Sliter du med skulderskader?

iform.no
Av iform.no mai 26, 2004 20:45

Sliter du med skulderskader?

Å skrive utdypende om skulderskader ville kunne fylle flere kapitler i en bok. Skulderplager er et av de mest vanlige problemene vi støter borti. Skulderen er et veldig komplisert ledd, og skulderskader har en tendens til å følge bestemte mønstre.

Et vanlig problem går på noe som er kjent som rotator cuff. Pasientene klager ofte over smerter på baksiden av skuldrene, etter å ha gjort benkpress, skråpress og skulderpress, eller så har de kommer til et punkt hvor de ikke lenger klarer å utføre disse bevegelsene.

For det første, problemet sitter ikke på baksiden av skuldrene. Smerten man kjenner skriver seg egentlig fra musklene som er knyttet til rotator cuff. Dette er fire små muskler som går ut fra skulderbladet (scapula) og fester seg til overarmsbeinet. I tillegg til smerten vil man samtidig føle en svakhet i skulderen ved pressøvelser og andre armbevegelser, som f.eks. curl, eller ikke være i stand til å gjøre noen av disse øvelsene eller bevegelsene, selv før man begynner å kjenne smerte.

Funksjonen til rotator cuff er å holde hodet på overarmsbeinet stabilt i skulderleddet. Har man ikke denne stabiliteten, vil man ikke klare å presse, uansett hvor sterk man er i brystmusklene, skuldrene og triceps.

Stå med siden til et speil, med armene hengende avslappet rett ned til siden. Legg merke til at muskelfiberne i skuldrene er vertikale, eller loddrett, til gulvet. Løft så armene som om du skulle gjøre en pressbevegelse. Hvis du ikke hadde en ‘rotator cuff så ville hodet på overarmsbeinet bli trukket rett opp, vertikalt, i skulderleddet, så snart skulderen begynte å trekke seg sammen. Hvis dette fikk fortsette så ville du ganske snart ikke lenger ha noe skulderledd. Musklene som er knyttet sammen i rotator cuff sørger for å gi skulderen fri bevegelse, ved å holde hodet på overarmsbeinet på plass i leddet.

De fire musklene som er knyttet til rotator cuff er supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis. Disse musklene har også individuelle oppgave Kroppsbyggere, styrkeløftere og andre som trener med vekter skader alle disse, bortsett fra subscapularis, så vi konsentrerer oss om de andre tre.

Infraspinatus og teres minor sørger for at armen roterer sidelengs, det vil si utover. Supraspinatu trekker hodet på overarmsbeine inn i leddet for å hjelpe til med å motvirke noe av den vertikale bevegelsen som er nevnt ovenfor.

Her er det som skjer når du trener store muskelgrupper som bryst skuldre og rygg. De store musklene – pectoralis major (både øvre og nedre del), anterior deltoid, latissimus dorsi, teres major (øvre lats) – så vel som subscupularis, er alle primært midtre eller indre rotorer til armen ved skulderen, det vil si, de medvirker til armens fleksibilitet. Denne muskelmassen overskygger fullstendig de mindre eksterne rotorene, infraspinatus, teres minor og, til en viss grad, posterior deltoid.

Hvis du som ganske typisk er, har trent brystet svært hardt, så vil pectoralis major også trekke skuldrene dine forover. Hvis du, etter dette, prøver deg på skulderpress bak nakken, så vil de mindre eksterne rotorene bli belastet allerede fra startposisjonen fordi øvelsen innebærer en utvendig rotasjon og skuldrene må trekkes tilbake. Mange kroppsbyggere har til og med problemer med å komme i startposisjonen, på grunn av manglende fleksibilitet i skuldrene, spesielt ved utvendig rotering. De sterkt utviklede midtre rotorene forhindrer det. Hvis kroppen slåss mot seg selv, vil bruken av noe særlig vekt bli vanskelig, for ikke å si umulig.

Muskelprøver gjort på skadete utøvere kan vise variasjoner i dette mønsteret. Dette er imidlertid ikke så enkelt som at den ene muskelen er sterkere enn den andre. De fleste som trener med vekter, trener feil, for tungt og for ofte når de setter i gang. Etter som tiden går Dg skadene begynner å melde seg, legger de mer vekt på riktig utførelse, og kanskje til og med sløyfer et par øvelser. De legger opp til tunge dager og er kanskje ikke helt i slaget en slik dag, og pådrar seg enda flere skader. Skadene fører til betennelse i området, som kroppen helbreder fibrøst. Dette betyr at det utvikler seg en trevlet sammenvoksing, eller arret vev, i muskelen og områdene rundt.

Resultatet av dette er et tveegget sverd. Det sammenvokste vevet i musklene til rotator cuff, begrenser dets normale evne til å strekke seg og trekke seg sammen. Følgelig blir stabiliteten i skulderleddet mindre. Med det samme en slik sammenvoksing oppstår så vil det også berøre utvidelses- og sammentrekningsevnen til pectoralis major, anterior deltoid og teres major. Problemet blir ytterligere forsterket da dette igjen medvirker til å svekke de indre rotorene. En ond sirkel blir resultatet, og alle pressøvelser blir berørt.

Hvis du merker tilsvarende symptomer råder vi deg til å legge is på skulderen 20 minutter hver dag. gjør det både for den bakre delen og for skulderbladet, for rotator cuff-muskelens skyld. Å strekke skulderen vil kunne lette det såpass at du kan gjenoppta moderat trening. En effektiv strekkøvelse er å gripe fast i en ting, strekke armen helt ut og skyte skulderen frem. Skulderen vil da komme i en posisjon svært lik en press- bak nakken – posisjon. Hold denne posisjonen ett minutt og gjenta tre ganger daglig. Dette vil hjelpe til med å strekke muskelgruppene som trekker skulderen forover,det gjelder spesielt for en utvendig roterende posisjon. Ikke strekk med særlig kraft. Det viktigste er å unngå overtrening. Overtrening medfører at de stabiliserende musklene blir utbrent.

Ref:www.krop-fysik.dk/ – www.netfyssen.dk/ – www.lommelegen.no

iform.no
Av iform.no mai 26, 2004 20:45

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser