Reduser muskelnedbrytelse med Humor!

iform.no
Av iform.no oktober 11, 2012 06:00

Reduser muskelnedbrytelse med Humor!

Psykologer ved ?City University of Hong Kong? oppdaget dette da de utførte en studie på 45 eldre menn.

Jo bedre sans du har for humor, desto mindre av det muskelnedbrytende hormonet kortisol vil du produsere.

Psykologer ved ?City University of Hong Kong? oppdaget dette da de utførte en studie på 45 eldre menn.

I mennesker vil hormonnivåene av kortisol stige så fort det blir lyst ute og nivåene vil som regel være høyest når du står opp om morgenen, med mindre hormonsystemet ditt er i ubalanse (dårlig døgnrytme, utbrenthet). Utover dagen vil nivåene naturligvis reduseres. Forskerne i denne studien målte mengden korstisol rett etter de hadde kommet seg opp fra sengen og deretter 15, 30 og 45 minutter senere.

Testpersonene var menn mellom 64 og 84 år. Jo eldre du er, desto høyere nivåer vil man som regel ha og stress som et resultat av uhyggelige hendelser som angst og tristhet vil også øke mengden kortisol. Studier foreslår at jo mindre nivåene øker med alderen, desto friskere er mann. Korstisol er også dårlige nyheter for utøvere da det hemmer muskelvekst, gjør deg mer utsatt for skader, saboterer immunforsvaret og underbygger dannelse av fettreserver (lettere å legge på seg).

Psykologene var interesserte i å finne ut om humor hemmer kortisol da tidligere studier allerede har vist at folk med en velutviklet humor opplever typisk ?hverdagslig stress? mindre stressende. Figuren under kommer fra en studie Millicent Abel utførte på studenter på slutten av 90 tallet. [Humor 15?4 (2002), 365?81.]

Psykologene fra Hong Kong evaluerte testgruppens sans for humor med forsiktige spørsmål som; ?blir problemene dine mindre om du prøver å se humoren i dem??, eller ?prøver du ofte å se de morsomme sidene ved anspente situasjoner??. Dette er en god måte å utsortere virkelige humorelskere fra pessimister (hvertfall for psykologer).

Forskerne delte testpersonene inn i to grupper avhengig av deres responser. En gruppe med mye og en med lite humor. Tabellen under viser mengden kortisol i spyttprøver fra de to gruppene. Den mørke figuren er for gruppen med en skarp sans for humor.

Så, humor reduserer kortisolnivåer ? og, ja ? forholdet var statistisk signifikant.

Forskerne målte også mennenes selvtillit og det viste seg at jo høyere selvtillit, desto høyere nivåer av kortisol. Denne sammenhengen var heldigvis ikke statistisk signifikant.

Biol Psychol. 2010 Mar 18. [Epub ahead of print].

Don’t Be That Guy at the Gym 🙂


Eirik Sandvik
www.eiriksandvik.com

Bli kvitt og forebygge skader og kroniske smerter?

Programmet som GARANTERER muskelvekst på 12 uker.

Løsningen på dine SKULDERSMERTER!

iform.no
Av iform.no oktober 11, 2012 06:00

Kommentarer

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser