Skrevet av Emne: Skal småbarn bestemme dagens meny?  (Lest 6051 ganger)

Geir Tverdal

 • Redaktør iform.no
 • *****
 • Innlegg: 190121
  • Vis profil
  • http://www.tverdal.info
Skal småbarn bestemme dagens meny?
« på: November 08, 2009, 07:55:27 pm »

Ifølge en internettundersøkelse fra mars 2009 bestemmer norske barn i stor grad selv sin meny. Så mange som hver sjette forelder av de 2504 som deltok i undersøkelsen, ga etter for alle barnas ønsker i matveien!

Undersøkelsen ble utført av det danske selskapet Kompas Kommunikation på vegne av Ferrosan A/S, som selger Multi-Tabs på apotek, en serie kosttilskudd utvik-let særlig for barn, gravide og ammende. - Mange lærer barna usunne vaner for å få husfred. Dårlig kosthold er barnemishandling, mener ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen på Heggeli Helhetsmedisinske senter i Oslo (info@helhetsmedisin.no).

Merkelig nok hersker det stor uenighet og usikkerhet om hva som er et godt og helsebringende kosthold. Ca. 50 prosent av de spurte i undersøkelsen innrømmer at barna i huset bestemmer hva familien skal spise, og da er det vel ikke helt gal å anta at fisk og salat ikke står øverst på menyen. Hele 82 prosent av de som besvarte spørsmålene i undersøkelsen, hadde barn under 15 år.

Stor påvirkingskraft
Barn har størst innflytelse på familiens kosthold på Sørlandet (55 prosent), og blant foreldre i aldersgruppen 20 til 30 år mener 59 prosent det samme. Samtidig er denne aldersgruppen langt over gjennomsnittet bekymret for hvorvidt barnet/barna får i seg alle vitaminene og mineralene de trenger. 44 prosent av sørlendingene uttrykte bekymring for dette mot et landsgjennomsnitt på 32 prosent.

Undersøkelsen viste at 28 prosent av foreldrene mener at barn ikke behøver å spise det samme som de voksne hvis ikke de vil. Her skiller foreldre under 20 år seg ut ved at hele 39 prosent mener dette. De som har barn over 15 år i husstanden, er langt strengere, men fortsatt tilbys 22 prosent av barna egne retter.

Kun mat de liker
Så mange som 17 prosent av alle foreldre gir barna utelukkende mat de liker. Foreldrene fra Sørlandet er strengest, men også her gir 11 prosent etter for barnas ønsker. Ikke uventet er menn mer ettergivne enn kvinner. De yngste foreldrene gir i størst grad etter for press, og i denne gruppa innrømmer hele 27 prosent at de kun gir barna mat de liker.

Norsk barnemat består av mye sukker-holdige frokostblandinger, loff med søtt pålegg, pasta og ketsjup, saft, brus, juice og søtet melk. - Det skal mye til at barn får nok vitaminer og mineraler med et slikt kosthold, mener Sakariassen. Hun understreker at dette selvfølgelig ikke gjelder alle, men overraskes stadig over hvor mange bekymrede foreldre som kommer til klinikken med barn med vondt i magen, som sover dårlig, er uopplagte og bleke og eller har andre tegn på dårlig ernæring.

Les hele saken her

http://www.matoghelse.no/enkeltsider/blogg/skal-smaabarn-bestemme-dagens-meny.aspx
Redakt?r www.iform.no
:arrow: TIPS OSS redaksjonen@iform.no
 :: FACEBOOK :: PERSONLIG WEBSIDE[/b]

Georgecypem

 • Nytt medlem
 • *
 • Innlegg: 6
  • Vis profil
  • Hello
Skal smabarn bestemme dagens meny
« Svar #1 på: Januar 16, 2017, 10:56:49 am »
Skal pa den nye klinikken i Stromso imorgen, sa forteller deg hvordan bildene blir. Det blir pa 1400kr, sa 100 kr mindre enn  pa gynokologkliniken. Vi far se, oppdaterer deg om dette