Slik får du mer ut av kostholdet ditt!

Av Øyvind Pedersen juli 4, 2012 20:00

Slik får du mer ut av kostholdet ditt!

Gi kroppen det den trenger – når den trenger det.

Det mange ikke er klar over, er at kostholdet betyr «alt» dersom du skal oppleve ordentlig effekt av all energien du legger i trening.

Varier proteinkildene.

Spiser du det samme hver dag, får du også, tilført de samme innbyrdes mengdene av aminosyrer. Det betyr at over en viss tid, kan du komme i underskudd på visse aminosyrer, som er nødvendige for kroppsprosessene.

Selv kylling har for lavt innhold av de kjedede aminosyrene, som utgjør 35-40 % av aminosyrene i muskelmassen. Ubalanse i aminosyreinnholdet innvirker også på opptaket av de andre tilgjengelige aminosyrene. Kroppen må hele tiden bygge nye, forskjellige slags celletyper, og har den ikke nok av alle byggestoffer, må den bryte ned muskelceller for å få tak i de aminosyrene den mangler til byggingen av de viktigste cellene. Så selv om du spiser mye protein, men ikke varierer, kan du ufrivillig havne i en katabol (nedbrytende) tilstand, i stedet for en anabol, (oppbyggende) tilstand

Forbrenningen i kroppen sies å være høyest om morgenen og utover formiddagen. Derfor bør hovedmengden av energiinntaket legges til denne tiden. Spiser du ikke nok tidlig på dagen, kan du igjen havne i en katabol tilstand, med negativ nitrogenbalanse.

Flere små måltider.

Kroppen nyttiggjør seg mye lettere små, velsammensatte måltider med korte mellomrom. Planlegg det du spiser i forhold til det du skal gjøre de neste tre timene. Da blir det heller ikke så mye til overs til fettlagring. Blodsukkeret ditt holder seg jevnere, du blir ikke så sulten. Kroppen trenger heller ikke å bryte ned eget vev for å holde alle de andre funksjonene vedlike.

Riktige ting til riktig tid.

Selv om du teoretisk spiser alt du trenger på en dag, kan du godt havne i katabole tilstander hvis du ikke passer på å gi kroppen det den trenger når den trenger det.

Trening innvirker for eksempel sterkt på kroppskjemien og i sammenheng med den har du et par muligheter til å treffe blink med energiinntaket.

Tilskudd til de vanlige næringsmidlene:

Vitaminer, sporstoffer, mineraler, proteintilskudd, kan gi deg stoffer du er i underskudd på. Ta dem helst fordelt utover dagen, og til måltidene. Hydrolyserte proteintilskudd kan med fordel tas 10 – 15 minutter før trening, de gir deg en reserve av viktige aminosyrer, og minsker nedbrytingen av egne celler underveis. Flytende hydrolyserte proteintilskudd kan tas rett etter trening.

Bli en god kokk

Friske, høyverdige råmaterialer, bevisst sammensatt mat med mange variasjoner… Det er det verdt å bruke tiden på! Det er viktig å variere, og det er viktig å få i seg alt man trenger hver dag, så hvis du virkelig vil prestere noe har du ikke noe valg! Du er nødt til å bruke litt tid til å tenke over hva du spiser.

Når det gjelder tilberedning:

Prøv dampkoking av grønnsaker; eller et generelt råd, aller helst og lettest. bruk dampkjele, eller wok. Grill maten i stekeovnen, eller på teflonpanne. Kutt ut smør, du kan best dekke det lille fettbehovet ved hjelp av mais, oliven, druekjerne- eller solsikkeolje. Spis så mye fersk mat som mulig. Lær deg å lese på etikettene når du er ute og handler. Se på innholdet når du kjøper frukt eller grønnsakjuice. Er det tilsatt sukker? Fargestoffer eller konserveringsmidler? I så tilfelle: hvilke?

Av Øyvind Pedersen juli 4, 2012 20:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser