Melanotan- Brun uten risiko?

Av Geir Tverdal juli 17, 2018 17:00

«Barbie-dopet»

Melanotan har blitt svært populært blant unge som ønsker å være brune uten sol.

Hormonet blir brukt, uten at disse unge menneskene kjenner risikoen og bivirkningene injisering av stoffet medfører. Det høres nesten for godt ut til å være sant. En sprøyte i magen og du er naturlig og jevnt brun over flere måneder. Er dette virkelig et vidundermiddel?

Hva er Melanotan?

Melanotan er et syntetisk hormon som ble utviklet på midten av 80-tallet i Arizona for å oppnå pigmentering uten naturlig sol. Melanotan viste seg å være mer effektiv enn kroppens egne stoffer. Noen av de rapporterte bieffektene er økt sexlyst og redusert sultfølelse. Sprøyter kjøpes på apotek og stoffet injiseres i daglige doser. Effekten er at huden raskt blir solbrun. Melanotan er ulovlig i Norge, EU og USA. Søker du på Sol.no finner du både bruksanvisning og forklaring på effekten av stoffet. Det er svært enkelt å få tak i stoffet på nett. Lovlighet og bi-effekt diskuteres samtidig som stoffet lovprises av mange av brukerne.

I følge Direktør i Legemiddelverket Gro Ramsten Wesenberg er det stor risiko forbundet med å bruke dette. Det finnes ingen forutsetning for å vite noe om doseringen av Melanotan og stoffet påvirker cellene, mener hun. Det er et hormon og det finnes ingen vitenskaplige data om hvordan det virker. Det foreligger ingen resultater fra kliniske tester eller dyreforsøk, har hun sagt til adressa.no.

En hudlege ved navn Jon Langeland, som har 25 års erfaring har svart på henvendelser om Melatonan på nettstedet doktoronline.no. Melanotan er et kunstig fremstilt hormon som må injiseres inn i kroppen. Det setter i gang en prosess slik at kroppen begynner å produsere brunfarge, men det kjemiske stoffet påvirker også ukontrollert andre av kroppens funksjoner, sier han.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som har kjøpt og bruker Melanotan i Norge, fordi salget foregår ulovlig.

barbie-dop-2014-1

Vanskelig å vite hva man skal tro.

På forskning.no i 2002, ble det publisert en artikkel som sa følgende:

«Når man legger seg i solsteika begynner kroppen å lage MSH. Det er et hormon som får huden til å trykke opp massevis av melanin, som er små fargekorn. Disse pigmentene suger nemlig til seg UV-stråler, og beskytter dermed huden mot mer skummel stråling. Nå har forskerne ved Monash University i Melbourne klart å lage sitt eget MSH-hormon, Melanotan, og når menneskelige prøvekaniner fikk injeksjoner av stoffet ble de brune som svisker, helt uten sol. De som fikk narremedisin ble bare blekere og blekere.I motsetning til selvbruningskremene, som inneholder ett eller annet fargestoff, gir altså Melanotan en ekte brunfarge, slik man ville ha fått med vanlig soling. Det geniale er så klart at man dermed også får beskyttelse mot UV-stråler. Melanotan er dermed langt mer enn et nytt skjønnhetsprodukt for jålete mennesker med rynkeskrekk. Dette er et viktig middel for bekjempelse av hudkreft, mener Dr Wayne Millen, sjefen for firmaet Epitan som lager stoffet. En injeksjon eller to vil for eksempel gi oss blekansikter umiddelbar beskyttelse før sydenturen i påska, og det uten så mye som en antydning til truseskille. Millen ser heller ikke bort ifra at Melanotan også kan være utgangspunktet for helt nye medisiner mot pigmentsykdommer».

Vent med bruk av Melanotan.

Så lenge ingen kjenner til bivirkningene og risikoen til stoffet, bør man nok bare holde seg til den gode gamle selvbruningskremen. Melanotan er et kunstig fremstilt hormon, og man skal helst ikke tukle med unaturlige saker når det kommer til kroppen vår. Forskerne vet alt for lite, og da er det nok best å holde seg på den sikre siden så lenge. Skulle det være slik at de ikke finner noen risikofaktor, så kan vi jo glede oss.

Av Geir Tverdal juli 17, 2018 17:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser