Smoothies perfekt sommerfrokost!

Av Geir Tverdal juli 20, 2012 06:00

Smoothies perfekt sommerfrokost!

Ferien er en tid hvor dagene ikke er like rutinepreget og studier viser at mange bryter opp frokost – og lunsjvanene sine.

En smoothies proppfull av næringsstoffer er en perfekt og enkel sommerfrokost for den småspiste. Om sommeren reduserer ofte varmen matlysten, i tillegg er man ofte på farten eller tilbringer tiden utendørs. Likevel er det viktig å få i seg næring  også på denne tiden av året, forteller Kaja Marie Kigen, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

En frokost rik på magre meieriprodukter, grove kornprodukter, variert pålegg, frukt og grønnsaker gir kroppen en god start på dagen. Frokost er like viktig uansett årstid, og undersøkelser viser at hele 80 % spiser frokost hver dag, forteller Kaja i Melk.no.

Hun mener at smoothies-trenden kan bidra positivt til at frokosten opprettholdes også i sommermånedene. En av årsakene er at det er mer fristende med drikke fremfor mat i sommervarmen.  I tillegg har det også blitt velkjent at smoothies er enkelt å lage og er full av næringsstoffer.

Ved å tilsette frokostblanding blir det en god frokost for de som er litt småspiste på morgenen.  En smoothie laget på bare frukt eller bær inneholder vitamin C, antioksidanter og fiber. Ved å tilsette yoghurt eller andre meieriprodukter vil kroppen i tillegg få proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod, forteller Kaja videre.

Smoothies ble først laget i California på slutten av 1980-tallet og fikk raskt gjennomslag i surfe- og beachkulturen. Det enkelt å lage sine egne favoritter. Den originale smoothien består av yoghurt, litt banan og frossen frukt eller bær, men det geniale med smoothies er at man kan variere innholdet etter eget ønske og behov.

Du kan for eksempel tilsette litt syrnet eller vanlig melk om du ønsker en mer flytende konsistens, eller friske urter som sitronmelisse eller mynte om du ønsker en ekstra spiss på smaken. Du vil da få en næringsrik bombe som inneholder mye protein, kalsium, antioksidanter og mange andre næringsstoffer, forteller Kaja videre.

Lag litt ekstra om morgenen og frys ned restene i små saftsisformer som du kan servere utover dagen, avslutter Kaja i Melk.no, som her deler sine beste smoothies oppskrifter.

Tropisk smoothie

2 porsjoner
5 dl fruktyoghurt 0,1%eller syrnet melk med aprikos
2 bananer
1 mango
170 g frisk ananas
noen isbiter


Hell yoghurt/syrnet melk i en blender/foodprosessor. Del frukten i biter og tilsett i blenderen. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk. Serveres i høye glass med tykt sugerør eller skje.

Jordbær-smoothie
1 porsjon
2 dl fruktyoghurt med jordbær
2 dl jordbær, dypfryst
½ banan

Hell yoghurt i en blender/foodprosessor. Tilsett dypfryst jordbær og banan. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett noen isbiter. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk. Server i høyt glass med tykt sugerør eller skje.

Grønn og frisk smoothie
2 porsjoner
3 dl vaniljeyoghurt
3 dl appelsinjuice
1 dl grovhakket frisk mynte
3 dl tropisk fruktblanding, dypfryst

Hell juice og yoghurt i en blender/foodprosessor. Tilsett mynte og dypfryst fruktblanding.  Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk.  Server straks i to store glass.

Tilsett gjerne litt proteinpulver når du lager smoothies! Dette vil bidra til en mer mettende og proteinrik smoothie med deilig, fluffy konsistens. Hos Proteinfabrikken.no finner du proteinpulver i ulike smaker som jordbær, vanilje, sjokolade, appelsin og bringebær.

Av Geir Tverdal juli 20, 2012 06:00