Slik kvitter du deg med magefettet

Av Kjendistrener Cornelis Elander oktober 30, 2019 07:00 Oppdatert

Slik kvitter du deg med magefettet

Mange er interessert i å kvitte seg med overflødig fett rundt magen, men vet samtidig ikke helt hvordan en skal begynne. Her er da noen av de beste [og enkleste] løsningene å følge!

 Svært mange hverdags mosjonister, og forøvrig de fleste av oss som trener, har det som mål å oppnå eller opprettholde en stram mage. Samtidig som mange sliter med dette er det gjerne ikke problemet at man ikke trener hardt nok, men at en heller gjør noen små, men essensielle feilgrep.

Kardio vs styrke

Debatten fortsetter, og der enkelte vil påstå at eneste måte å kvitte seg med uønsket fett er ved å spise mindre og å utføre masse tradisjonell kondisjonstrening, er det andre igjen som mener at det å svette seg til en blir blå ikke er veien å gå. Kondisjons- og tradisjonell «fettforbrennende» (kardiovaskulær) trening vil sjelden gjøre jobben alene, men heller ved en kombinasjon av riktig, hard styrke- og høyintensitetstrening. Sistnevnte utfører du da gjerne ispedd noen perioder med lavere aktivitet, og særlig har HIIT og Geriljakardio vist seg å være metoder som fungerer. Dette trigger nemlig akkurat nok til å brenne det vanskeligste magefettet – uten at du risikerer at kardioøkten ødelegger for muskelmassen du har jobbet så hardt for å oppnå.

 Tren oftere og kortere

Et annet problem som gjerne går igjen er at man trener for mye av gangen, men ikke ofte nok. Hyppighet er et viktig nøkkelord innen trening, og overdreven bruk av isolasjons øvelser [særlig på magen] og lange kardioøkter vil sjelden være den smarteste måten å angripe problemet på. Timeslange økter på gymmet kan også virke demotiverende for mange, og gjøre at en ikke opprettholder treningsmengden over tid. Når du da i tillegg oppnår best effekt av å utføre litt mosjon og bevegelse hver dag, er kortere men hyppigere treningsøkter gjerne veien til suksess.

Mindre mat for en strammere mage?

Professor Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole har tidligere uttalt at det er fullt “mulig å forbrenne fett uten å trene. Hvis du tar inn så lite mat at musklene ikke får energien de trenger fra tarmen, så begynner de som kjent å tære på fettlagrene”. Samtidig poengterte han at en ved også å legge inn trening mangedobler energibehovet, noe som vil bety at du ved å trene hardt og ofte nok kan gå ned i vekt selv om du faktisk fortsetter å spise som før.

Likevel er det viktig å understreke at et korrekt kosthold, og da særlig med et høyt inntak av protein og sunt fett, er helt essensielt skal du oppnå målet om en strammere mage. Proteiner er også det som gir best metthetsfølelse, og skal du bygge en sunn og sterk kropp må du også sørge for å fylle på med de viktigste byggesteinene for å oppnå målet. Til sammenligning er dagens norske kosthold gjerne ganske fattig på både fett og protein, og dette i kombinasjon med vår ganske stillesittende moderne livsstil er bare med på å øke problemet.

Og når vi vet at mesteparten av mage problematikken løses på kjøkkenet, er det heller ikke trening alene som vil få deg iform og gjøre deg nevneverdig slankere.

Anbefalt proteinmengde

En del av aminosyrene kan menneskekroppen ikke produsere selv i tilstrekkelige mengder, og de må derfor tilføres via maten. Det anbefales i dag at proteininntaket utgjør 10–20 prosent av energiinntaket, mens fra 65 års alder bør protein bidra med 15–20 prosent av energiinntaket. Med tanke på mengden protein en finner i et typisk norsk kosthold, kan da det å innta mer protein i form av barer og shakes være en smart løsning for mange som ønsker en strammere mage.

 Referanser:

https://forskning.no/forebyggende-helse-trening/2011/05/treningen-som-fjerner-fettet
https://www.iform.no/her-er-13-matvarer-som-kan-hjelpe-deg-a-ga-ned-i-vekt/
https://forskning.no/forebyggende-helse-mat-overvekt-trening/2011/04/sunt-vekttap-krever-bade-trening-og-diett
https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/neringsstoffanbefalinger-#protein
http://corneliselander.com/2013/05/23/geriljakardio-den-enkleste-veien-til-en-stram-kropp-2/


Kjendistrener Cornelis Elander – Programleder og personlig trener. Opprinnelig fra Oslo, men bor og jobber i dag for det meste i New York og LA.

Av Kjendistrener Cornelis Elander oktober 30, 2019 07:00 Oppdatert

Kommentarer