Rusa på egen kropp?

iform.no
Av iform.no april 17, 2012 11:00

Er kroppsfokuset ditt en hindring eller en glede?

Visjonen min med denne bloggen er å vise at trening og kosthold ikke trenger å kobles sammen med et overdrevent kroppsfokus.

Det går fint ann å leke seg på iherb, spise sunt, og trene hardt uten å automatisk dra paralleller til kroppens utseende.

Selvfølgelig vil vi som spiser sunt og trener også ha en kropp som reflekterer dette, men det er faktisk ikke sunt å være en kvinne med en fettprosent på 10, uansett hvor sunne disse jentene fremstiller seg selv som. Hvor mange jenter kjenner du med en helsemessig optimal fettprosent, regelmessig mens og six pac?

Jeg synes strong is the new skinny i utgangspunktet er et veldig fint ordtak, men jeg synes desverre det har blitt svært misbrukt og tatt ut av sammenheng. Mange av disse «fitspiration» bildene som blir postet på diverse blogger, blader og forskjellige forumer, viser oss damer som ser mye «sunnere» ut enn de jentene som ramler nedover catwalken. Men de fleste av disse bildene viser faktisk en fettprosent som er minst like lav som det catwalkmodellene de fleste av oss betegner som «sykelig tynne» har, men musklene lurer oss. Grunnen til at jeg tar det opp er at veldig mange streber jo etter denne «fitnesslooken». Okeida, så er du ferdig med å ville se ut som en utsultet modell fra Milano, men jeg tror ikke det er noe lettere, eller sunnere å strebe etter «fitnessmodellooken». En for lav fettprosent er like usunt på en catwalk som på en fitnesscene.

Det er ikke meningen min å fortelle deg hvordan du skal leve. Dere må gjerne kalle meg en «hater», men jeg føler at sunnhetsbegrepet har blitt dratt langt ut av de opprinnelige rammene. Folk kobler trening to ganger daglig, ha six pac, veldig lav fettprosent osvosv. med sunnhetsbegrepet. En fysiologisk sunn kropp er ikke engang et diskusjonstema, det er vitenskap. Et sunt hode derimot er mye mer diffust.

Jeg anbefaler dere å lese Minnesotastudien om hva som skjer med kropp- og kostholdsvaner når fettprosenten blir for lav. For dere som ikke gidder(i don’t blame you), kan jeg fortelle, at i korte trekk så ble mange sunne friske gutter fra militæret slanket, og jo lavere fettprosenten deres ble jo mer ble mat- og kroppsfokusering forsterket, tilnærmet spiseforstyrrede, til tross for at de i utgangspunktet ikke hadde spisevansker eller var kritiske til egen kropp. Lite kroppsfett fører til overopptatthet av mat og kropp(dette er grunnen til at første ledd i behandling av anoreksi alltid er vektoppgang..mer om det senere). Noe som egentlig ikke er så rart når man tenker over menneskets naturlige overlevelsesinnstinkt.

Jeg har selv vært rusa på min egen kropp. Stått 5 minutter og sett på six-pacen min i speilet, og på det tidpunktet ga det meg genuin glede. Men sannheten var jo bare at jeg var hjernevasket av lav fettprosent, og hadde utviklet en overopptatthet av mat og kropp. Selv følte jeg meg jo kjempesunn, for jeg hadde jo sixpac, masse selvdisiplin, styrke og motivasjon. Jeg var jo så mye bedre enn alle venninne mine som heller hadde filmkveld med smågodt, paraplydrinker og lekte «jeg har aldri».

I behandling så prøvde jeg å finne tilbake til den gamle meg, hun jenta som gledet seg over mer enn kroppens utseende. Men det var ikke så lett. Var jeg rett og slett bare et menneske som likte å sitte inne på fredagskvelden, med treningsblogger på dataskjermen og kesam med lune bringebær ved siden? For dette ga meg faktisk glede!! Men igjen.. Hjernevasket av lav fettprosent.

Det jeg håper jeg formidler gjennom denne bloggen er at det fullt mulig å bake med proteinpulver, men også hvetemel, trene hardt, både knebøy, intervall og vannaerobic(whatever floats your boat!) uten å hele tiden koble det til kroppens utseende. Jeg føler så absolutt at jeg tråkker veldig mange på tærene nå. Og det liker jeg ikke. Men samtidig er det en stor del av meg som vet at svært få mennesker klarer å trives med et så stort kroppsfokus. Det blir fort altoppslukende, og overskygger alle de andre fantastiske sidene av livet.

Det er ikke meningen å fortelle deg hvordan du skal leve livet ditt. Det er kun opp til deg. Men jeg tror vi mennesker er ganske like, igrunn. Sånn egentlig. På bånn. Og det må jo være lov å komme med litt egen erfaring som kanskje kan få deg til å tenke? Enten det måtte være i samme retning som meg, eller motsatt. Igjen poenget mitt er ikke å fremstå som en bedreviter, og jeg er selvfølgelig veldig åpen for andres synspunker 🙂

Dette blogginnlegget er tatt i fra http://sunnmatogtrening.blogg.no/Nå har har heldigvis kesambollen min fått seg en seriøs spiseskje med peanøttsmør! Forøvrig så vil jeg ikke anbefale noen å prøve å stappe 2/3 boks kesam, 2/3 boks skyr naturell, 1 skyr jordbær & granateple, en pære, masse bringebær i en bolle som rommer 6 dl. FAIL. Dere skulle sett sølet. Dette er hva som ble igjen etter en seriøs slurpeisegaltsomrenneroveroperasjon.Hehe, fikk nesten dårlig samvittighet ovenfor grøten min som ikke har fått nok oppmerksomhet i det siste. Så da ble det en sympatigrøt her om dagen!3 dl gryn, masse frosne bær som er rørt sammen med 1,5 skyr bringebær & granateple(hehe, ei litta mus hadde vært på fære..), noen ss cottage cheese og en dæsj blåbærsyltetøy bare for gøy.


Gulrotpannekaker.

iform.no
Av iform.no april 17, 2012 11:00

Kommentarer