Online coaching – Personlig trening på nett

Av Andreas Adolfsson mars 11, 2019 09:30

Online coaching – Personlig trening på nett

Vi har tatt en prat med StrongBody som er en av de største aktørene innen online coaching for å finne ut hva online coaching innebærer.

Jeg har besøkt Trondheim, og tatt turen innom Kaliber Gym, for en prat med Gunnar Strand Jacobsen, Christine Kamphaug og Vilde Waksvik. Jeg ville høre litt mer om StrongBody,  som er en av de ledende tjenestene innen online coaching i Norge og ble startet av Gunnar. Christine er både medeier og coach, og Vilde er en av coachene.

Gunnar, du kan vel fortelle om hvordan og hvorfor du startet StrongBody?

–  Jeg har jo drevet Kaliber Gym siden 2002, og har via Kaliber hjulpet veldig mange å komme i form, alt fra fitnessutøvere i verdensklasse til helt vanlige folk. Jeg oppdaget at de jeg hadde ukentlige formsjekker med alltid ble i veldig mye bedre form enn de som kun fikk en kostholdsplan og et treningsprogram og så ble overlatt til seg selv. Så da begynte jeg å tenke at det kanskje var noe med den formsjekken, en slags “magi” der, noe med det at man må stå til rette for noen hver uke, komme og presentere resultatet sitt og ha en tettere dialog med coachen sin. Og da ble det til at jeg ønsket å skape et tilbud som er tilgjengelig for alle. Så slik startet det hele.

Først tenkte jeg at jeg kun skulle ha det på Kaliber, men så kom jeg på at dette var noe som kunne fungere online. Dette var i 2010, så jeg var nok den første som startet med online coaching i Norge.

Selve forretningsideen var å lage kostholds- og treningsplan på samme måte som en fitnessutøver ville ha fått, med beskrivelse av øvelser og alt annet man trenger å vite for å følge planen sin, i tillegg til at de hver uke skulle sende inn en rapport, og de skulle også hele tiden ha mulighet for å stille spørsmål om det var noe de lurte på underveis.

Det første året var omsetningen på bare like under 100 tusen kroner, men allerede det andre året så ble det mer enn tidoblet. Det tredje året ble jeg nødt til å begynne å ansette folk, og den første jeg ansatte var en tidligere kunde, Line Celius, som hadde lagt om sitt liv, fått en stor interesse for trening, og som nå jobbet på Kaliber. I ettertid har det bare bygd på seg, og nå er vi fire medeiere; meg selv, Line (Celius), Christine (Kamphaug) og Maria (Ebeltoft).

Vi ser jo at det i dag er mange nyutdannede PTer som prøver å starte med online coaching, men bransjen er vanskelig å komme inn i nå. Heldigvis var vi så tidlig ute og har fått oss et navn, så vi er blant de få som går veldig bra.

–  Ikke minst har vi klart å bygge opp en tillit som et seriøst firma,  legger Christine til.

Hvordan skiller dere ut dere fra andre som tilbyr det samme?

 – Jeg oppdaget jo under det første året at man svarer jo på mange av de samme spørsmålene om og om igjen. Skal man veie maten før eller etter steking? Er det greit med Pepsi Max? Kan jeg bytte det med det? Så når man har svart på disse spørsmålene hundretalls ganger så har man helt plutselig en stor database med typiske spørsmål og svar. Vi har tekster med forklaring på alt vi driver med, vi har tusentalls ferdige måltider som vi kan velge fra når vi setter opp dietter, og vi har store banker med treningsprogram. Alt vi har lagd opp igjennom årene har blitt spart på, og kommer til nytte når vi skal lage nye oppsett.

Nå er vi 13 ansatte, hver enkelt med sin kompetanse og bakgrunn, så det er alltid noen å spørre ved en gitt problemstilling. Noen ganger kan det være at en av coachene er bedre egnet å ta en spesifikk kunde og det er jo en av fordelene med et større firma. På den måten er det enkelt for oss å dekke hver kunde sitt behov.

–  Folk er jo ofte veldig ærlige når de kontakter oss og spør om coaching, forteller Christine. Så vi blir kjent med våre klienter på et dypere nivå. De forteller oss alt fra vonde fortider til utfordringer de har i hverdagen fordi de har en stor tillit til oss og på den måten kan vi guide de gjennom hverdagen på best mulig måte slik at de mestrer en varig livsstilsendring. For alle er forskjellige og det handler om å finne ut av og kartlegge hva som fungerer for hver enkelte. Vi har også en lukket Facebook gruppe hvor alle vi coacher er medlem. Der kan man få raske svar om det er noe kjapt man lurer på for alle coachene er tilgjengelige, men medlemmene er også kjempeflinke til å motivere og inspirere hverandre.

Vi har også en Facebook gruppe der kunder kan stille spørsmål, i tillegg til at de også kan tipse hverandre sin imellom og dele bilder av sin fremgang og progresjon. Og det fungerer som en stor motivasjonsfaktor.

–  Ta feks en kunde som har begynt å legge om sin livsstil, fortsetter Vilde. Han eller hun har med matbokser på jobb og får da en masse kommentarer fra kollegaer; Hvorfor gidder du det der, etc etc. Da kan man legge ut et innlegg om det i gruppen og garantert så får man da tips fra andre som har opplevd akkurat det samme, så de støtter og bygger hverandre opp. Jeg tror også at det som skiller oss ut fra andre er at vår tjeneste er veldig personlig. Det er ikke noen app eller en automatisert tjeneste, vi sitter og skriver personlig med hver enkelt.

Hvor lenge blir en kunde vanligvis hos dere?

 Gunnar forklarer:

–  Man starter med en grunnpakke på fire uker som inkluderer skreddersydd kost- og treningsprogram. Kunden har da på forhånd gitt oss masse informasjon, men uansett hvor gode vi er til å beregne kalorier så er det alltid en innkjøringsfase hvor man ser an hvordan kunden responderer på matmengden og det kan man da få justert ila de fire ukene samt at man er sikker på at kunden har forstått alle øvelser og forklaringer. I prinsippet så er man klar til å fortsette på egen hånd videre mot å nå sine mål etter de fire ukene er omme, men veldig mange velger å bli lenger. Mange har behov for den støtten vi gir og bare det å ha noen å forholde seg til, og for noen er den forpliktelsen av å skulle rapportere hver uke det som gjør at de faktisk følger planen sin.

–  En av de viktigste tingene vi coacher gjør er å få folk til å forstå at det trenger ikke å være alt eller ingenting, sier Christine.

Man kan falle av, man kan ha en dårlig dag eller uke, man møter på utfordringer i privatlivet som gjør det vanskelig og vi hjelper dem å forstå at man trenger ikke å gi opp av den grunn. Vi guider dem “back on track” kan du si. Mange hadde vanligvis gitt opp etter en sprekk eller to, men med vår hjelp og guiding så fortsetter de og det er da de får varige resultater. En liten cheat eller utskeielse har ingenting å si så lenge vi får hjulpet dem med mindsetet rundt om. Vi oppriktig bryr oss og kan dele egne erfaringer når vi coacher og det er derfor jeg tror at StrongBody utmerker seg.

–  Vi har den filosofien at de som er coach i StrongBody skal selv ha en erfaring med seg selv og egen kropp. Enten ha stilt i fitness eller ha vært veldig overvektig, sånn som jeg har vært, sier Gunnar. For da har du selv kjent hvordan det er og kan lettere identifisere deg med klienten. Og så må du selvsagt være interessert i andre mennesker.

Hvem er kunden som kommer til dere?

 – Vi hjelper kvinner og menn i alle aldersgrupper, men vi har nok en overvekt av damer. De som har fått barn og vil ha tilbake kroppen sin, er en stor gruppe. En annen gruppe er de som er litt yngre og vil bli som de her og toppe formen, sier Gunnar og peker på Vilde og Christine.

–  Vi bruker jo veldig mye sosiale medier for å vise hva StrongBody er og hvor enkelt det faktisk kan være for hvem som helst å komme i form. Man må ikke spise torsk og brokkoli eller leve på strenge dietter, man kan spise vanlig norsk husmannskost og likevel lykkes med å nå sitt mål, tillegger Christine og Vilde.

Vi som jobber i StrongBody er på ingen måte ekstreme, vi (som er fitnessutøvere) er ikke i konkurranseform året rundt, vi er hverdagslige folk som synes både mat og treningsglede er viktig! Vi ønsker å få frem at man kan komme i god form uten noen form for ekstreme og overdrevne trenings- eller matregimer.

Målsetninger fremover?

–  Kunne hjelpe flere og fortsette og utvikle teamet til å være den mest pålitelige og seriøse online coaching tjenesten i Norge. Når man tenker online coaching skal man tenke StrongBody, svarer Christine.

–  Vi holder også på og starte opp i Danmark, det er bare noen biter som må falle på plass, tillegger Gunnar. Vi trenger også flere kompetente medarbeidere så om noen er interessert er det bare å ta kontakt. Også har vi lyst å utvide med et tilbud til de over 60 år, en gruppe vi tror har et stort behov for hjelp.

Hvorfor skal de som har lyst på online coach velge StrongBody.no?

For oss i strongbody er det viktig å ta vare på hver enkelte som ønsker oppfølging av våre coacher slik at de føler seg sett og hørt. Vi er ikke en automatisk tjeneste. Vi er ekte folk som bryr oss om andre mennesker, rett og slett. Vårt mål når vi coacher er at våre klienter skal lære hvordan de skal mestre tankegangen rundt trening og kosthold slik at de lykkes i det langsiktige og det blir en livsstilsendring fremfor en quickfix man ikke klarer å leve med. Å lære at det ikke trenger å være ekstremt og at man helt fint kan få resultater med treningen om drar på kino og koser seg med godis en lørdag. Det kan ingen app eller nedlastet treningsprogram få til. Det er våre erfaringer og dialogene vi deler videre på et personlig nivå med våre klienter som får til.

De som er med i bildene er Lene Beate Kvalvik, Emmeli Bang, Vilde Waksvik og Christine Kamphaug. Andreas ble med noen av StrongBody-coachene på trening etter intervjuet. De reportasjene kan man se her.

Av Andreas Adolfsson mars 11, 2019 09:30

Kommentarer