Eksklusivt; Følg Jostein Ødegården mot NM 2014 (1)

Av Geir Tverdal mars 2, 2014 20:00

Eksklusivt; Følg Jostein Ødegården mot NM 2014 (1)

Få et innblikk i hvordan en av Norges beste kroppsbyggere spiser og trener mot konkurranse

Jostein vil holde iform.no sine lesere oppdatert på hvordan han spiser og trener før NM2014  (arrangeres 4-5 oktober)

WEB-TV: Jostein Ødegården – Det er bedre å rives i stykker enn å ruste
(Reportasjen ble laget høsten 2011)

Mine tanker og mål inn i det nye året

Målet i det nye året er å delta i NM på høsten, pluss enten WM eller Arnold Classic som arrangeres rett etter. I NM har jeg egentlig ingen tanker rundt plassering men håper å presentere en bedre fysikk sammenlignet med mitt comeback i 2011. Muskelgrupper jeg vil styrke er bein, rygg, skuldre og armer. På beina ønsker jeg å få bedre sveip på ytre del av lårene, på ryggen vil jeg ha bedre tykkelse og bredde, mer tykkelse på skuldre samt mer størrelse på armer. Ved å bedre disse muskelgruppene vil jeg på å bedre strukturen i kroppen slik at midjen ser tynnere ut i forhold til over og underkropp (timeglass). Jeg bruker 3-4 mnd. på diett for å få frem muskeldefenisjonen best mulig på konkurransedagen. Min mest effektive diett gjorde jeg i 2011 og føler at jeg har løst koden for å fjerne uønsket fett uten å miste muskler. Det fungerte så bra at jeg følte ikke noe negativt verken fysisk eller psykisk. Den største forskjellen fra offseasondiett til dietten de siste mnd. før konkurransen er at det krever bedre planlegging og tilrettelegging. Jeg vil dele dietten med dere når den tiden kommer.

Posering

I 2011 gjorde jeg for dårlig jobb med poseringstreningen og jeg har ikke tenkt å gjøre den tabben på nytt. Jeg fikk ikke visst frem kroppen min på noe bra måte og til høsten blir det nok mye tøffere konkurranse og poseringen må være god.

jostein-odegaarden-2011-2011-2011-2

Næringsinntak i offseason

Nå er det hele 35 år siden jeg løftet vekter for første gang. For å komme lang i denne sporten er et riktig kosthold helt nødvendig. Min lange erfaring har lært meg at kostholdet er helt betydende for suksess, skulle gjerne ønsket at de ikke betydde mye for det krever en del både å sette seg inn i det og ikke minst å utføre inntak av alt man trenger. Kosttilskudd gjør jobben enklere fordi dette består av konsentrert næring som tas opp effektivt i kroppen. Over tid vil jeg også tro at de kan bi en belastning for kroppen å innta veldig høye mengder med proteiner hver dag. Inntak av de viktigste aminosyrene som glutamin og l-leucin, l-isoleucin, l-valin ( i produktet bcaa) gjør at man trenger å innta mindre mengder protein pr dag. Ved å trene hardt vil musklene brytes ned og det kreves proteiner eller byggesteiner som det også kalles. Først og fremst er det viktig å spise 5 måltider eller flere hver dag som vil gi tilstrekkelig med proteiner hver tredje time. For å effektivisere muskeloppbygging i kroppen er det nødvendig å bruke kosttilskudd, timingen av proteintilskudd er helt nødvendig. Dette er nok hovedgrunn til at de beste kroppsbyggerne i dag er såpass mye bedre en for noen år tilbake. Mye av de tipsene jeg gir dere plukker jeg selv opp fra rådgiverne til de beste kroppsbyggerne i dag. Du kan sammenligne med å bygge, eller reparere et hus. Det hjelper ikke å ha snekkere om man ikke har materialer og det er viktig å ha materialer tilgjengelig til enhver tid som tidlig på morgen og utover natten. Her får vi hjelp ved å bruke raskt fordøyelig protein på morgen og etter trening. Før vi skal sove trenger vi proteiner som blir tatt opp langsomt slik at muskeloppbygging kan skje når vi sover. Det er kritisk for deg så vi nå langt at kroppen har tilgjengelighet til proteiner mest mulig av døgnet og rundt trening er det viktig å innta de aminosyrene som er viktigst for å bygge muskler.

jostein-odegaarden-2011-2011-2011-4

Her er noen generelle tips:

Frokost: når vi våkner etter mange timer søvn trenger musklene byggesteiner for å bygges opp. Siden det er mange timer siden forrige næringsinntak er det viktig å innta et protein tilskudd som tas raskt opp i kroppen (myse). Det vil gjøre at hypertrofi (muskeltilvekst) kan skje raskest mulig. Om du baserer proteininntaket ditt på egg, kylling eller lignende vil de ta noen timer før proteiner fra disse tas opp i fordøyelsen. Jeg vil anbefale både et mysetilskudd og noen egg sammen med for eksempel havre, melk og frukt.

Før trening er det viktig å innta et lite proteintilskudd (ca. 20g) sammen med aminosyrer som glutamin og aminosyrer i BCAA. Forskning viser at dette gir bedre muskeltilvekst.

Etter trening tørster muskelcellene etter mer protein og dette bør komme raskt. Det mest effektive er å bruke ca. 10g glutamin og 5-6g BCAA. Dette skal også gi en økning av veksthormonproduksjon. En halvtime etter inntar du en shake med myseprotein og raske karbohydrater eller helst en middag. Selv bruker jeg også å innta et en shake med Protein x-core eller Mass 7000 mellom lunsj og middag. Siden jeg jobber som massør har jeg ikke mulighet til å spise mellom disse måltidene. Disse produktene fra Best Body inneholder flere forskjellige proteinkilder som tas opp i kroppen til litt forskjellige tid noe som gir en bedre muskeltilvekst.

Kveldsmat: for på gi musklene mulighet oppbygging når du sover er det veldig effektivt å innta et Kasein produkt før leggetid. Kasein tas opp langsomt(4-5 timer) og gir mulighet for hypertrofi når du sover. Selv bruker jeg Casein fra Best Body . Søvnkvaliteten er viktig for veksthormonproduksjonen og kan bedre denne.

Bioform_256

Hvis du som leser har spørsmål til Jostein – bruk kommentar feltet under.

Av Geir Tverdal mars 2, 2014 20:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser