Gi bestemor manualene dine!

Av Iform.no juli 9, 2014 07:00

Gi bestemor manualene dine!

Har du noen manualer som er for lette for deg liggende? Let them old people rock!

Gi dem til foreldre eller besteforeldre! Hvis du får dem til å løfte på dem i ny og ne, kan du få dem til å leve lengre!

Vår absolutte styrke ser ut til å øke frem mot 30-årsalderen. Styrken er deretter stabil mot 40-50-års alderen. Etter dette vil styrken avta. Fra fylte 70 år, vil faktisk styrken reduseres med 30% per tiår. Dette kan ha så drastiske utfall at store grupper eldre ikke har nok styrke til å gjennomføre daglige gjøremål. Noen vil ikke klare å løfte mer enn 4,5 kg opp fra gulvet!

Det har blitt gjort undersøkelser på eldre og deres styrke. De er entydige. Eldre har stort behov for styrketrening. En undersøkelse viste for eksempel følgende: etter 26 uker med styrketrening økte eldre menn og kvinner i gjennomsnitt 36% i muskelstyrke. Muskelmassen økte med to kg og fettmassen var redusert. Det totale daglige energiforbruket hadde økt med 12%, som følge av økt hvilestoffskifte og økt spontan aktivitet.

Når man blir eldre reduseres beinmineraltettheten og muskulatur svekkes. På grunn av dårlig muskulatur er det lett å falle. Når beinmineraltettheten er redusert i tillegg er det stor risiko for bruddskader. Styrketrening hindrer reduksjon av beinmineraltetthet og kan i mange tilfeller øke tettheten også.

Hvis du ønsker disse gamle menneskene i god form i fremtiden, så sørg for å påpresse dem litt fysisk aktivitet! Også turmarsj og turorientering egner seg godt for eldre. De burde bevege seg i ulendt terreng for å bedre balansen. Andre treningsformer som egner seg for eldre er svømming, vannaktiviteter, dans, sykling, roing og sykling. En spinningsykkel foran TV´n gjør også underverker. Tre ganger i uken med litt styrke skal være nok.

Her er noen tips for hvordan du kan motivere dem:

  • Kjøp dem en bok om trening for eldre. Da kan de lese hvor bra det er for dem, og de vil bli obs på farene ved å la være å trene.
  • De har mye tid hvis de er pensjonerte, og vil bli glade for ditt selskap. Det er en god anledning til å ta dem med på tur. Du har vel også godt av en god tur i helgen!
  • Gi dem komplimenter som går på utseende og at de ser så spreke og fine ut. Da vil de kanskje bli mer opptatt av å opprettholde gløden.
  • Har dere hytte, så prøv å få dem med deg litt oftere.
  • Hvis du skal på ferie til Spania, så hvorfor ikke tilby dem å være med? Når dere først er der kan du benytte anledningen til å få dem med på stranden, på utflukter og små turer.
  • Når du kjøper gaver, så kjøp ting som gjør at de beveger seg. Eksempler er: mini-stepmaskin, «barbie»-manualer, treningsmatte, Yoga-DVD, tursekk, gåstaver, tursko, vindtett jakke osv.

Da vet du hva neste bursdagsgave er. Ellers er sommerferien en veldig fin mulighet til å dra dem med ut i skogen, på sjøen for å ro, svømme eller ta dem med på bryggedans. Kanskje du får overtalt dem til å bli med på treningssenteret?

Let them old people rock!

Av Iform.no juli 9, 2014 07:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser