Overvekt og fedme lenge før en diabetes-diagnose

Av Susanne Soydan mars 13, 2018 07:04 Oppdatert

Overvekt og fedme lenge før en diabetes-diagnose

En svensk studie som er publisert i Diabetes, Obesity & Metabolosm viser at risikofaktorene for å utvikle diabetes type 2 kan opptre allerede 20 år før personen får diagnosen.

Det er særlig overvekt og fedme som er forbundet med økt risiko for diabetes. Både blodsukker- og blodfettnivåene var innenfor normalområdet 20 år før diabetesdiagnosen ble satt, og nådde ikke nivåer for det som defineres som pre-diabetes før 5-6 år før diagnosen ble satt.

Overvekt er forbundet med insulinresistens, som gir en kronisk belastning på de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Insulinet virker dårlig, og fordi dette hormonet har som oppgave å transportere sukker inn i cellene, så blir det i stedet en opphopning av sukker i blodet. Høyt blodsukker er svært ugunstig, både fordi kroppens celler ikke får tilgang på energi og fordi det er skadelig for blodkar og kan føre til hjerte- og karsykdom.

Budskapet fra denne studien er at grunnlaget for utviklingen av diabetes type 2 legges lenge før sykdommen slår ut i full blomst, og det gir god tid til forebygging. Det vil si at personer som har overvekt, og i tillegg en begynnende økning av blodsukker- og blodfettnivåer bør sette inn tiltak i livsstilen slik at utviklingen bremses og motvirkes.

Diabetes type 2 må ikke forveksles med diabetes type 1, som er en autoimmun sykdom der de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen slutter å produsere insulin.

Kilde: Dagens Medisin

Av Susanne Soydan mars 13, 2018 07:04 Oppdatert

Kommentarer

Søk på iform.no

Besøk oss på facebook

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser

ANNONSER

Hos den norske nettbutikken Brillz kan du kjøpe billige solbriller, kr 249 for 3 stk. pluss frakt. Med over 400 ulike modeller på lager er utvalget stort og variert!

Kjøp solbriller hos Brillz.no. Med lave priser og stort utvalg er det enkelt å finne en solbrille som passer enhver smak. Alle solbriller er CE-godkjent, nikkelfrie og med UV-beskyttelse.

På Gorilla Sports kan du kjøpe billig treningsutstyr for hjemmebruk. Alt innen dumbbells, kettlebells, vektskiver/manualer, treningsbenker m.m. Ved å bruke rabattkoden "iform" får du en gratis drikkeflaske med på kjøpet!