Hvorfor trening får deg til å føle deg lykkelig

Av Geir Tverdal juni 9, 2015 17:41

Hvorfor trening får deg til å føle deg lykkelig

Mange av oss opplever en overveldende lykkefølelse etter en hard treningsøkt. Man tar seg helt ut mot slutten av treningsøkta, kroppen er utslitt og har ikke mer å gi, men hodet er klart og man føler en deilig og intens lykkefølelse i hele kroppen. Hvis du noen gang har opplevd det, har du stiftet et herlig bekjentskap med endorfinene som blir frigjort i hjernen din.

Kroppens eget rusmiddel

Endorfiner regnes som kroppens eget rusmiddel, og produseres av kroppen i ulike situasjoner. Det kan være når man ler, for å motvirke smerte, når man trener, ved spenningsutløselse eller når man føler at man lykkes i noe. Derfor kan mange få en ekstrem lykkefølelse under en hard treningsøkt, når man har oppnådd noe på jobb eller i privatlivet, eller få en reaksjon på spenningsutløsning i lykkespill som rulett eller lotto. I denne artikkelen forklarer en fysioterapeut hvordan kroppen utløser endorfinene.

Hvorfor-trening-får-deg-til-å-føle-deg-lykkelig-1

Bildetekst: Hard trening gjør deg lykkeligere 

Frigjøring av endorfiner hjelper også mot depresjoner og kroniske smerter, noe som får både leger og fysioterapeuter til å anbefale trening som forebyggende behandling for pasienter med psykiske plager og livslange sykdommer eller skader.

Spenning og endorfiner

Det høres kanskje rart ut, men hjernen ber kroppen om å produsere endorfiner både når man trener og når opplever en spenningsutløsning. Derfor sier mange at lykkefølelsen de får ved å spille pengespill som rulett er veldig lik den som oppstår ved trening. I det man vinner en gevinst utløses spenningen og endorfinene får flomme fritt gjennom kroppen.

Dette kan sammenlignes med det som kalles ”runners high” eller løpeorgasme. Dette har vært en myte i mange år, men tyske forskere har endelig klart å bevise at mosjon frigjør lykkehormoner i hjernen. Mange mosjonister og idrettsutøvere sier nemlig at de får en orgasmefølelse under trening, og føler seg veldig avslappet etter trening.

Hvorfor-trening-får-deg-til-å-føle-deg-lykkelig-3

Bildetekst: Løpere opplever Runners High 

Det er nøyaktig den samme følelsen som mange får når de spiller pengespill enten på nett eller hos et casino, og selve hovedgrunnen til at pengespillindustrien eksisterer. Vi mennesker er født med et behov for oppløftede sinnstilstander og søker ulike måter å oppleve lykke på. Derfor tiltrekkes vi til situasjoner hvor vi kan få frigjort endorfinene våre.

Hvorfor pengespill frigjør lykkehormoner

For å ta rulett som eksempel, så opplever vi først en deltagelse i aktiviteten gjennom at vi velger hvilke tall man ønsker å satse på i startfasen av spillet. Dermed har vi tatt et aktivt valg om å delta, og føler en kobling til resultatet – gevinsten vil være vår fortjeneste!

Hvorfor-trening-får-deg-til-å-føle-deg-lykkelig-2

Bildetekst: Rulett 

Deretter følger spenningen mens hjulet spinner og kulen hopper mellom de ulike feltene. Som regel vinner man ikke, og det er her selve grunnlaget for lykkefølelsen legges. Dersom man vinner veldig ofte, blir gleden over å vinne mye mindre. Man forventer rett og slett å vinne.

I et spill som rulett taper man i utgangspunktet 1 av 36 ganger ved spill på enkelttall – så man forventer å tape. De få gangene man da vinner får man et skikkelig kick. Vi mennesker liker kick og fortsetter å spille for å oppleve det på nytt igjen, og dermed blir man hekta på spill.

Kroppens motreaksjon på stress og smerter

Men endorfiner er også kroppens måte å håndtere smerter og stress på. Når man får vondt og smerter oppstår som følge av skader eller sykdom, kontrer kroppen med å produsere endorfiner for å lindre smerten. Det er bevist at endorfiner er kroppens naturlige smertelindring mot slutten av gravide kvinners svangerskap.

Når dette kombineres med adrenalin eller andre naturlige hormoner fra kroppen vår, blir dette en kraftig totalpakke som får kroppen til å håndtere både stress og smerter på en bedre måte. Det betyr at endorfiner ikke bare er til for å gjøre oss mennesker glade, men også som en forsvarsmekanisme mot andre plager.

Endorfiner trigges på ulike måter

Hvorfor-trening-får-deg-til-å-føle-deg-lykkelig-4

Bildetekst: Shopping utløser endorfiner 

Det er ikke bare trening, pengespill og sex som utløser endorfiner. Kroppen produserer også endorfiner når man spiser sjokolade, eller unner seg andre belønninger i livet. Det kan være å kjøpe seg et nytt klesplagg eller et møbel – ting man har jobbet hardt for og ønsker seg sterkt!

En ting er hvertfall helt sikkert – livet hadde ikke vært det samme uten endorfiner.

Av Geir Tverdal juni 9, 2015 17:41

Kommentarer

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser