Det er på tide å dra!

Av Eirik Sandvik november 21, 2012 06:00

Det er på tide å dra!

Noe som betyr at vi trenger å utføre flere roøvelser.

Det er ikke lenger noe som forundrer meg innen treningsverden, spesielt ikke etter utallige observasjoner av personer som velger å gjøre en rekke ting på tross av hva de egentlig burde gjort i sin respektive situasjon.

Disse situasjonene er noen ganger kun humoristiske innslag av hva vi mennesker er i stand til å gjøre, mens andre omhandler utførelse av øvelser som ikke gjør annet enn påføre vedkommende skader og problemer ved å forsterke muskelubalanser som allerede er til stede. Strukturell balanse i treningsprogrammet er meget viktig og det er på tide å dra!

Ja, det er på tide å dra, bokstavelig talt, noe som betyr at vi trenger å utføre flere roøvelser, eller rett og slett bare flere totale reps av de øvelsene vi allerede benytter oss av.

Se deg rundt når du trener og legg merke til hvor mye som dras i forhold til hvor mye som presses. Stort sett vil man se en relativt stor ubalanse i dette aspektet, noe som nevnt i innledningen vil forsterke muskelubalanser som allerede finner sted. Hvilke ubalanser er det jeg snakker om? Vel, har du sett deg rundt? Om dine observeringer er noe i nærheten av mine så heller trenden imot en huleboerholdning, eller det blir kanskje mer korrekt å si en ?computerholdning? som følge av vår moderniserte hverdag. Denne holdningen kjennes lett igjen ved overdreven krumning av øvre del av rygg (kyfose), samt foroverroterte skuldre og abduserte skulderblad. Så hvorfor er det slik at når man først er innom gymmet for å trene, så skal man gjøre ting som forsterker disse problemene og nesten totalt unnlate å fokusere på områder som kan hjelpe deg med å unngå skadeproblematikk på både kort og lang sikt?

Jeg kan ikke svare for alle, men det er jo et relativt kjent fenomen at vi mennesker er meget dyktige til å prioritere det vi allerede er flinke til og motsatt velge bort det vi faktisk burde fokusert mer på. Roøvelser er ett av feltene som stort sett trenger prioritering og jeg mener man bør kjøre minst ett sett ekstra med roing for hvert sett med pressøvelser, altså dobbelt så mye roing som pressing. Dette er noe blant annet Mike Boyle (en av verdens fremste styrkecoacher) er fan av og har praktisert med sine utøvere med stor suksess. For ?vanlige? folk som beveger seg relativt lite i forhold til en utøver over tid er dette prinsippet enda viktigere.

Okay, så nå har vi kort sett på viktigheten av roing, men skal vi blindt overføre dette til at alle øvelser er like gode og deretter kjøre på? Vel, roing er roing og det er bedre enn å ikke ro, men noen øvelser er bedre enn andre med tanke på funksjonalitet, spesielt øvelser som også utfordrer kjernemuskulaturen til å utøve sin stabiliserende evne. Dette kan bety noe så enkelt som å stå i stedet for å sitte, men også benytte en arm av gangen, noe som fører til et asymmetrisk stress på kroppen og som virkelig er med på å trene opp viktig støttemuskulatur i sitt rette element (ref: Stuart McGill, ?Ultimate Back Fitness and Performance?).

Når det er sagt så skal jeg ikke la det være med snakket, men også demonstrere et par øvelser som er meget gode og som bør implementeres i ethvert program.

Først, stående enarms roing. Denne øvelsen trener i tillegg til de velkjente egenskapene til roing opp kjernemuskulaturens antirotasjonsevne.

Deretter har vi en øvelse som benytter seg av overvinnelse av egen kroppsvekt og som på lik linje med pushups og chins er et must for alle som ønsker å fungere optimalt.

Til slutt vil jeg også ta med liggende roing med bryststøtte i anbefalingen av roøvelser. Denne er ikke like funksjonell som de to andre, men er på sin side meget fin for å trene opp korrekt posisjonering av skulderbladene ved at brystet er støttet, noe som gir rom for lite bevegelse og juks.


Avsluttende ord:

Det er på tide å med et større fokus på ting vi har behov for og ett av dem er å få dratt skuldrene bakover, noe som på gymmet kan oppnås ved diverse roøvelser. Noen gode eksempler på øvelser har blitt demonstrert og du kan selv implementere dem på måten du anser det fornuftig, men et par ting skal være sagt; øvelsene skal introduseres og avsluttes ved å trekke skulderbladene bak og ned og det er viktig å ha i bakhodet at struturell forandring oppnås lettes ved repeterende eksponering, så det kan være lurt å kjøre disse øvelsene med et høyere antall repetisjoner (8-15 reps alt etter målsetning).


Det er på tide å dra!


 Eirik Sandvik

Daglig leder og Coach

www.sandvikstraining.com

Trykk her om du sliter med skuldersmerter!

Trykk her om du trenger en skikkelig oppvarming.

Av Eirik Sandvik november 21, 2012 06:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser