Massive bein – Uten knebøy!

Av Lars Helge Kristiansen februar 24, 2012 06:00

Massive bein – Uten knebøy!

Er det mulig?

Det finnes sikkert tusener av artikler som tar for seg beintrening. Utallige sider opp og ned om hvordan en skal trene for å få beinmuskler som ville fått en hest misunnelig. Omentrent alle disse starter som følger;

TREN KNEBØY! Så vil du?.. Bla bla bla bla

Jada, dere gjenkjenner sikkert hva jeg snakker om, men hva med de andre dødelige der ute som faktisk sliter med knebøy? Jeg selv er en av dem. Jeg får vondt i knærne, tar mesteparten av vekten på ryggen, og ville neppe fått noe annet en tommelen opp for en glimrende good morning om jeg lempet opp maks i knebøy. Noen er bygget for denne øvelsen, andre ikke. Det avhenger litt om hvordan en er bygget fra naturens side, med ryggens lengde, beinas lengde, og hvilke vinkler en får i en bøyposisjon. Det er faktisk enkel matematikk.

Men for oss som ikke drar store fordeler med denne øvelsen, enten pga ryggens overkompensaskon, eller smerter i knær eller andre ledd finnes det faktisk utveier. Flere øvelser kan bygge beina temmelig rått uten at det er knebøy.

Beinpress;

Om en ser litt på beinpress ser en at beina er i samme bunnposisjon som i knebøy under utførelsen. I tilegg tilbyr den stor grad av ryggstøtte og mekanisk ?komfort? mens en trener. Dette gjør at en kan bruke ganske mye KG, samt trene trygt og skadefritt med tilnærmet samme effekt på lårenes fremside som knebøy tilbyr.

Lunges;

Dette er også en knalløvelse for fremsiden av lårene. Her ser en egentlig at en setter et og et bein i en posisjon som i bunnen minner sterkt om knebøyets bunnposisjon. Det eneste som endres er at en jobber i en annen vinkel, som gjør at vektene må ned, samt at en må stabilisere kroppen på en annen måte. Walking lunges er et reelt mareritt å gjøre, men de bygger bein så det hyler etter.

Finn øvelser for gluteus.. Eller rompemusklene;

Mange øvelser rekrutterer setemusklene, og knebøy er en av dem. En kan godt trene uten knebøy men da må en trene alle musklene knebøy tar uten å få alt dette pakket inn i en enkelt øvelse. Let litt på nettet, men tren setemusklene, de har enormt mye å si for beinas balanse og styrke.

Tren hamstrings;

Stiff legged markløft, beincurl, og alle hamstringisolerende øvelser er en nødvendighet når en skal ha imponerende bein. Et eksperiment som kan gjøres er for eksempel å flytte beina lengre frem på platen en tar beinpress på. Tar du beina langt frem på platen vil du kjenne mer strekk i hamstrings, mens lengre ned under kroppen vil du kjenne forsiden bedre.

Som vanlig bygger en treningene rundt baseøvelser, så kjør beinpressen tyngst mulig, og heller gå på mer volum når det gjelder isolasjonsøvelsene.

Det går godt an å la være knebøy, men da må en erstatte alle musklene knebøy aktiverer med alternative øvelser for nettopp de musklene.

Ikke fortvil til tross for at de fleste beinartikler sier at en M؅ trene knebøy.. Det finnes mange svære karer som ikke trente stort med knebøy, men som hadde bein i verdensklasse. Undertegnede mener å huske at Kevin Levrone var en av disse.

Sett deg mål, tren tungt, men trygt og skadefritt, og våg å gå dine egne veier, så vil du nærme deg dine mål raskt.

Av Lars Helge Kristiansen februar 24, 2012 06:00