Hva er egentlig en kalori?

Av Susanne Soydan oktober 19, 2018 07:00 Oppdatert

Hva er egentlig en kalori?

Det er mye snakk om «kalorier» når det kommer til ernæring, og spesielt ved dietter for å redusere eller øke kroppsvekten.

Kcal, kilokalorier, er en enhet for måling av energiinnhold i mat. For å finne ut av hvor mye energi det er i en matvare så settes det fyr på matvaren inne i en stålsylinder. Sylinderen er tett og har en bestemt mengde oksygen i seg for å skape et bestemt trykk. Hvor mye varme som dannes avhenger av energiinnholdet i maten. Varmen føres videre til et kar med vann, og temperaturen i vannet stiger. Denne temperaturstigningen er et direkte mål på energimengden som finnes i matvaren.

Forbrenningsprosesser skjer også i vår egen kropp, blant annet ved hjelp av enzymer, men vi er ingen forbrenningsovn i et lukket rom på samme måte som et bombekalorimeter. Kroppen reagerer ikke identisk på alle typer matvarer, og blant annet ufordøyelige kostfibre skilles ut gjennom avføringen. En del av energien fra protein går også direkte over til produksjon av varme, og nitrogen skilles ut i urin. Ca. 15 prosent av energi som blir målt av et bombekalorimeter er ufordøyelige i menneskekroppen.

De verdiene som er vanlige å oppgi på matvarer (se oversikten under) er regulert ut i fra disse forholdene, og er derfor noe lavere enn verdiene de får når de måles i en forbrenningsovn. Disse kan også variere mellom ulike typer matvarer, og er faktisk bare et utregnet gjennomsnitt.

Energiinnhold i mat som kroppen kan bruke som energi

  • Karbohydrater: 4,0 kcal/gram
  • Protein: 4,0 kcal/gram
  • Fett: 9,0 kcal/gram
  • Alkohol: 7,0 kcal/gram
Av Susanne Soydan oktober 19, 2018 07:00 Oppdatert

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser