Solvettregler

Av Susanne Soydan juli 16, 2018 07:00 Oppdatert

Solvettregler

Sol er bra for helsen i små mengder, men vi må unngå å bli solbrent.

Det er mange som ønsker seg en fin, dyp brunfarge om sommeren, eller til og med hele året. Selv om det ser flott ut så kan det være lurt å ta en vurdering på om du kanskje bør trappe ned solbadingen hvis du ønsker å redusere risikoen for å få hudkreft (eller rynker og pigmentforandringer). 

Hudkreft er en betegnelse på flere hudkreftformer. De vanligste typene, basalcellekreft og plateepitelkreft, oppstår i overhuden og sprer seg sjeldent til andre organer, men det betyr ikke at det ikke er ufarlig. Føflekkreft, også kalt melanom, er den mest alvorlige formen for hudkreft. Risikofaktorer for å få melanom er lys hud og blondt eller rødlig hår, store medfødte føflekker, mange føflekker (over 50) eller en atypisk føflekk (som er større enn fem millimeter, har uregelmessig og diffus avgrensning med fargevariasjon samt er asymmetrisk).

Det er noen risikofaktorer som du ikke får gjort noe med, men fordi rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med ultrafiolette stråler fra sol og solarium så er det mye du kan gjøre selv for å forebygge og redusere risikoen!

  1. Ta pauser fra solen – ikke bli solbrent

Det beste for å beskytte seg mot solen er å ta pause mellom klokken 12 og 15, når solstrålene er sterkest. Det er ikke bare å bli solbrent som øker risikoen for hudkreft, men også å få mye sol uten å bli brent. Så nyt solen, men ikke for lenge av gangen.

  1. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Du bør også ha noe på hodet, og ha på solbriller. Parasoll-skygge demper også strålingen noe. Hvis du er vinterblek, har lys hud og rødt eller lyst hår bør du være ekstra påpasselig med solbeskyttelse.

  1. Bruk solkrem med minst faktor 15

Det er skygge og klær som beskytter best, men solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I land med mer og sterkere sol bør du smøre deg med minst faktor 30. For å oppnå faktorbeskyttelsen som står på flasken er det en håndfull krem til en hel kropp som må til. Hvis du har svettet, badet eller tørket bort kremen må du smøre deg på nytt.

  1. Ikke bruk solarium

Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto høyere er risikoen for at du utvikler hudkreft. Vi har ingen trygg nedre grense for hvor mye solarium du kan ta, derfor er det aller best å la være.

  1. Pass på barna

Barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sol. Pass på at barn er ekstra beskyttet og at de lærer om sola og solbeskyttelse. Da kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet i årene fremover.

Kilde

Kreftforeningen.no

Av Susanne Soydan juli 16, 2018 07:00 Oppdatert

Kommentarer