Kosthold, grunnleggende ernæringslære – protein

Av Susanne Soydan mars 5, 2018 07:00 Oppdatert

Kosthold, grunnleggende ernæringslære – protein

Dette er protein

Kroppens byggestener

I cellene i kroppen så skjer det en nydannelse av proteiner i form av at aminosyrer kombineres og settes sammen i lange kjeder til ferdige proteiner, som igjen brukes for å bygge vev i kroppen. Det skjer en konstant oppbygging og nedbrytning av protein i kroppen, og begge prosessene skjer samtidig. For å bygge muskler må man ha en litt høyere proteinoppbygging enn nedbrytning.

Proteinkilder og kvalitet

Det finnes protein i all mat du spiser, men i varierende mengde og kvalitet. Kjøtt, fisk, fugl, melkeprodukter og egg kalles animalsk protein fordi de kommer fra dyr. Vegetabilsk protein kommer fra planteriket, og de mest proteinrike kildene er soyabønner, linser, quinoa og noen typer korn som for eksempel havre. Fordi de animalske proteinkildene inneholder mer protein og har en bedre effekt på proteinmetabolismen vår er disse å foretrekke når målet er å bygge muskler. Dessuten er animalske proteiner såkalte fullverdige proteiner, som har noe å si på sammensetningen slik at de inneholder alle de essensielle aminosyrene. Dette er aminosyrer som kroppen ikke kan produsere selv, og derfor må de tilføres via kosten. Soyabønner er en vegetabilsk proteinkilde som anses som fullverdig. Det går fint an å få i seg alle essensielle aminosyrer fra vegetabilske proteinkilder så lenge matvarene kombineres riktig, som for eksempel å blande belgfrukter og korn.

Kilde:

Jacob Gudiol og Nicklas Neuman, «Forma kroppen och maximera din prestation 2», 2014, NGruppen förlag.

Av Susanne Soydan mars 5, 2018 07:00 Oppdatert

Kommentarer

Søk på iform.no

Besøk oss på facebook

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser

ANNONSER

Hos den norske nettbutikken Brillz kan du kjøpe billige solbriller, kr 249 for 3 stk. pluss frakt. Med over 400 ulike modeller på lager er utvalget stort og variert!

Kjøp solbriller hos Brillz.no. Med lave priser og stort utvalg er det enkelt å finne en solbrille som passer enhver smak. Alle solbriller er CE-godkjent, nikkelfrie og med UV-beskyttelse.

På Gorilla Sports kan du kjøpe billig treningsutstyr for hjemmebruk. Alt innen dumbbells, kettlebells, vektskiver/manualer, treningsbenker m.m. Ved å bruke rabattkoden "iform" får du en gratis drikkeflaske med på kjøpet!