Er du klar for det nye året 2014?

Av Eirik Sandvik januar 1, 2014 06:00

Er du klar for det nye året 2014?

For mange har fjoråret bydd på gleder, for andre sorger og for de fleste en kombinasjon av begge, både når det kommer til trening, men også ellers i livet.

Uansett hvor bra eller ille det har vært kan vi alltids dra med oss konstruktiv lærdom på veien og det er nettopp det jeg skal si et par ting om her nå.

Lær av dine feil!

Dette er ufattelig viktig og ofte mye lettere sagt enn gjort, men når jeg har klart å lære av det jeg trodde jeg trengte mest både treningsmessig og ellers i livet, så skal jeg love deg at også DU klarer det. Har programmet, øvelsenen, metodene og kostholdet du har fulgt ført til dårligere resultater enn antatt? Har relasjoner i livet ditt gjort livet ditt verre og mer problematisk? Isåfall har jeg en meget enkel løsning på problemet ditt:

Forkast det ubrukelige!

Ja, det er faktisk ikke verre enn som så. Det er klart det kan være vanskelig for mange å forkaste en øvelse som knebøy (er ikke meninga å kun kaste knebøy under vogna, men – «you get my point, homie»), men om den har gitt deg prolaps og dertil problemer i hverdagen er det vel bedre å bytte den ut med noe som fører til en bedre livskvalitet? Å forkaste en negativ relasjon er ikke alltid like lett det heller, men la oss trekke en analogi til kroppens fysiologi. Om du befinner deg i et forhold som kun bryter deg ned er du faktisk i en katabolsk tilstand, noe som vi alle vet ikke er spesielt gunstig. Det blir som om du skal trene hele dagen lang og over tid er det noe av det aller verste du kan utsette kroppen din for med tanke på restitusjon og dertil fremgang i styrke, muskelmasse og målet om kroppen og helsen du ønsker deg. Så, ikke la ordet «forbrenning» få en eksklusiv plass bak «fett», sett heller igang med forbrenningsprosessen på andre områder. Når jeg tenker meg om er det egentlig greit med en eksklusiv plass sammen med fettet – fett er tross alt ikke noe vi ønsker oss for mye av her i livet, på lik linje med negative relasjoner og kan fint sammenlignes. Buuurn!!!

Det er lett på papiret, men det er hva du GJØR som betyr noe!

Jeg snakker om å oppnå treningsrelaterte resultater, som for noen selvsagt kan være enkelt som bare det, men for de aller fleste (spesielt dere med nyttårsforsetter om å «sette igang med trening en gang for alle»), vil det være ufattelig vanskelig og innebære enormt mange barriererbrytende endringer. Spise proteinrike måltider? Holde seg unna pizza og pølser? Ikke mer sukkerholdig drikke? Trening mer enn en dag i uka? Og i mer enn EN måned sier du? «Det var da svært så mye å forlange da». Satt på spissen eller ikke, så kjenner jeg til mange som faller inn under slike «spørsmål», noe som vil si at de har feilet før de engang begynner, rett og slett fordi de angriper problemene sine på en mindre korrekt måte. Trolig det største problemet er den typiske «dietten» som alltid får et enormt stort fokus, men har jeg kanskje noe å si om det også? Ja, det har jeg!

«Diett» – se de første tre bokstavene for hva de er – døden!

Martin Rooney (Parisi Speed School) kom med noe meget fornuftig i en av dvd`ene sine, nemlig det faktum at de første tre bokstavene i ordet diett er «DIE». Har du vært med i gamet i litt mer enn to måneder vet du at det er en meget korrekt beskrivelse av hva som skjer med folk som «skal på diett». Stort sett eneste gang det er behov for en diett er når det er snakk om å komme seg i konkurranseform i kroppsbygging eller fitness. Ellers vil noen enkle og varige endringer i kostholdsvaner gjøre susen med å komme seg i meget god form. Nøkkelen er å la det bli en vane å spise proteinrike måltider, supplert med frukt og grønnsaker og essensielle fettsyrer (og litt ekstra karbo i perioden rett før og etter trening). Man kan gjerne gjøre det vanskeligere enn hva det er. Helt greit for meg om du regner ut kalorier på absolutt alt du spiser hver eneste dag (jeg har gjort det selv!), men over tid vil også det være mer av den katabolske arten (psykologiske problemer og spiseforstyrrelser venter på deg) og det er slettes ikke nødvendig for å oppnå resultatene du ønsker deg.

Ikke gi opp ved første tegn på motgang!

Spørsmålet er ikke OM motgangen kommer, men hva du gjør NÅR den kommer, for er det noe jeg vet med 100% sikkerhet, så er det nettopp DET. Motgang kommer i mange ulike former og tilstander, men det betyr ikke at du er nødt til å gi opp alt du har bygd opp inntil den kommer. Dukker det f.eks. opp en skulderskade så setter du deg ikke ned og griner, men trener beina som aldri før – og motsatt. Blir du syk og må holde senga et par uker er det bare å sette igang igjen når du er frisk, bare på et noe lavere nivå. Det er ikke verre enn det og du kommer fortere tilbake i toppform enn du aner. Nøkkelen er å «feile fremover», ikke falle bakover.

Se muligheter der andre ser problemer!

Av Eirik Sandvik januar 1, 2014 06:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser