Fettet – En god venn på diett

Av Marika Lejon juni 23, 2012 09:00

Fettet – En god venn på diett

Fett er utrolig viktig for å få kroppen til å fungere som en fettforbrenner.

Ønsker du å holde vekten, eller minske fettprosenten skal du passe på å få i deg nok fett. Her er en liten oppsummering på hva fettet kan gjøre for deg.

På samme måten som hormonene, har fettet reseptorer. Det vil si at kroppen vet hva du spiser. Når du for eksempel spiser  flerumettet fett, så forteller denne typen fett kroppen hva den skal gjøre. Når kroppen får fett, forbrenner den fett fra dine fettlagre.

Fett hjelper deg med å holde vekten. Den frigir hormonet CCK, som gir deg en sterk metthetsfølelse. Tømmingen av magesekken foregår meget sakte, noe som holder deg lenge mett og holder blodsukkeret dempet. På denne måten får du mindre insulinutskillelse som igjen gir mindre fettlagring.

Når du spiser fett, får kroppen beskjed om at den får nok fett, og da vil den prioritere forbrenningen av det.

En viktig grunn til at dette skjer er at de beta-oksidative enzymene i mitokondriene stimuleres, og at peroksisomenes evne til å forbrenne fett øker.

Fettinntaket påvirker også leverens vilje til å omdanne andre næringsstoffer til fett. Et lavt fettinntak gjør at en større del av karbohydratene faktisk omdannes til fett. Derfor er det viktig å ikke spise for lite fett, slik at leveren ikke omdanner karbohydratene du spiser om til fett. Spier du mye fett, spiser du automatisk mindre karbohydrater, og da lagres det mindre fett i kroppen. Umettet fett er det fettet som er sunnest. Særlig flerumettet fett. Denne typen fett forbedrer insulinfølsomheten og fører til god fettforbrenning.

Men hvor mye fett skal man spise? Kan man spise så mye man vil?

Nei, det kan man ikke. Det kan faktisk være giftig å innta for mye fett. Du kan ikke dø, men det kan ha negativ innvirkning på helsen. Hvis du lar  30 % av kaloriinntaket være kalorier fra fett, så burde det være en passelig mengde. For mye av omega-6 i forhold til omega-3 kan gi betennelsesskader og øke faren for hjerte- og karsykdom, revmatisme, alzheimers sykdom, MS, demens og andre nevrologiske sykdommer. Spis kun litt omega-6. Omega-9 trenger du heller ikke så mye av. En dose Udo´s choice i løpet av dagen dekker behovet for de fettypene kroppen trenger. Ellers er gode fettkilder fet fisk, nøtter og bruk av olivenolje.

Av Marika Lejon juni 23, 2012 09:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser