Hvordan ha god magefølelse gjennom hele julen

Av Geir Tverdal desember 23, 2016 07:00

Hvordan ha god magefølelse gjennom hele julen

Med julehøytiden rett rundt hjørnet venter mye god, men tung og fet, mat.

mage-guiden-2014-3

Her finner du ernæringsfysiologens beste tips til å holde magen i godlune.
Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller er ekspert på norske mager, og talsperson for informasjonssiden Mageguiden.no. Kristine har satt opp sine ti beste tips til hvordan man med enkle grep kan ha en god magefølelse gjennom hele julen.

mage-guiden-2014-1

Hvordan ha god magefølelse gjennom hele julen

1.Skjær vekk synlig fett.

Julematen er fet, og fett forsinker fordøyelsen. Det vil si at maten går litt tregere gjennom systemet når den er fet. Forsinket fordøyelse kan bety ubehag, derfor kan det være en god ide å skjære vekk det synlige fettet.

2.Fysisk aktivitet.

Med all den mektige julematen kan det være at magen din reagerer litt. Fysisk aktivitet setter i gang fordøyelsen, dette kan være til god hjelp når maten du spiser er fetere enn vanlig. En god ide kan være å gå en tur i løpet av dagen. Kanskje spasere dit du skal i julelunsj, eller ta en kjapp gåtur før frokost. En kveldstur kan være koselig, mest for magen din, men også for å oppleve litt ro.

3.Lett frokost.

Hvis du vet du skal i julelunsj med mye mat og drikke, spis en lett frokost. En lett frokost trenger ikke være kjedelig. Lag deg en skål med frokostblanding, nøtter, cottage cheese og litt mager yoghurt, og kanskje litt honning på toppen, eller lag en porsjon havregrøt som du pynter med blåbær, bananbiter og litt nøtter.

4.Spis fiberrike klementiner.

Benytt deg av at klementinene er så gode nå. Den tradisjonelle julematen bugner ikke over av ferske grønnsaker og frukt. Klementiner er friske, samtidig som de inneholder fiber. Fiber er veldig viktig for magehelsen. Skulle du være usikker på om du får i deg nok fiber, og tenker at du ikke vil bli så forstoppet som du ble i fjor, kan du prøve et fibertilskudd med maten i jula.

5.Velg sunne alternativer.

Er du i julelunsj, og det er både loff og grovt brød; velg det groveste alternativet. Som regel metter det grove brødet bedre (kanskje det kan hjelpe deg å unngå å overspise), og gir deg noe bra å ”jobbe med”. Det er heller ikke slik at du må ha et pålegg på hver skive, er det mye godt pålegg, så kan du dele skiven i to eller flere biter og ta forskjellig pålegg på hver bit.

6.Tenk porsjoner.

Er det koldtbord, tenk på porsjonsstørrelsen. Det er veldig lett å overspise når det bugner, og det er veldig vanlig i slutten av et slikt måltid å si ”skulle ikke spist den siste porsjonen”. Tenk i forkant over hvor mye mat du skal forsyne deg med, gjør en avtale med deg selv, så slipper du å få magevondt og kanskje sitte på do når du kommer hjem fra selskapet.

7.Spis sakte.

Julen er en sosial tid for mange, og det kan være hyggeligere enn vanlig rundt spisebordet. Dette kan gjøre at du spiser saktere, noe som vil gi kroppen din tid til å si ifra at den er mett (du må bare huske å lytte til det kroppen forteller deg). Noe som kan resultere i at du ikke forsyner deg like mye runde nummer to og blir stappmett.

8.Velg sunnere dessert.

Når måltidet skal avsluttes med dessert, kan det godt være en dessert som ikke er så mektig. Stort sett er man ganske mett etter middagen, men det er vanskelig å si nei til dessert. Lag eller velg (hvis mulig) en dessert som fruktsalat. Den er frisk og god, ta ikke så mye krem til, eller ikke noe i det hele tatt. Du kan også sette frem litt frukt på bordet sammen med desserten, kanskje det er andre som er like mette som deg?

9.Unngå ribbefett.

Unngå ribbefett dersom du har litt fordøyelsesproblemer, dette fordi ribbefettet er veldig mektig. Fettet forsinker som sagt fordøyelsen og vil bidra til at du føler deg stappmett. Har du valget, velg saus istedenfor. Det er gjerne lettere for magen.

10.Drikk mye vann.

Husk å drikke vann, unngå Farris dersom du er plaget med luft i magen og ellers annen drikke med kullsyre. Alkohol vil også påvirke magehelsen, og kan gjøre deg unødvendig mett og mer stinn. Forsøk å drikke to glass vann for hvert glass alkohol.

Av Geir Tverdal desember 23, 2016 07:00

Kommentarer

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser