Er det noen andre som har problemer med knebøy

Av Eirik Sandvik juli 1, 2016 06:00

Er det noen andre som har problemer med knebøy

Øvelsen knebøy er definitivt høyt på listen over hva som gir mest og ikke minst best treningseffekt på minst mulig tid, men øvelsen har også vist seg å forårsake problemer for en rekke personer og utøvere. Hvordan kan dette ha seg?

Du har sikkert hørt flere personer snakke varmt om knebøy og at du MÅ ha den med i ditt treningsprogram for at du skal oppnå maksimale resultater.

Vel, stort sett kommer slike utsagn fra styrkeløftere eller andre som har totalt forelsket seg i øvelsen som DE SELV ikke har noe problem med, eller tidligere har hatt problemer med. Knebøy for dem er omtrent å regne som mekka og dermed får du øvelsen tredd nedover hodet.

Det er like smart som å prøve å få dette til å fungere.

Du kan gjerne gjøre det og sikkert få det til også, men noe er nødt til å ødelegges på vei ned. Det samme gjelder faktisk også for knebøy.

Forskjellen er at det ikke er en trekloss som ødelegges, men deler av ryggen din! Neida, knebøy er slettes ikke farlig for ryggen din, det er bare å terpe på teknikk så vil alle klare utførelsen perfekt! Ikke sjeldent man overhører noe slikt når man snakker med folk som har forelsket seg i øvelsen knebøy.

Jeg skal si meg enig i at de aller fleste som har problemer med rygg, knær, osv. under knebøy faktisk ikke trenger annet enn tekniske korrigering, men å si at ALLE kan kjøre knebøy med perfekt teknikk og dermed ikke trenger å bekymre seg for ryggplager er noe jeg ikke kjøper.

Jeg var totalt frelst i øvelsen knebøy selv og benyttet den med høy treningsfrekvens og i de aller fleste programmer jeg satte opp til andre, helt til jeg selv begynte å få trøbbel med korsryggen.

Selv om teknikken ikke var horribel, vet jeg at jeg ikke kjørte knebøy som jeg burde den gang og akutte ryggplager som førte til at jeg ble sengeliggende et par dager begynte å dukke opp nå og da. Om du har hatt dette selv, vet du godt hva jeg snakker om!

Så, jeg begynte å lure litt på hva som var hovedproblemet til dette da jeg aldri før hadde hatt slike problemer utenom styrketreningen. Det dukket plutselig opp snakk om øvelsen frontbøy og dens reduksjon av belastning på korsryggen og tillatelse av en mer oppreist stilling under utførelsen, så jeg begynte så smått å teste den ut.

Hovedproblemet

Jeg fortsatte lenge med frontbøy og hadde jevn og god progresjon i øvelsen og de akutte episodene med ryggplager dukket ikke lenger opp.

Så, jeg begynte å tro at det faktisk lå noe i dette med at knebøy ikke nødvendigvis var det beste alternativet for alle, inntil jeg igjen ble mer fokusert på styrkeløft. Knebøy kan da ikke være så farlig?, tenkte jeg. Nå som jeg hadde mye mer erfaring med teknisk utførelse og forståelse for øvelsen burde det da ikke være noe problem.

Sant nok, bortsett fra at jeg rett etter øvelsen kjenner det begynner å oppstå trøbbel med korsryggen og at jeg dager senere merker at ryggen sier, hva faen har du gjort nå???.

Så, hva er det forbanna problemet med knebøy? Hvorfor kan ikke også jeg få utnytte de gode effektene av denne øvelsen?!!
Dette er noe som faktisk har irritert meg periodevis da jeg gjerne skulle kjørt knebøy, så hva er problemet?

Vel, da kommer vi inn på dette med hvordan vi mennesker er bygget opp og hvordan vi som regel ikke er satt sammen å nøyaktig samme måte. Det vil si, vi har som regel like bestanddeler, men størrelse- og lengdeforholdet er ikke alltid det samme.

Jo høyere du er desto verre blir det med knebøy?

Har du noen gang sittet sammen med en person hvor hodenivået er det samme, men når dere reiser dere er vedkommende mye høyere enn deg? Vel, det er ikke så uvanlig og det forteller oss et par sentrale ting.

1. Ryggraden innehar omtrent samme lengde.
2. Lårbeina har stor lengdeforskjell.
Hvilken effekt har lange lårbein på utførelsen av knebøy? Vel, om du skal komme deg ned i godkjent dybde uten å falle overende er rumpa rødt til å havne langt der bak og overkroppen og hodet langt der fremme.

Hva skjer da med ryggraden? Den blir logisk nok mer horisontal. Belastningen på ryggen blir større og det er lettere at korsryggen sniker seg inn i fleksjon (krumning), noe som er sentralt å unngå om du ønsker å løfte tungt og holde deg skadefri.

Dette trenger ikke alltid å være korrekt, men som regel har høyere personer flere problemer med korrekt teknikk i knebøy på grunn av forhold mellom ryggrad og lårbein (lengden på leggbeinet er faktisk mer konstant).

Hva bør du gjøre?

Du bør først bruke tid på å innlære korrekt teknikk i knebøy. Om dette ender opp med gode resultater og du ikke får problemer med ryggen, kjør på videre! Hvis ikke kan du erstatte øvelsen med frontbøy uten problemer.

Frontbøy vil tillate en mer rett og oppreist (vertikal) ryggrad på grunn av plasseringen av vektstanga og vil dermed gjøre det lettere å opprettholde god stabilitet i korsryggen.

Konklusjon

Det som i bunn og grunn står i denne artikkelen er at knebøy er en bra og sentral øvelse som jeg absolutt liker, inntil den skaper problemer. Når det skjer finnes det faktisk andre gode alternativer som fungerer vel så bra. Om du absolutt vil kjøre en firkant nedi et rundt hull, så skal du selvsagt få lov til det.

Av Eirik Sandvik juli 1, 2016 06:00

Kommentarer