HAVREGRYN: Rendyrket muskel-drivstoff!

Av Øyvind Pedersen januar 25, 2016 19:00

HAVREGRYN: Rendyrket muskel-drivstoff!

Havregryn er en vaskeekte klassiker på norske frokostbord. Og med god grunn. Grynene er både billig, velsmakende og svært sunn mat.

Hver munnfull med havregryn du putter i deg, gir kroppen et festfyrverkeri av sunne næringsstoffer. Havren bidrar nemlig med fordøyelsesfremmende kostfibre, energigivende karbohydrater og muskeloppbyggende proteiner, i tillegg til en rekke hjertevennlige fettstoffer og verdifulle vitaminer og mineraler.

Til sammen gjør de mange sunne næringsstoffene havregryn til en av naturens mest verdifulle matvarer. Når du velger blant de forskjellige havregryntypene, bør du se etter de grovmalte variantene hvis du vil oppnå maksimal metthet. Bortsett fra mettheten er det ingen nevneverdig forskjell på fin- og grovmalte havregryn.

Når det gjelder de grove, males hele kjernen. Det betyr at de ferdige grynene blir større og gir mer tyggemotstand. De fin malte blir derimot først malt etter at kjernen er delt i to. Det gir et produkt som er lettere å bløte opp og lettere å fordøye. Nettopp evnen til å ta opp væske gjør dem særdeles velegnet til havregrøt.

Havregryn til trening …

KARBOHYDRATER: Havregryn er virkelig en innertier når vi snakker om mat som er nyttig i treningssammenheng. De malte havrekjernene er fulle av karbohydrater som spaltes til sukker i tarmen. Dette tas opp i blodet og transporteres til resten av kroppen, der det fungerer som førsteklasses drivstoff. Særlig under intens kondisjonstrening, har du behov for mengder av karbohydrater, og her er havregrynene en svært god energikilde. En stor porsjon havregryn (100 gram) forsyner deg med cirka 60 gram karbohydrater. Det er nok til å dekke den karbohydratmengden du forbrenner på en 30-45-minutters treningsøkt. Har du også litt sukker og melk på grynene, har du drivstoff nok til en hel times trening.

PROTEIN: Selv om havregryn primært betraktes som en karbohydratkilde, er de faktisk også ganske rike på muskel-oppbyggende proteiner som blant annet sørger for optimal restitusjon etter hard trening. Det finnes 10-15 gram protein i 100 gram havregryn. I kombinasjon med noen desiliter melk, betyr det at du får rikelig med protein til å dekke kroppsbehov når du kommer hjem fra dagens treningsøkt.

FETT OG FIBER: Havregryn slår de fleste andre fullkornprodukter når det gjelder innhold av sunne fettsyrer som holder både kolesterol og blodtrykk i sjakk. Havre har også høyt innhold av fiber. 100 gram dekker 1/3 av dagsbehovet og har også en særdeles positiv innvirkning på fordøyelsen. Fibrene har dessuten enda flere gode egenskaper. Utallige undersøkelser viser nemlig at en fiberrik kost er med på å forebygge hjerte-karsykdommer og visse kreftformer, spesielt i tarmsystemet.

SUPER FROKOST: En knall start på dagen som tar deg ca fem minutter før den er i magen

  • ca 150 – 200 gr havregryn ( Ikke lettkokte)
  • 5 – 6 dl melk
  • 1 ss honning evnt syltetøy
  • 1 – 2 scoop proteinpulver

Tøm melk oppi en stor bolle – Tøm oppi havregryn og honning. Sett i microbølgeovnen i ca 2 min…

Ta ut, ha oppi proteinpuvler, rør rundt. Det ferdige resultatet bør være såpass flytende at det kan drikkes uten problem.

Måltidet gir deg ca 80 gr protein – 20 gr fett – og 160 karbohydrater = Ca 1100 kcal

Trenger du proteinpulver? Klikk her!

Av Øyvind Pedersen januar 25, 2016 19:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser