Forskere anbefaler å spise ren mat

Av AFPT november 4, 2019 07:00 Oppdatert

Forskere anbefaler å spise ren mat

Kan ultra-prosessert mat føre til sykdom og dårligere helse?

De siste tiårene har det stadig kommet flere og flere produkter som består av såkalt ultraprosessert mat. Dette er industriprodukter som inneholder svært lite rene råvarer med mye god næring. Ofte er det mange ingredienser i produktet og det er blitt tilsatt ulike tilsetningsstoffer for å gi bedre konsistens, holdbarhet og smak. Dette kan for eksempel være langtidsholdbare kaker, kjeks, chips, fete og røkte kjøttprodukter, og en rekke ferdigmatretter. Den ultraprosesserte maten har flere fordeler som at det tar kort tid å lage, er billig og det holder lenge, men den kan også ha en negativ effekt på helsen din.

Dårligere helse

Ifølge forskere tyder flere studier på at å innta større mengder med slik type mat er med på å øke risikoen for blant annet fedme og flere andre ulike livsstilssykdommer som høyt blodtrykk, metabolsk syndrom og noen typer kreft. To nye studier publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Association, har funnet sammenheng mellom høyt inntak av ultraprosessert mat og økt risiko for hjerte- og karsykdom, hjerneslag og for tidlig død. I den ene studien har nesten 20,000 deltakere svart på spørreskjema om kosthold og livsstil annen hvert år fra 1999 og 2014. Ifølge forskerne viser resultatet at de som spiste over fire porsjoner ultraprosessert mat om dagen hadde 60 prosent høyere risiko for å dø i løpet av de 15 årene, sammenlignet med de som spiste under to porsjoner. Den andre studien viste lignende resultater. Her hadde over 100.000 deltakere svart på spørsmål om kosthold og livsstil. Ifølge resultatene vil man øke risiko for hjertesykdom med 10 prosent ved en 10 prosent økning av inntak med ultraprosessert mat.

Flere ting kan påvirke

Selv om studier kan tyde på at ultraprosessert mat øker risikoen for sykdom og helseproblemer så er det også en del usikkerhet og svakheter med forskningen. Når deltakere svarer på spørreskjema kan det være feilinformasjon i svarene eller det kan være flere betydningsfulle ting som ikke blir nevnt på grunn av dårlig hukommelse eller lignende. En annen viktig faktor er at man aldri kan være sikker på at det er den ultraprosesserte maten ene og alene som gir økt risiko for sykdom og død – det kan være flere ting som påvirker matinntak og helsa. For eksempel kan mennesker med et høyt inntak av bearbeidet mat ha en annen livsstil enn folk som spiser mer av rene råvarer. Stress, økonomi, fysisk aktivitet og så videre er også faktorer som påvirker kropp og helse.

Anbefaler å spise ren mat

De ansvarlige bak studien påpeker at vi ennå vet lite om hvordan bearbeidet og ultraprosessert mat påvirker kropp og helse. Mer forskning må til og det vil sannsynligvis gå mange år før vi kan komme med konkrete påstander om hva slags effekt slik type mat har for helsa. Uansett er rådet fra matforskerne at vi bør spise mindre av ultraprosessert mat og mer av mat som består av rene råvarer.

Kilder: https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2289

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1949


Saken er hentet i fra AFPT

Av AFPT november 4, 2019 07:00 Oppdatert

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser