Her er 7 gode grunner for å trene MMA

Av Madeleine Wessman april 28, 2017 08:00

Her er 7 gode grunner for å trene MMA

KOM I FORM – ”the cage-fighter way”

Det finnes en «ekstrem» måte å komme i form på, som stadig blir mer populær: å trene med bur fighters – Muay thai, BJJ eller MMA.

Gode-grunner-til-a-trene-mma2015-1

Interessen for MMA (Mixed Martial Arts) har tatt av.

Noen av årsakene til den voksende interessen er at stadig flere innser at sporten gir svært god trening. sporten har også fått mer oppmerksomhet i media. Nå får man også streamet kamper på nett, og norske aviser har begynt å interessere seg for kampsporten.

Når det kommer til kampsport, er dette virkelig en av de beste treningsformene siden MMA er så allsidig. Her må man beherske både slag, spark og bryting. Man trener stående, og nede på bakken.

Samtidig er skadepotensialet lite – selv om kampsporten kan se relativt brutal ut.

Her er 7 gode grunner for å trene MMA:

1 .Økt selvtillit

Å trene Mixed Martial Arts (MMA) vil bygge selvtillit. Når du vet hvordan du skal slåss er tankene dine litt roligere, litt friere, og litt mer avslappet. Når du vet hvordan du skal slå et slag, brekke en arm, eller kvele noen bevisstløs finnes ingen store trusler om fysisk vold. Og hvis det dukker opp en trussel, er det lettere å gå vekk.

2. Sunn livsstil

Å trene MMA kamper vil lære deg disiplin. Som med hvilken som helst sport krever MMA disiplin. Den lærer oss disiplin av sinnet og kroppen. Å trene MMA lærer oss disiplin til å spise riktig, sove riktig, og trene riktig.

3. Super trening

Å trene MMA er en utmerket fysisk treningsøkt. Sparring (boksing mot makker) eller grappling (bryting eller bakke kamp mot makker) i 3-5 minutters runder, er helt brutal kardio, noe som er grunnen til at utøvere vanligvis er i topp fysisk form. Det er ingen tredemølle eller elipsemaskin i verden som kan slå fordelene av å trene mma.

4. Selvforsvar

Å trene MMA vil lære deg selvforsvar. Hvis behovet noen gang skulle oppstå vil du være i stand til å forsvare deg mot eventuelle angripere. Antall voldsoverfall har de siste årene økt, men det finnes også tilfeller hvor angriperen(e) har måttet gi opp da den som er blitt overfalt har klart å forsvare seg. Her er et eksempel: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4236775.ece

5. Motvirker depresjon

Å få utløp for frustrasjoner, og «slåss» i et kontrollert miljø er simpelthen en meget god hobby som fremmer verdier som mot, styrke, vilje og hjerte. Her kan vi få utløp for oppbygget aggresjon, frustrasjoner og den tøffe treningen gjør at vi utsondrer mye antistress og antidepressive hormoner, som gjør oss mer avbalanserte i dagliglivet. Etter en hard økt med trening, når du er helt gjennomvåt av svette, sliten og støl som ….., klar for et stort måltid og søvn kan der ikke være mer rom for stress.

6. Skaper vinnere

Å trene MMA lærer konkurranseinstinkt. Å trene MMA vil få frem ditt vinner instinkt til overflaten, som kan benyttes i andre aspekter av dagliglivet som business og relasjoner. Konkurranse er bra.

7. Kameratskap

Når du trener på et MMA senter vil du møte en hel haug med mennesker med samme interesse som deg. Det er et topp miljø hvor ingen er for ”god” og hvor profesjonelle og amatører møtes med en virkelig ærlig og godhjertet holdning. Vi kan alle lære noe fra hverandre og alle er verdt noe.

Coach og utøver – Tor Olav Hauge: 

Gode-grunner-til-a-trene-mma2015-2

Som alltids spør vi noen av de som er aktive innen sporten, og spørsmålene vi stilte den her gangen var:

  • Hvordan synes du synet på MMA har forandret seg de siste årene?
  • Hva tror du har ført til denne forandringen?
  • Av deres medlemmer som trener hos dere, hvor mange er folk som ikke har noen planer om å gå kamper?
  • Og har dere måttet utvide tilbudet for å dekke opp for økende etterspørselen?

Du har sett han på TV’s ”Norges beste fighter”, som en av trenerne.

Tor Olav er trent innen thaiboksing og MMA. Han ble norgesmester i thaiboksing i 2010, og han har også flere seiere i MMA. Har proffkontrakt med Scandinavian Entertainment Group. Tor Olav er utdannet lærer med fordypning i idrett og har tidligere trent Forsvarets Livvaktskommando i nærkamp. Her er Tor Olavs tanker om hvorfor MMA nå er blitt en mer anerkjent sport.

–  Synet på mma og thaiboksing vil jeg tru har forandret seg en del, siden det er blitt mer kommersielt så har det nådd et større publikum og gjort at folk har begynt å forstå sportene. På verdens basis så er det vel mma som har hatt størst økning både i antall utøvere, også blitt en sport som folk flest har hørt om.

– I Norge har vi også hatt stor fremgang de siste ti årene, antall utøvere og klubber har økt drastisk. Gjennom program som Norges Beste fighter og Mma studio på TV2, så har vi begynt å gjøre mma til en idrett som folk kan forstå, med det mener jeg at det ikke er bare er slåssing, men en sport som krever masse fra utøveren. Trur nok at mange har tenkt, og sett på dette som brutalt og fælt, men trur og håper at vi begynner å få frem at det er en fantastisk idrett på samme nivå som alt annet. Mye av grunnen til denne forandringen er medias interesse, og at vi har blitt flinkere til å gjøre sporten tilgjengelig for alle. Det er en sport som passer for alle.

–  Man trenger ikke å konkurrere for å drive med sporten, mange er med kun pga at det er bra trening. På Novus Academy har vi BJJ,sw, thaiboksing og mma. Vi har en del utøvere som konkurerer mest på amatør nivå, men vi har også fått fler og fler som går profesjonelle kamper. Men som sagt så er det mange som kun trener for moro skyld. Selv om vi ser at f.eks. i BJJ og sw så er det mange som prøver seg på å konkurrere. Dette har vel noe med at det ikke er slag eller spark med, det er ikke alle som liker å bli slått eller å slå.

–  Vi har vel ikke måttet utvide noe spesielt annet enn at vi har nivådeling på treningene. Men vi ser at pga konkurrerende klubber så lønner det seg å ha et bredt tilbud på klubben for at vi skal «kapre» folk til å begynne hos oss. Så vi må hele tiden se på nye muligheter for å få bedre tilbud. Vi har for eksempel fått inn kettlebell timer og yoga, så vi håper på den måten å nå et enda bredere spekter av folket.

Magnus ”Jycken” Cedenblad – Svensk MMA proff: 

Gode-grunner-til-a-trene-mma2015-3

Magnus ”Jycken” Cedenblad gjorde professionell debut år 2007, og har deretter flere seiere i UFC. En jordnær og trivelig fyr med positiv utstrålning og en super ambassadør for sporten. Han har dette å si om utviklingen:

– For det første så vet jo flere og flere mennesker hva MMA er. Så har jo folk mer og mer skjønt at det er en idrett. Jeg tror at det kommer av de store svenske fremgangene vi har hatt, pluss at media mer og mer begynner å ha fokus på MMA scenen.

– Jeg skulle nok si at 90% av de som trener aldri kommer å gå en kamp.

Jycken, jeg vet at du elsker sporten. Har du noe råd til de som vurderer å prøve MMA som treningsform?

– Mitt råd er vel at de skal teste det. De vil ikke angre seg!

Chris Nilsen – Frontline, Oslo

Gode-grunner-til-a-trene-mma2015-4
Thaibokser trener og coacher flere profesjonelle utøvere, og du finner han på Frontline Muay Thai academy i Oslo. Chris sier:

– Jeg syntes Thaiboxing og MMA endelig begynner å få litt av det riktige fokuset det fortjener. Virker som om flere endelig får opp øynene om at dette er en morsom og effektiv måtte og komme i form på. Fortsatt en del som tror det bare er en voldelig kampsport, så det er et forsatt et stykke igjen før det er kommet dit det bør være.

– Jeg tror mye av det positive forandringen kommer av at de endelig har begynt å vise UFC, K-1 og andre kampsport program på de norske tv kanalene. Vi har også mange Norske kampsport utøvere som gjør det bra, som media endelig har begynt å skrive positivt om, dette tror jeg har veldig stor betydning på folks inntrykk.

– Er veldig få som møter opp første dagen på gymet med planer om å bli «fighter». De fleste ønsker bare å komme i form, eller lære seg selvforsvar. Men etter en stund vil mange teste seg selv eller ha et mål og jobbe mot så de prøver å gå en lettkontakt kamp (D-klasse).

En liten del av disse tar steget videre og forsetter med konkuranser på høyere nivå.

– Vi har hatt en jevn økning av nye medlemmer som kommer ved hver oppstart de siste årene. Elles har vi veldig stor pågang av jenter som ønsker å lære seg selvforsvar i forbindelse med alle voldtekter og ran som skjer om dagen.

– Vi har startet egne jentepartier for å gi jentene litt ekstra oppfølging. I tilegg har vi startet med Brazilian Jiu Jitsu, og gratis barnepartier. Er en del foreldre som endelig har begynt å sende barna på Thaiboxing og Brazilian Jiu Jitsu, som er i like bra og ufarlig som Karate og Taekwondo.

MMA – vår tids gladiator spill

Undertegnede satt og så på UFC en natt, og det slo meg plutselig hvor lik UFC arenaen er med romertidens gladiatorer. Her satt hordene av tilskuere og så på profesjonelle krigere og slåsskjemper som sloss mot hverandre for underholdningens skyld (og titler selvfølgelig). Jo mer blodig kamp, jo mer jublet både publikum og arrangører. Alle synes å elske en fighter som får mye juling, men som ikke gir opp. UFC og MMA har også i media blitt omtalt som «moderne gladiatorer».

Tor Olav Hauge, hva er ditt syn på denne beskrivelsen, og er det slik, at vi mennesker alle er litt «barbariske» og liker å se blod?

– Ja det er vel slik, kanskje ikke det med blod, men alle liker en kamp hvor det «smeller» litt. Det er veldig underholdende med to som virkelig kjemper, masse slagvekslinger, takedowns og ground and pound. Publikum elsker det når to stykker virkelig kjemper, er nok ikke blodet som gjør det spennende, men innsatsen de to legger ned i kampen.

Men at det er » moderne gladiatorer» er det liten tvil om, avslutter Tor Olav Hauge.

Av Madeleine Wessman april 28, 2017 08:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser