Skippern hadde rett hele tiden – Spis spinat for større muskler!

Geir Tverdal
Av Geir Tverdal desember 29, 2015 02:00

Skippern hadde rett hele tiden – Spis spinat for større muskler!

Innholdet av nitrat i spinat bidrar til å styrke muskulaturen

Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm har påvist hvorfor nitrat, som forekommer naturlig i blant annet spinat, har en kraftig positiv effekt på muskelstyrke.

Forsøkene ble gjort på mus, som fikk nitrat gjennom drikkevannet, og deretter utviklet kraftig økt muskelstyrke. Forskerne har identifisert to proteiner som øker i musklene etter inntak av nitrat.

Nå vil vi få bekreftet at det har samme effekt også på mennesker. Alt peker mot det, men vi må få det bekreftet, sier Andrés Hernández, forsker ved institutt for fysiologi og farmakologi ved Karolinska.

Svært næringsrik

Ifølge ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, har spinaten en rekke gode egenskaper.

Den er en god kilde til folat, vitamin K og vitamin A i form av karotenoider. Den er også en kilde til riboflavin, vitamin C, kalsium, jern og en rekke antioksidanter og fytokjemikalier.

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Under den grønne fargen ligger det store mengder av oransje karotenoider som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Karotenoidene er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler.

Så mye spinat bør du spise

Mengden nitrat musene fikk, tilsvarer omtrent det et menneske skulle få i seg gjennom å spise 200-300 gram fersk spinat eller 3-4 rødbeter om dagen.

Geir Tverdal
Av Geir Tverdal desember 29, 2015 02:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser