Hva er den beste tøyningen for brystmuskelen, pec minor?

Av Eirik Sandvik november 7, 2012 09:00

Med tanke på optimal kraftutvikling i øvelser aka. maksing i benkpress?

Du vet det er sentralt å tøye brystmuskulaturen (spesielt pec minor som du ser avbildet), ikke bare for å forhindre skuldersmerter, men også med tanke på optimal kraftutvikling i øvelser aka. maksing i benkpress? Eller hva? 

Men hva er egentlig den beste tøyningen for lengdeforandringer i denne muskelen? En studie av Borstad i 2006 så på nettopp dette.

Borstad, J., & Ludewig, P. (2006). Comparison of three stretches for the pectoralis minor muscle Journal of Shoulder and Elbow Surgery, 15 (3), 324-330 DOI:


Studien tok for seg følgende 3 tøyninger.


Stående tøyning til vegg

Manuell tøyning i sittende posisjon

Manuell tøyning i liggende posisjon

Resultatet ble som følger

  1. Stående tøyning til vegg = +2.24 cm
  2. Manuell tøyning  i sittende posisjon = +0.77 cm
  3. Manuell tøyning i liggende posisjon = +1.7 cm

Med andre ord, tøyningen du kan gjøre selv viste seg å føre til størst lengdeforandring. Problemet med denne tøyningen er at du fort kan irritere fremre skulderkapsel om du ikke klarer å stabilisere skulderbladet i korrekt posisjon. Du må med andre ord klare å holde skulderbladet ned og bak og holde det i denne posisjonen under hele tøyningen. Erfaringsmessig er dette noe som svært sjeldent skjer automatisk uten spesifikk innlæring. Klart, får du noen til å bevisstgjøre deg på selve posisjonen slik at den blir automatisert er det ikke noe problem (så da vet du hva du må gjøre!).

Sliter du med skuldersmerter er tøyning av bryst og pec minor som regel EN av tingene du bør gjøre regelmessig. 30-60 sekunder et par ganger om dagen, før og etter trening er en god start. Når det kommer til en rekke andre ting du kan og bør gjøre, sjekk ut ?Løsningen på dine Skuldersmerter?.


 Eirik Sandvik

Daglig leder og Coach

www.sandvikstraining.com

Trykk her om du sliter med skuldersmerter!

Trykk her om du trenger en skikkelig oppvarming.

Av Eirik Sandvik november 7, 2012 09:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser