Jonas Martinsen

Av Iform.no september 3, 2008 08:00

Jonas Martinsen

Hvis du tenker på å stille eller vil ha et innblikk i et hard-core bodybuilderliv, så les dette!

Jonas MartinsenNå er NM like rundt hjørnet. De som skal stille er klar for diett og hard-core lifestyle. Jonas Martinsen er en kroppsbygger med mye erfaring og vi husker han alle fra tidligere konkurranser.

Dette er mannen med karisma på scenen. Med sitt piratblikk og en særegen stil har han gjort seg bemerket. Så skrapet som han var under siste konkurranse, bare viser at denne mannen er laget av stål. Hvis du tenker på å stille eller vil ha et innblikk i et hard-core bodybuilderliv, så les dette!

Jonas Martinsen

Bosted: Oslo
Født: 4 August 1981
Utdanning: Salg og Service, Multimedia Design og har Fagbrev fra sikkerhetsbransjen
Yrke: Multimedia Designer
Høyde: 173 cm.
Vekt offseason: 87-94 kg
Vekt konkuranse: 76,9 kg (siste konkuranse)
Sivilstand: Singel
Klubb: Team Fitnessplanet
Sponsor: Hälsokost Bolaget. Veteranen Svinesund
Treningssted: Condis Lørenskog, og Topp form Treningssenter på Helsfyr
 
Meritter:
4.plass . Norges Mesterskapet senior herrer -80kg (2010)
4.plass ? Loaded Cup Ringsted, Danmark Classic Bodybuilding -178cm (2008)
4.plass ? Oslo Grand Prix Classic Bodybuilding -178cm (2008)
4.plass ? Norges Mesterskapet Classic Bodybuilding -178cm (2007)

Fortell litt om deg selv:
Jonas MartinsenOpprinnelig Grunerløkka gutt, med et par års opphold i Asker i begynnelsen av tenårene.

Vært bosatt i Groruddalen, siden 2003.

Trener på Gym Better Bodies Grorud, og Topp form Treningssenter på Helsfyr.

Tidligere vært aktiv innen idretter som basketball, snowboard, og sykling.

Begynte seriøst med vektrening i 2003, da med målsetning om å redusere på vekten. 

 


Mobiltelefon:
Sony Ericsson
Musikk: Techno, House, og Trance, alt etter sinnstilstanden jeg befinner meg i
Favorittfilm: I Kina spiser de hund
Favorittdrikk: Siesta X-tra, og Pepsi Max 
Favorittmat: Pizza er vel noe av det beste jeg vet

Surfer du mye på nettet? Hvilke websider bruker du mest tid på?
Bruker internett i stor grad til å hente informasjon, lese nyheter, sjekke E-post osv.

Hva synes du om iform.no?
Jeg syntes iform er en kjempeflott side for alle treningsinteresserte, her finner man informasjon om det meste man skulle lure på rundt, trening og helse, mye interessant og lærerikt lesestoff.

Jonas Martinsen

Når begynte du å trene og hvorfor?
Første gang jeg tok i en hantel på et helsestudio, var på Gym Better Bodies i 1997, men det var ikke før i slutten av 2003 at jeg begynte å satse seriøst på kroppsbygging. ؅revis med elendig kosthold og «party party» mer eller mindre hver eneste helg, hadde satt tydelige spor etter seg. I en alder av 22 var jeg allerede rukket å bli en ?tungvekter? med en matchvekt på 117 kilo. Jeg var kraftig overvektig og følte meg rett og slett elendig på denne tiden. Jeg havnet i en tilværelse preget av depresjon og en tilsynelatende endeløs sorg sensommeren 2003, da ungdomskjærligheten tok slutt. Det var et svært komplisert brudd, og det lille jeg hadde til overs av selvtillit havnet regelrett i grøfta, ilag med det havarerte samboerskapet.

Da jeg omsider fikk tatt meg selv i nakken bestemte jeg meg for å forsøke å bygge opp selvbildet mitt ved hjelp av styrketrening. Dette skulle over tid vise seg å bidra til mer selvinnsikt en jeg noengang hadde trodd var mulig å oppnå med vekttrening.
Da jeg startet hadde jeg mer eller mindre null erfaring med kosthold og treningsmetodikk. Jeg benyttet meg av trenings porthaller på internett og internasjonale kroppsbygger magasiner som for eksempel, FLEX, Musclemag, og Muscle & Fitness for å tilegne meg nødvendige basis kunnskaper omkring trening og kost. Jeg fulgte også med på de erfarne kroppsbyggerne på studioet jeg trente på, men jeg ventet lenge med å spørre om veiledning. Jeg følte vel at skulle jeg være verdt å bry en av de konkurerende utøvererene på gymmet med verdifulle tips, måtte jeg først vise engasjement, og ikke minst vilje. Kiloene begynte etter hvert å tikke av på badevekten, men jeg følte fremdeles at jeg hadde en lang vei å gå. Og både trimme vekk store mengder fett, og samtidig bygge opp muskulatur krevde svært mye tålmodighet og jeg var nødt til å feile uttalige ganger før jeg omsider skulle finne ut hva som fungerte for kroppen min.

Jonas MartinsenDet var først da jeg var tilskuer på mitt første kroppsbyggerstevne, Oslo Grand Prix 2005, der jeg stilte opp for å se min venn og arbeidskollega Joel Pascua debutere at jeg selv bestemte meg for heve treningen min til neste nivå. Sommeren 2006 gjennomførte jeg min første diett på egenhånd og resultatene begynte omsider å vise seg. Førstemann ut på studioet til å oppmuntre meg til å satse på en debut var Jorunn Steine. Våren 2007 var jeg godt igang med forbredelsene til Norgesmesterskapet. Det eneste jeg manglet var en klubb å stille for. Via felles bekjentskaper ble jeg introdusert for Andrè Pedersen fra Team Fitnessplanet, en dreven utøver med en rekke kroppsbygger meritter bak seg.  Vi ble treningspartnere, og Andrè coachet meg hele veien frem til NM. Høsten 2007 debuterte jeg på scenen og fikk en fjerde plass

Mål og ambisjoner med treningen?
Jeg vil fortsette å kjempe videre på potensialet jeg innehar, når man først har stått på scenen, er det lett å bli revet med av tørsten etter seier. Følelsen av å stå på scenen side ved side ved andre respektive utøvere som også har stått på hardt gjennom en diett, og foran et engasjert publikum er helt ubeskrivelig. I den kommende perioden er hovedmålet mitt å korrigere på svakhetene og allround pakke på meg et par ekstra kilo. I den siste konkurransen stilte jeg inn mer eller mindre ?skrapa? på vektgrensa for maks kravet i lav klasse i classic bodybuilding, jeg føler ikke at dette er en klasse som passer til fysikken min, så derfor satser jeg nå fremover på å fokusere hardt på forbedre de fysiske svakhetene jeg besitter så jeg i neste runde stiller bedre rustet i en tyngre vektklasse. Primært føler jeg at beina trenger mer ?sweep?. Selv om jeg til sammenligning fra NM hadde bedret hardhet, detaljer, dype cuts i hamstrings og fikk frem striper i gluteus på vårens konkuranser, er det fortsatt en del å hente frem på generelt volum, samme gjelder brystkassa som jeg også føler jeg må jobbe mer med fremover.

Jonas Martinsen

Hvilken muskelgruppe er du mest fornøyd med?
Jeg har fått mye skryt for ryggen min, særlig når jeg setter en dobbel biceps, men helt siden jeg begynte med vekttrening har jeg alltid følt at armene er en muskelgruppe jeg har mye krutt i.

Hva er det som driver deg? 
Vilje og stahet har uten tvil vært to av de grunnleggende fundamentene som har ført meg dit jeg er i dag. ؅ drive med vekttrening har styrket livsskvaliteten min rent fysisk, bedret selvtilliten og gitt meg tilbake troen på meg selv som person. Plasseringene jeg har fått i konkurransesammenheng har gitt meg verdifulle erfaringer, og med det også engasjement til å satse på ytterligere fremgang
?For those who seek perfection, there can be no rest on this side of the grave?

Er det noen personer som har betydd ekstra mye for deg og karrieren din?
Kona mi Michelle som har vært en viktig moralsk støttespiller for meg under konkurranse forberedelsene. Et mer tålmodig og kjærlig menneske skal man lete lenge etter. Hun gjorde også en kjempeinnsats som delegat for meg på Loaded Cup i Danmark. Jeg setter vanvittig pris på å ha henne ved min side. Hun driver aktivt og engasjert med styrketrening selv, så hun har med dette fått forståelse for hva denne idretten dreier seg om. Treningspartneren min Andrè Pedersen fortjener også masse kreditt for å ha kjørt meg knallhardt! på trening mot hver eneste konkuranse jeg har deltatt i. ؘvrige utøvernavn som,Martin Engstrøm, Kim Torgersen, og Joel Pascua er også personer som har betydd svært mye for treningskarrieren min, enten det har dreid seg om tips og råd eller ren inspirasjon.

Hva er fordelene og ulempene med denne idretten synes du?
Jonas MartinsenFor meg har denne idretten som jeg nevnte litt lenger opp bidratt til mye selvinnsikt. Man blir bedre kjent med seg selv som enkeltperson. Det er en verdifull egenskap man kan dra nytte av i mange andre sammenhenger. En klar ulempe er all tiden man må legge ned i trening for å oppnå og beholde resultatene man konstant kjemper for. ؘnsker man å bli best innen denne idretten, er man dessverre nødt til å gi avkall på svært mange av livets goder. Det er derfor viktig at man møter forståelse blant venner og familie for å hindre at man havner i et usosialt mønster. Det er dessverre ikke alltid like lett å få tilrettelagt hverdagen når man er kroppsbygger på heltid

Har du noen tips til en nybegynner?
Vær disiplinert og målbevisst til enhver tid, og ikke vær redd for å ta sjansen på å prøve og feile! Man er nødt til å innse at dette er en tidkrevende idrett. Tålmodighet, og engasjement vil belønne seg over tid! Det er derfor viktig å sette seg realistiske målsettninger og alltid ha i bakhodet at det ikke finnes noen snarveier til en veltrent fysikk. Kvalitet er ikke noe man bygger over natten. Kroppsbygging som idrett handler om livsstil og man må være villig til å stå på 24/7 og hele tiden være forberedt på å kjempe mot seg selv. Jeg mener nøkkelen til fremgang ligger i viljestyrke, og disiplin. Sett deg hele tiden nye mål, men prøv å hold deg til ett prosjekt av gangen. Vær sta som et uvær og ikke gi opp! Selv om du møter veggen underveis. Alle kropper reagerer forskjellig i henhold til trening, kost, og hvile og det er derfor viktig å hele tiden forsøke å lytte til sin egen.

Jeg ser også at altfor mange nybegynnere idag ikke mestrer korrekt løfteteteknikk som en direkte konsekvens av overbelastning! Riktig teknikk gir langt bedre resultater, enn om man hiver rundt seg med tunge hantler . Det ser det bare dumt ut og i tillegg til at man blir svært skadeutsatt.

Når du har trent systematisk og effektivt en periode bør du heller ikke være redd for å prøve å gå på en skikkelig diett. Det vil åpne for flere muligheter,og by på en rekke nye erfaringer.
Har du tatt valget om å prøve deg som debutant på scenen, så ikke vær redd for å be om hjelp, men pass på å ikke la deg veilede av for mange under en diett. Hold deg til råd fra ?en? erfaren person av gangen. Tar du imot innspill vedrørende kostholdet fra flere hold blir du bare stresset! Få hjelp til å lære deg å posere. Det teller vanvittig mye at du får vist deg skikkelig frem på et stevne. Har du ikke har noen utøvere i din omgangskrets til å hjelpe deg, så ta kontakt med en klubb som kan tilby deg poseringstreninger i forkant av stevner. Ikke vær redd for å bomme på formen første gang du stiller. Du debuterer tross alt. De aller færreste treffer optimalt på formen første gang de deltar. Klarer du fullføre dietten og komme deg på scenen er du en vinner uavhengig av plasseringen du oppnår i klassen din.

Hvordan trener du?
Jonas MartinsenPersonlig har jeg alltid foretrukket å trene større muskelgrupper alene, der jeg trener eksplosivt med tunge vekter i rundt 40-45 minutter med minst to base eller frie øvelser per muskelgruppe. Rundt fire øvelser i det hele og et samlet settantall på 12-14. Repantallet varierer jeg mellom 6-8 og 10-12. Jeg lytter til kroppen hele tiden, er jeg ikke helt i siget en dag pga manglende søvn, eller lite næring, kjører jeg enten en lett økt eller hviler den dagen. Jeg rullerer og bytter ut øvelser ukentlig litt for variasjonens skyld, men mest for å hindre muskelen i å tilpasse seg belastningen. Etter jeg fikk meg makker har jeg forøvrig innrettet meg hans treningsprogram der vi bruker å kjøre igjennom kroppen med en fire split. Vi deler inn uka i følgende kategorier: bentrening -mandag, skuldre/legger tirsdager, hvile onsdager, rygg/biceps torsdager, Bryst/Triceps fredager, og hvile i helgen. Vi forsøker å holde øktene innen en tidsramme på 1 time og 15 min. Dette er da en vanlig treningsuke offseason, når jeg er on legger jeg inn mer mengdetrening

Fortell oss litt om hvordan en kroppsbygger spiser
Jeg spiser rent stort sett året rundt, men oversikt over kaloriinntaket tar jeg mer på øyemål når jeg ikke er på diett. Jeg bruker ikke ha spisedager slik jeg har når jeg er on, siden jeg da får i meg større mengder sunn mat generelt. Men unner meg en pizza eller to i uken om jeg skulle få lyst på det. Jeg forsøker å holde et høyt proteininntak året rundt, da noe mindre på hviledager. Havregryn, ris, poteter, pasta og grønnsaker er karb-kilder jeg holder fast ved hele året. Av proteinkilder går det mest i kylling, egg, fisk, storfekjøtt og proteinpulver. Jeg har egentlig bakgrunn fra kokkefaget, men er jeg på diett i en allerede hektisk hverdag der man gjerne skal tilberede opptill 8 måltider, finner jeg sjeldent tid til å lage fancy retter. Det blir mest basic kokkelering der jeg vektlegger innhold og korrekt næringsbalanse fremfor utseende og smak. Det blir gjerne litt ensidig i lengden, men man vender seg til det. Jeg er glad i melk så offseason heller jeg gjerne nedpå en kartong skummet melk om dagen. Fet fisk er også noe det blir veldig mye mer av. Tre til fire ganger i uka er det enten laks, ørret, makrell, eller torsk som står på middagsmenyen. Ferdigmat forsøker jeg styre unna, jeg foretrekker heller å tilbrede alt jeg spiser fra grunn av.

Hvor lenge går du på diett i forkant av et stevne?
Første gang jeg stilte gikk jeg på diett i 18 uker. Mot vårens konkuranser tok jeg utgangspunkt i 16 uker, men kom i form enda tidligere en jeg hadde regnet med. Jeg klarte da og overtrene de siste ukene før innspurten noe som resulterte i tap av muskelmasse på spesifike muskelgrupper. Det er her jeg vil påpeke viktigheten av å få seg nok hvile til å innhente seg igjen. Jeg drev rovdrift for å komme i form til vårens stevner da jeg hadde som målsetting å stille inn hardere en noensinne, jeg tok derfor ikke hensyn til at jeg var utbrent de siste ukene. Men dette som alt annet i denne idretten tar man heldigvis lærdom av. ؅ lytte til kroppen er utrolig viktig!

Jonas Martinsen

Har du selv satt opp dietten selv eller har du fått noen hjelp til det?
Dietten setter jeg opp på egenhånd. Jeg veier opp all maten jeg tilbreder og kalkulerer ned alle kalorier som inntas. Inntaket justerer jeg etter vekta. Jeg loggfører hver eneste dag og skriver måltidsplan og klokkeslett for inntak en dag i forkant. Jeg spiser rundt annenhver time. I løpet av en hel dag blir det gjerne 7-8 måltider.

På diett sørger jeg for å få i meg sunt fett fra kosttilskudd, nøtter og oljer og er ekstra påpasselig på å unngå karbohydratkilder som har negativ innvirkning på blodsukkeret. Jeg bruker å ha veiedag på fredager for å følge med på fremgangen. Opplever jeg at nedgangen stagnerer en uke justerer jeg dette med enten økt kardiotreningsmengde eller reduserer kaloriinntaket. Jeg forsøker å holde igjen på sistnevnte så lenge det lar seg gjøre.

De første (ca) 8 ukene uti dietten har jeg spisedager på Søndager. Da holder jeg ikke tilbake på noe og det går gjerne i kaker, iskrem, proteinbarer og pizza på en spisedag. Disse dagene gir humøret en skikkelig boost, sparker igang forbrenningen og ruster meg opp til en ny uke med streng diett. Jeg legger gjerne på meg et par kilo på en spisedag, men disse går jeg av meg i lag med ytterligere en halvkilo innen jeg kommer til fredagen den påfølgende uken. ؘkt væskeansamling og velfylte glykogenlagere bidrar til mestring av tung og intensiv trening uken igjennom.

Jeg bytter ut spisedagene med høy/lavkarb dager rundt 3-4 uker før et stevne for å få de siste kiloene til å slippe taket. På høy-dager tar jeg utgangspunkt i ordinær diett, men jeg bruker redusere litt på fett og litt på protein inntaket denne dagen og legger til rundt 800 kalorier i form av ekstra karbohydrater. Denne prosessen benytter jeg meg av hver fjerde dag, frem til siste uka før jeg begynner ned/oppkarbingsprossesen til konkuransedagen.
På oppkarbingsfasen siste uka før konkuranse har jeg brukt å rådføre meg med erfarne utøvere. Ned/oppkarbing er en svært delikat prosess og det skal veldig lite til før man bommer på sceneformen.

Jeg har prøvd ut et nytt opplegg for hver konkuranse jeg har deltatt i. Oslo Grand Prix kuttet jeg væskeinntaket altfor tidlig. Det var en svært ubehagelig prosess og jeg var rett og slett for tørr til å karbe tilstrekkelig opp til stevnet. Resultatet ble at jeg stilte inn som en av de hardeste i klassen, men da på bekostning av at jeg ble svært flat i fysikken. Beste resultat oppnådde jeg på Loaded Cup der jeg kuttet væskeinntaket noe senere, så jeg fikk dratt optimalt utbytte av oppkarbingen og stilte da inn fullkarbet 2,1 kg tyngre en jeg gjorde på Grand Prix tre uker før.

Gjør du noen spesielle endringer når det gjelder trening?
Jonas MartinsenI starten av dietten trener jeg eksplosivt og tungt med få repetisjoner, midtveis når jeg ligger i kalori underskudd går jeg ned på vektene og øker rep antallet for å unngå overbelastning og skader. Jeg trener også magen 3-4 ganger i uken og legger til kardiotrening. Jeg begynner rolig rundt 12 uker i forkant og øker underveis. Jeg foretrekker morgenturer ute i friluft uavhengig av værtype. Jeg syntes det lønner seg å begynne med kondisjons trening tidlig i dietten. Da oppnår man en jevn vektnedgang og slipper å stresse unødvendig inn de siste ukene før man skal delta på et stevne. Men mest av alt finner jeg det viktig å inneha utholdenheten til å mestre poseringer og sammenligninger. Det å posere på scenen og tas ut til sammenligninger er mer fysisk krevende en mange kan forvente seg. På Loaded Cup ble jeg tatt ut til 5 sammenligninger uten avbrekk i første runde. Siden dommerpanelet satt så spredt var vi nødt til å gjennomføre de obligatoriske poseringene på høyre og venstre side av scenen. Til sammen ble dette da 10 runder med obligatoriske poseringer. Utholdenhet spiller da en avgjørende rolle for at man skal klare å gjennomføre. Jeg var sikker på at jeg skulle gå i gulvet, men det gikk heldigvis bra.

 I forkant av stevner poserer jeg også mye hjemme og øver inn friprogrammet. Jeg bruker i tillegg å delta på poseringstreninger som klubben bruker å arrangere en kveld i uken, rundt en måned før stevnene starter. Nærmere konkuranse blir det gjerne nødvendig med opptil 2 timer kardiotrening daglig 5-6 ganger i uken, for at de siste kiloene skal slippe taket. Det er et forbanna slit men det betaler seg.

Planer fremover?
Ingen konkrete konkurranseplaner med det aller første. Har andre prioriteringer som står i fokus fra høsten av. ؅ fullføre studiene er en av dem. Men jeg kommer ikke til å gi meg med å konkurrere før jeg har fått en topplassering. Jeg er fast bestemt på at det fjellet skal bestiges for enhver pris.

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke?
Jeg benytter meg av høykvalitets protein pulver fra kjente leverandører. Jeg bruker å ha et lite sortiment tilgjengelig til ulike formål. Whey isolate like etter trening, allround sammensatte (triple whey) produkter som jeg kan supplere med mindre måltider ellers på dagen og et kaseinprodukt jeg kan ta før leggetid. Bruker også ulike fiske, og planteoljetilskudd for å få i meg de essensielle fettsyrene kroppen har behov for. L-Glutamin, Vitargo, kalsium/magnesiumtilskudd, mineral og multivitamintilskudd.
Tips: Komplette vitamin/mineraltilskudd er veldig praktiske å bruke, ferdigpakkede dagsrasjoner gjør at man kan føre en enkel oversikt og unngår å glemme noe, Animal Pak, eller ISS Research Super vitamin pak er produkter jeg kan anbefale.

Mange av de nevnte produktene er jeg er særlig nøye med å få i Jonas Martinsenmeg rett mengde og til rett tid  under en diett. Man raskt kan havne i mangel og underskudd som følge av et strengt kostoppsett. Kosttilskudd av alle slag bør brukes som et supplement til mat og trening, men ikke la de erstatte kostholdet.

Jeg er sponset av Mikael Sandberg ved Hälsokost Bolaget på Veteranen kjøpesenter i Svinesund. Jeg handler det meste av treningsutstyr og kosttilskudd der. De fører mange kjente merkevarer,og har et svært bredt utvalg av treningsklær og helsekost produkter.

 

Har du noen tips for å få fart på forbrenningen?
En toppet teskje L-glutamin, to kopper sterk kaffe, en mp3 spiller med musikk med trøkk i og 40-50 minutters morgentur i rask gange utendørs før frokost et par ganger i uken fungerer veldig bra. Kjører du en strict lavkarbo diett, så prøv å sjokk forbrenningen ved å unne deg en skikkelig spisedag i helgen.

Beskriv deg selv med 5 ord:
Disiplinert, sta, strukturert, kjærlig, og trofast

 

Av Iform.no september 3, 2008 08:00