Karbohydratbehov ved trening

Av Ellen-Margrethe Hovland - Melk.no januar 17, 2014 04:29

Karbohydratbehov ved trening

Glykogenlageret i musklene er kroppens viktigste kilde til energi under fysisk aktivitet.

Glykogen er lageret av karbohydrater i muskler og lever, og er den viktigste kilden til energi under fysisk aktivitet. Hvis du fyller glykogenlagrene umiddelbart etter trening, blir kroppen raskere klar til neste økt.

Under en treningsøkt er karbohydrater en viktig energikilde for musklene. Karbohydrater lagres i form av glykogen.

Hva er glykogenlageret?

Kroppen kan lagre en liten mengde karbohydrater. Mens plantene lagrer karbohydrater i form av stivelse, lagrer kroppen karbohydrater i form av glykogen. Bare muskelceller og leverceller har evnen til å lagre glykogen. Leverens lager benyttes til å opprettholde blodsukkeret under faste, mens muskelglykogenet er lagret for at den spesifikke muskelen kan arbeide.

Glykogen kan ikke overføres fra en celle til en annen. Når lagrene i en arbeidende muskel er tomme, hjelper det ikke at det er glykogen igjen i en annen muskel. Lagrene av glykogen i kroppen er mye mindre enn fettlagrene, og det er i stor grad glykogenlagrene som er bestemmende for vår fysiske prestasjonsevne.

karbohydrater-2014-2-1

Hvor lenge varer glykogenlageret?

Store glykogenlagre er med på å bevare utholdenheten under trening. Avhengig av intensiteten i treningen, vil lagrene vare ulikt: Ved høy intensitet (intervall- eller tempotrening) vil lagrene vare mindre enn 1,5 time. Med noe lavere intensitet varer de ca 1,5 time. Ved lett aktivitet varer glykogenlagrene omtrent 4 timer.

Fyll lagrene etter trening

I de første 45 minuttene etter trening har kroppen den største evnen til å lagre glykogen. Derfor er det gunstig å drikke karbohydratrike drikker som både slukker tørsten og fyller på med karbohydrater. En tommelregel er å beregne 1-1,5 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt den første timen etter treningsøkten eller konkurransen.

Gode alternativer

Rett etter at man har avsluttet en treningsøkt eller en konkurranse, synes noen at det vanskelig å spise store brødskiver eller andre måltider. Alternativet kan være å få i seg flytende måltider som gir de samme næringsstoffene. Et kombinert inntak av proteiner og karbohydrater etter trening er det aller beste for å sikre rask restitusjon av kroppen.

karbohydrater-2014-2-2

Ordforklaringer

Glykogenlager – kroppens lager av karbohydrater. Lagres i lever og muskler.

Referanse

Olympiatoppens faktaark: Karbohydrater.

Av Ellen-Margrethe Hovland - Melk.no januar 17, 2014 04:29

Kommentarer