Steinalderkosthold

Av Susanne Soydan oktober 3, 2018 07:00 Oppdatert

Steinalderkosthold

Steinalderkosthold, eller paleokosthold, har blitt mer og mer populært de siste årene. Tanken bak dette konseptet er å spise som menneskene gjorde før jordbruket slo igjennom for ca. 10 000 år siden.

Paleo handler om å unngå meieriprodukter, kornprodukter og belgfrukt, i tillegg til all type prosessert mat. Du skal spise mat som ser ut som det det gjør ute i naturen, det vil si råvarer fremfor matvarer. Det oppfordres til å spise alle delene av dyret (inkludert lever, hjerte, andre organer og beinmarg). Det anbefales rikelig med grønnsaker, nøtter og frø.

De fleste mennesker spiser i dag et kosthold med mye hvete, vegetabilsk fett og raffinert sukker. Rundt 60-65 prosent av amerikaneres næringsinntak kommer fra nettopp disse tre kildene, og da er hvete ofte raffinert i form av hvitt mel. Ett problem med denne typen mat er at den inneholder svært lite næring, et annet er at det er lett å spise for mye av slik mat og derfor blir vektoppgang en konsekvens.

Paleokostholdet er næringsrikt, og velger man å følge dette kostholdet får man et kosthold med bra mengde proteiner, god fettkvalitet, vitaminer og mineraler.

Paleokosthold for oss som trener

Strikt paleokosthold har et relativt lavt inntak av karbohydrater, men det går fint an å la seg inspirere og gjøre sin egen greie ut av det. La basen i kostholdet bestå av kjøtt, fisk, fugl, skalldyr, egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, sopp, kokosmelk, kokosolje og avokado. I tillegg kan du spise karbohydrater som ris, potet, søtpotet, yams og fete melkeprodukter som rømme, meierismør, fløte, ost og fullfet yoghurt naturell.

Eksempel på en dagsmeny

Frokost:

Egg, avokado, spekeskinke og salat

Lunsj:

Pizza med søtpotet- og mandelmelbunn, karbonadedeig og ost

Mellommåltid:

Yoghurt naturell og bær

Middag:

Ovnsbakt laks og rotgrønnsaker (små poteter, gulrot, løk marinert i olje sammen med timian, salt og pepper) med rømmedressing

Kvelds:

Nøtter og frukt

 

Av Susanne Soydan oktober 3, 2018 07:00 Oppdatert

Kommentarer