Nytt om Forskning & Trening (del 3)

iform.no
Av iform.no desember 20, 2005 08:00

Nytt om Forskning & Trening (del 3)

Preexhaustion deaktiverer muskelen – Situps med bøyde knær legger mest stress på magemuskulaturen. Les flere forskningsrapporter her.

Preexhaustion deaktiverer muskelen.

Mange kroppsbyggere bruker en teknikk som kalles preexhaustion som innebærer at man kjører en isolasjonsøvelse, som for eksempel beinspark, før man kjører en sammensatt øvelse, i dette tilfellet knebøy. Svenske forskere kom frem til at det er en dårlig strategi ettersom muskelen aktiveres mindre under den sammensatte øvelsen. Forskerne brukte en metode som heter elektromyografi (EMG) for å måle den elektriske aktiviteten i den aktuelle muskelen. EMG forteller forskere til hvor stor grad en muskel aktiveres under en rørelse. Forskerne brukte to forskjellige grupper; en som kjørte knebøy med preexhaustion der de brukte beinspark som øvelse, og en som kjørte knebøy uten denne teknikken. EMG-aktiviteten var mye større i den gruppen som ikke hadde kjørt beinspark først.
Hypertrofi av muskelen er avhengig av spenning i muskelen og under hvor lang tid muskelen er i spenning (time under tension). Gjennom å benytte seg av preexhaustion minsker man på den spenning man kan oppnå, og reduserer vekten man kan løfte i en sammensatt øvelse.
(J Strength Cond Res 17:411-416, 2003)

Større risk for skade hvis man låser leddene?

I blandt kommer fysiologer og terapeuter med rekommandasjoner om øvelser som er baserte på ikke mye mer en gjetting. For eksempel, under mange år ble folk frarådet om å gå under 90 grader i kneleddet når de kjørte knebøy. For eksempel så kunne ligamenter overstrekkes osv. Studier har vist at dette ikke var tilfelle. Mange av disse ?ekspertene? fraråder kroppsbygger fra å låse ut leddene når de kjører for eksempel knebøy, beinpress og benkpress ettersom det skal kunne øke skaderisken. Dr. Lee Brown fra ?the University of Arkansas? påviste at det ikke finnes noen bevis for denne rekommandasjonen. For eksempel i kneet, er det minimal kontakt mellom kneskålen og femur (store lårbeinet) i en full ekstensjon. Hvis man aldri låser ut leddet så blir man fortere sliten i den aktuelle øvelsen, så det kan være ide å låse ut i hvert fall noen av reppene.
(Strength Cond J. Oct, 2002)


Situps med bøyde knær legger mest stress på magemuskulaturen.

Forskere fra ?the Medical College of Georgia? fastslo i en undersøkelse at situps med bøyde knær, der man har armene foldet rundt brystet, og der man ?drar? kroppen så langt opp som mulig, helt klart aktiverte magemuskulaturen mest. Denne type øvelse var den jobbigste å utføre av de forskjellige øvelser som finnes for magen, og den la også stress på ryggen, beina og hoftene. Crunches og forskjellige øvelser der man bruker en ball eller maskin la mye mindre stress på magen enn hva tradisjonelle situps gjorde. Men det er ikke hele historien..
Forskning viser at når man gjør ?hele? situps, skapes det et uakseptabelt press på ryggsøylen. Dette viser at hvis man tar for mange situps kan dette være med å bidra til allvorlige skader på ryggsøylen.
Med andre ord kan du kan komme å betale en dyr pris for at du kjører for mange situps.
(BBC News, Aug. 19, 2003)


Koffein og kreatin sammen?

Koffein øker muskelstyrken og kraften gjennom å ?slå på? det sympatiske nervesystemet. Dette er kroppen sitt ?fight or flight? system som kobler på kroppens egen turbo og lar deg yte maksimalt. Kreatin monohydrat øker en kjemikalie i muskelen som kalles kreatin fosfat og som fungerer som et slags høyoktans brensel til eksplosiv trening. Det var bare et spørsmål om tid før atleter prøvde å kombinere disse tilskudd. Dessverre viste det seg at hvis man regelmessig inntok koffein så ødela det de fordelaktige effektene av kreatin. Men brittiske forskere prøvde en annen metode som fungerte. De gav kreatin til forsøkspersoner i seks dager, men helt uten noe som helst inntak av koffein. Den syvende dagen gav de en enkel dose koffein til forsøkspersonen kort tid før de skulle gjøre en maks-sprint test på mølla. Denne gangen økte kombinasjonen sprintkapasiteten med hele 10 %.
Slutsats: Ikke bruk koffein regelmessig under tiden du bruker kreatin. Vent med koffeinen før du skal yte maks i for eksempel en styrkekonkurranse, da du tar en dose koffein kort tid før du skal løfte. Gjennom å gjøre på denne måten kan du få en skikkelig ?boost?.
(Med Sci Sports Exerc 34: 1785-1792, 2002)

iform.no
Av iform.no desember 20, 2005 08:00

Kommentarer

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser