Matvarer som metter

Av Susanne Soydan oktober 16, 2019 07:00 Oppdatert

Matvarer som metter

Topp 10 listen over de matvarene som metter mest.

Du har helt sikkert opplevd at du har spist mat som inneholder mye energi (kalorier), men at du enten fortsatt er sulten etter at du har spist, eller at du fort blir sulten igjen. Selv om du tilfører kroppen energi er ikke dette alltid det som skal til for at du skal bli mett og tilfreds.

I en studie fra 1995 fikk forsøkspersonene spise en bestemt mengde kalorier fra ulike matvarer. Deretter oppga de hvor mette de følte seg, og når de opplevde at de ble litt sultne igjen.

Topp ti listen over de mest mettende matvarene var:

  1. Poteter
  2. Fisk
  3. Havregrynsgrøt
  4. Appelsin
  5. Eple
  6. Fullkornspasta
  7. Biff uten synlig fett
  8. Bønner i tomatsaus
  9. Vindruer
  10. Fullkornsbrød

På bunnen havnet produkter som müsli, vaniljeis, potetgull, smaksatt yoghurt, salte peanøtter, sjokolade, sjokoladekake og croissant.

Dette betyr absolutt ikke at det kun er de matvarene på topp 10-listen som du skal spise, men det kan være lurt å ha i bakhodet at noen typer matvarer metter mer enn andre. Det er mange andre gode matvarer som du bør spise og inkludere i kostholdet ditt. I virkeligheten spiser vi heller ikke kun en og en matvare, men vi blander vanligvis ulike matvarer til hvert måltid.

Det er mat som er raffinert og som er tilsatt fett, sukker og raffinert stivelse som gjerne metter mindre, og det er også den maten vi opplever som høybelønnende og gjerne spiser mer enn vi trenger av.

Så hvis du har som mål om å føle deg mett og spise næringsrikt så er det lurt å velge matvarer med lavere energitetthet og som er lite bearbeidet.

Kilde:

Jacob Gudiol og Nicklas Neuman, «Forma kroppen och maximera din prestation 2», 2014, NGruppen förlag.

Av Susanne Soydan oktober 16, 2019 07:00 Oppdatert

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser