jeg indtager minimum 4000 kalorier, som er fordelt på et bunddække af ting jeg skal spise. Har jeg lyst til at spise mere udover mit bunddække, gør jeg det. Min kost er inddelt på ca. 35% protein, 40% kulhydrat og 25% fedt. Spiser jeg over mit bunddække er det ekstra kulhydrat og fedt jeg indtager og så passer procentsatserne ikke.
 
Er der noe spesielt ved din kost du ønsker å fremheve (tips, kommentarer)
Efter min mening er kosten sekundær i forhold til træningen, så længe man får nok kalorier fordelt på en fornuftig måde (Protein, Fedt & Kulhydrat). Min holdning er, at kosten skal muliggøre og understøtte den mængde træning man udfører og ikke andet. Er man på diæt skal man blot sørge for at forbrænde mere end man indtager eller indtage mindre end man forbrænder. Har man store problemer med sult, er det en god ide at benytte sig af fødevarer, som fylder meget i forhold den energimængde de indeholder.  

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke?
Jeg er ikke nogen stor tilhænger af kosttilskud. Efter min opfattelse er der ikke ret meget der virker og derfor bruger jeg stort set kun valleprotein, vitaminer, mineraler og Udo?s choice. Generer mine led mig, bruger jeg glukosamin og på diæt bruger jeg gerne en fedtforbrænder. Men ellers er jeg ret konservativ hvad kosttilskud angår.

Responderer man på kreatin, vil jeg dog mene at det er en god ide at bruge dette, men da jeg er nonresponder hvad kreatin angår, så bruger jeg det ikke.

Træningen er det primære muskelopbyggende for mig og ikke piller eller pulver i kulørte emballager. Jeg har endnu ikke prøvet et kosttilskud, som jeg synes er pengene værd udover de ting jeg skriver foroven. 

Har du noen tips for å få fart på forbrenningen?
Jeg powerwalker når jeg er på diæt. Jeg arbejder mig hurtigst muligt op på 45 minutter før morgenmaden og tilføjer en ekstra session, når det holder op med at fungere. Når jeg er oppe på 2 daglige ture på 45 minutter, benytter jeg mig af en rygsæk på min morgentur, hvor jeg putter vægt i.

Sammen med poseringstræning og kostreduktion er det nok til at komme i god form.

Beskriv deg selv med fem ord
Egenrådig, kreativ, balanceret, stabil og hjælpsom.

Av Iform.no november 18, 2005 12:50

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser