SLIK LYKKES DU SOM PERSONLIG TRENER

Av Camilla Kløgetvedt mai 31, 2017 06:00

SLIK LYKKES DU SOM PERSONLIG TRENER

15 – tips for å lykkes som personlig trener

Personlig trener (PT) er ett fantastisk yrke for den rette personen og dette er en stadig voksende industri med mange muligheter. Yrket har mange fordeler og er en sunn og actionfylt jobb. Dette er ett yrke der du selv kan velge når du vil ta ferie, ha fri, jobbe mindre, jobbe mer, gjøre andre ting ved siden av og ikke minst vil du møte mange spennende mennesker på din vei. Utrolig mange drømmer om dette yrke og tar utdannelsen, men langt fra alle klarer å leve av det slik de ønsker.

Camilla kløgetvedt har jobbet som PT i 16 år og gir deg her en del tips til hvordan du lykkes med å komme dit du vil innen dette faget og en del eksempler på hva du ikke bør gjøre. Dette er basert på personlige trenere hun har truffet, observert og kjent gjennom sin tid innen trenings-bransjen.

Hun har i flere år jobbet fulltid som PT og vunnet en del konkurranser ( for å nevne noe, ble hun kåret som mest selgende i Sats i en av 3 regioner i Norge) I de siste årene har hun jobbet mindre til fordel for barn og egentrening. Hun har også jobbet som modell innen reklame.

Ikke alle disse punktene må til for å lykkes – og jeg sier på ingen måte at jeg har nøkkelen til alt for deg, men om du ikke har lykkes til nå kan forhåpentligvis noen av disse punktene hjelpe deg 🙂

1.  Vær glad i trening og en sunn livsstil, praktisere det du selger til kunden. Noen kan kanskje tenke at dette er ett yrke med høy timelønn og mange fordeler, men saken er at det er vanskelig å selge ett produkt om du ikke brenner for det selv.

2. Ta deg en ordentlig utdanning innen trening og husk at du aldri er ferdig utlært. Vær alltid nysgjerrig på å lære mer. Ta gjerne ekstra kurs som feks løpekurs, trening for gravide, lær om idrettsskader, kampsport, massasje, stretching,yoga, ernæring, spenst osv. Det vil alltid være noen der ute som kan lære deg noe nytt og inspirere deg til å bli en enda bedre trener. Innse at du ikke er verdensmester og heller ikke blir det, men at du kan gjøre mye for å stadig utvikle deg å bli enda bedre.

3. Ta vare på deg selv. Dette gjelder på flere områder. Både i forhold til å være i balanse, ikke jobbe seg ihjel, sove og spise nok, ha pauser på jobb, legge inn tid til deg selv og din trening. Du skal være ett sunt forbilde og du bør da se ut som om du lever ett sunt liv og trener. Nei, du trenger ikke å se ut som MR Olympia eller en fitnessutøver, men saken er at om kunden ikke kjenner deg og dine ferdigheter og ser etter en PT er det naturlig at de velger en som ser ut som om man har trent. Man kommer langt med en sterk holdning og gjennomtrent fysikk uavhengig av fettprosent. Husk også å ta deg godt av venner og familie for balanse i livet. Jobb er ikke alt i livet…

4. Respekter kundens tid og vær alltid presis. Dette er ett viktig punkt men jeg har sett mange eksempler på det motsatte. Er du uheldig å komme for sent feks pga en buss som er forsinket så gi kunden det dobbelte av det du kom for sent tilbake en annen gang. Har Kunden feks betalt 1000 kr for 50 min med deg og du kutter av timen 5 min før vil det bety at kunden taper 100 spenn…

5. Ikke snakk i telefon eller sjekk instagram og lignende mens du trener en kunde. Dette er respektløst og veldig uprofesjonelt. Selvsagt finnes det unntak der feks din kone er på vei til å føde osv, men ikke ta telefonen når du har en klient. Jeg har dessverre sett dette flere ganger og ville ta det med. Snakk heller ikke med andre enn kunden din under en pt time med mindre kunden er med i samtalen og synes dette er ok. Å sende ett smil eller hilse på andre er selvsagt lov men du er der for kunden og ikke de andre på senteret.
Kommer andre og spør om tips og hjelp under timen sier du høflig at du kan prate med etter timen og går videre.

6. Gode personlig trenere er stort sett godt likt i miljøet på jobben og er vennlige, sosiale, blide og vil det beste for sine kolleger og trivsel for alle på treningssenteret der du jobber. Dette vil også gjøre at andre kolleger anbefaler deg videre og hjelper deg til å bedre lykkes som PT. Som PT er du positiv og en som snakker varmt om andre. Det å rakke ned på andre personlige trenere for å sette deg selv i ett bedre lys fungerer sjelden.

7. Du trenger på ingen måte være smellvakker for å lykkes som PT, men du kommer langt med glimt i øyet, humor og ett vinnende vesen. Det er mye lettere å selge PT om du er utadvendt og blid.

8. Bry deg om kundene dine og se deres behov. Du må ville det beste for dem for å kunne strebe etter å gi dem resultatene de vil ha.Vær flink til å gi komplimenter( ikke smiske) og berøm deres fremgang og det de er gode på. Som PT sier vi selvsagt fra om de gjør feil, men det å rose og motivere er minst like viktig. Det er ikke en nødvendighet men har du hatt en kunde over tid vil det bli satt pris på om du sender bursdags-melding, en blomst en gang, eller kanskje en liten julegave dersom dette føles naturlig for deg.

9. Å selge en kontrakt til en som du ikke har trent før kan være enkelt om du er en god selger. Men re-salg forteller mer om du har gjort den jobben du burde og om kunden er fornøyd. Unntaksvis finnes det selvsagt noen kunder som bare vil kjøpe noen timer for å lære noen triks av deg og bruke dem på egenhånd.

10. Ikke tving kunden til å kjøpe ett bestemt antall timer av deg. Å veilede og komme med gode anbefalinger derimot er viktig. En taktikk som å feks si at jeg vil gjerne jobbe med deg over tid, så vi sammen kan nå målene dine er mye lurere enn å etter første timen si» du tar vel 80 timer da tenker jeg?» eller «hvor mange timer skal du ha?»

11. Markedsføring av deg selv og media. Det er lurt å få mange til å vite hvem du er og at du er PT. Om du ønsker flere kunder er det lurt å få kolleger og dine nåværende kunder til å anbefale deg. Er du dyktig vil de nok gjøre dette av seg selv, men du kan også avtale med en gruppe eller spinning instruktør at du kommer inn på timen deres og forteller om deg selv og ditt brennende engasjement rundt trening.

Å stå på stand kan også hjelpe.

Når det gjelder media er det meste som kan relateres til trening hjelpe deg. Nei, du blir ikke en flinkere PT om du har mange følgere på sosiale medier eller er på tv, men folk får antageligvis opp øynene for deg om du fremstår inspirerende. Positive ting som en artikkel i dagbladet, at du vinner 71 grader nord, er på forsiden av shape up eller snakker om trening på god morgen Norge er alle eksempler på ting som kan gi deg mer vind i seilene, men selvsagt ikke en nødvendighet.

12. Bli godt kjent med kundene dine men involver deg aldri romantisk med dem (med mindre det er mannen/dama i ditt liv) dette bør være selvsagt, men jeg har dessverre sett det motsatte flere ganger og kan love at det blir dårlig stemning og tar seg dårlig ut om du er en «player» på jobb….

13. Har du en dårlig dag lar du dette bli igjen hjemme. Kunden har ikke betalt masse penger for å høre på om alt som er negativt i ditt liv (finnes selvsagt unntak og det er feks lov til å fortelle at man er lei seg fordi hunden døde) Men generelt er det kundens behov som skal dekkes og ikke dine.

14. Ikke veilede kunden til å leve akkurat som deg, men møt kunden der han/hun er. Om du trener 5 timer om dagen, aldri drikker og lever på tunfisk og brokkoli betyr ikke det at dette er veien å gå for din kunde selv om vedkommende skulle se opp til deg.
Jeg har mange ganger sett ensidige kostholdsplaner satt opp av PT`r som inneholder ting kundene ikke liker og aldri vil få til å følge. For mange kan enkle justeringer som å bytte ut kneipbrød med fullkornsbrød, fiskepinner med ren fiskefilet, og legge til mer grønt feks være veien å gå for å klare å fullføre over tid. Å være realistisk for hva som er oppnåelig for kunden er viktig.

15. Ikke tren alle likt. jo da , det finnes øvelser som feks knebøy og markløft som er bra for de fleste, men ulike kropper , alder, mål og forutsetninger gjør at du skal se hva de trenger funksjonelt sett, utseendemessing (om de har fokus på det) eller i forhold til sin idrett. og ikke minst for at kunden skal synes at trening med deg er gøy og effektivt.
MMA utøveren du trener trenger andre øvelser og intensitet enn klara på 80 som har hatt 2 hjerteinfarkt……

Lykke til i en av verdens kuleste yrker:)

Av Camilla Kløgetvedt mai 31, 2017 06:00

Kommentarer