Stina Johanna Bodén

Av Iform.no februar 14, 2006 18:27

Stina Johanna Bodén

Iform.no tok en prat med Stina Johanna Bod̩n som vant 1 plassen i Luciapokalen ?52 kg damer seniorer i 2005 РLes hennes kost og treningstips

Stina Johanna Bodén - BodybuildingAlder: 27 (född 1978)
Bosted: Linköping. Men ska flytta till Umeå i maj 2006.
Arbeide: Dietist/koordinator i en diabetes studie
Høyde: 156 cm
Vekt: Just nu 53-54 kg
Sivilstatus: Singel

Meritter:
2005:
1:a i Luciapokalen
52 kg damer seniorer

2004:
1:a pris i tidningen Body?s fototävling Body Open

Kort info om deg:
Norrländska som trivs med att vara fysiskt aktiv och testa mina gränser på olika sätt. Född och uppvuxen i Umeå, där jag även studerade till dietist. Tog min examen 2004 och flyttade samma år till Linköping där jag arbetat sedan dess. Ska inom kort flytta tillbaka till min älskade hemstad Umeå. Förutom att träna så gillar jag att laga mat och gärna bjuda nära och kära på resultatet för att förena social samvaro med kulinarisk njutning. Ser gärna en bra film på bio eller hemma i soffan, tycker om att shoppa kläder, tar gärna ett par glas av ett gott vin eller en god öl hemma eller på krogen. Gillar att läsa en spännande deckare eller att bara sitta och bläddra i en kokbok och bli inspirerad. Tycker mycket om att resa men gör det tyvärr alldeles för sällan.

Stina Johanna Bodén - Bodybuilding

Mobiltelefon: Eriksson

Musikk:
Tycker om att lyssna på allt möjligt och min skivsamling är en brokig blandning av olika genrer. Dansar helst till Hiphop eller R?nB. Tränar gärna till lite hårdare HipHop, eller hårdrock, ex Rage Against the Machine, Metallica, Rammstein, Iron Maiden mm. Kopplar av gör jag gärna till lite Ray Charles, Aretha Franklin, Billie Holiday, Anna Ternheimer, Norah Jones mfl. Några andra favoriter är tex: Robyn, Sean Paul, Timbuktu, Missy Elliott, Jose Gonzalez, James Blunt, Mary J Blige, Lars Winnerbäck mfl.

Favorittfilm:
Kan inte säga en favorit, då det beror på tillfället och humöret. Här är några filmer som antingen berört mig, roat mig, upprört mig eller helt enkelt bara gett mig en skön filmupplevelse: Sagan om Ringen-triologin, Gladiator, Crash, Brokeback Mountain, Livet från den ljusa sidan, I faderns namn, Sideways, Bowling for Columbine, Dirty Dancing, Mångalen, Pulp Fiction, Jackie Brown, Gudfadern-filmerna, Döda poeters sällskap, Crouching Tiger Hidden Dragon, Flying Daggers, Kill Bill I & II mfl.

Favorittdrikk:
Vatten, Pepsi Max, god öl och gott vin.

Drømmemann:
Förhoppningsvis min blivande make som tyvärr ännu inte gett sig till känna;-)
 
Favorittmat: Gillar all mat! ؄r väldigt intresserad av matlagning och tycker om att variera min kost genom att prova på nya rätter. Förutom att maten har väldigt stor betydelse för min kropp så är den också en viktig del av min sociala vardag. Mat ska vara njutbart! Om jag ska välja några favoriter så blir det italienskt, asiatiskt och indiskt. Men jag gillar som sagt det mesta.
 
Drømmebil: Bara att äga en bil skulle vara en dröm för mig Min cykel är fortfarande mitt enda fordon, men det fungerar bra det med. Billigare än att åka bil och så får man lite extra motion på köpet!
 
Idoler: Har ingen speciell idol men det finns många duktiga idrottare som jag beundrar för deras prestationer, tex Anja Pärson, Magdalena Forsberg, Carolina Clüft, Kajsa Bergqvist mfl.

Stina Johanna Bodén - BodybuildingNår begynte du å trene? Hvor lenge har du holdt på til nå?
Började redan som liten tjej i 4-5 års ålder med längdskidåkning. ؅kte min första tävling då jag var 4 år och fortsatte med skidåkningen på ungdoms- och juniornivå tills jag var 20 år. Under de sista åren som tävlande och under tiden på skidgymnasiet smög sig styrketräningen in som en del i övrig träning och jag tyckte från första början att styrkepassen var väldigt roliga. När jag sedan la ner tävlandet så började jag komplettera min träning med aerobics, spinning och mer styrketräning. Men jag drogs mer och mer till vikterna i gymmet och upptäckte snart vilken bra effekt styrketräningen gav, både för kroppen och för själen. De senaste 4-5 åren har styrketräningen varit prioriterad. Men jag kompletterar den fortfarande med konditionsträning i form av skidåkning, löpning och spinning. Som tidigare konditionsidrottare är det viktigt för mig att få behålla en del av den kondition jag skaffat mig under åren samtidigt som det ger variation och tillfredsställelse i min träning.

Hvor mye veier du offseason og hvor mye veier du på scenen?
På scen 48 kg. Offseason 53-60 kg.
 
Hvilken muskelgruppe er du mest fornøyd med?
Mina ben.

Hva motiverer deg?
Tillfredsställelsen efter ett hårt träningspass är motivation nog och att man på köpet får en sund och vältränad kropp av träningen är en extra morot! För mig är träningen en del av livet som jag för att må bra inte kan vara utan.
 
Hva synes du er din beste prestasjon?
Självklart segern i Luciapokalen 2005 som också var min första tävling.

Stina Johanna Bodén - Bodybuilding
 
Hvilke egenskaper bør man ha eller prøve på å utvikle for å lykkes i en idrett som din?
De egenskaper som jag själv tror har varit anledning till att jag lyckats är dels genetiskt bra förutsättningar för att bygga muskler men framför allt min enorma vilja, disciplin och beslutsamhet! Man måste nog vara lite av en självplågare för att lyckas med en sport som bodybuilding för det gör ont att komma i form! Att jag inte är rädd för smärta eller för att ta ut mig helt och hållet är nog en styrka som bidragit till att jag har lyckats med det jag företagit mig.

Noen andre utøvere du ser opp til?
Claudia Larsson för hennes grymma fysik i kombination med hennes kvinnlighet! Camilla ؖhman för hennes fantastiska utstrålning och glädje hon sprider då hon står på en scen!
 
Stina Johanna Bodén - BodybuildingEr det noen personer som har betydd ekstra mye for deg og karrieren din?
Patrik Elfwing (www.elfwing.com/foto) som alltid har peppat mig till att bygga muskler och som var ett fantastiskt stöd under dieten inför Luciapokalen. Han är också den som hjälper mig med min hemsida (www.stinaboden.se) och så har han ju såklart tagit jättefina bilder på mig under åren!

Har du noen tips til en nybegynner?
Börja med att lära dig utföra alla övningar korrekt så du får bra kontakt i den muskel du ska träna, det är A och O för att din träning ska bli så givande som möjligt. Ta gärna hjälp av någon som kan hjälpa dig lägga upp ett träningsschema som passar dig om du är osäker själv. Var inte rädd för att träna hårt, spara inte på krutet under träningspassen. Då du är på gymmet ska träningen vara i fokus och inget annat. Var också noga med att lyssna på din kropp och ge kroppen den vila den behöver för återhämtning och muskeluppbyggnad. Och glöm inte att det ska vara roligt att träna!
 
Hva er dine mål og ambisjoner?
Just nu har jag inga specifika tävlingsplaner utan mitt mål just nu är att träningen ska gå bra, att jag ska kunna fortsätta utvecklas och fram för allt tycka det är roligt och trivas med min tillvaro!

Hvordan ser en helt vanlig dag ut for deg?
Inför tävling kan en dag se ut på följande sätt:
05.30 Morgonpromenad med stavar 55-75 min
07.00 Frukost
08.00 På plats på jobbet
09.30 Mellanmål
12.00 Lunch
15.00 Mellanmål
16.00 Styrketräning ca 60 min + Cardio 30-60 min
18.30 Middag
21.00 Mellanmål
22.00 Sova

Offseason skiljer det sig egentligen inte så mycket förutom att jag inte går morgonpromenader varje dag utan endast någon gång ibland då jag känner för det. Jag är heller inte lika noga med mattiderna offseason, vilket jag kanske borde vara

Fortell oss litt om treningsprogrammet ditt!
Jag delar in kroppen i fyra delar som det ser ut just nu:
Dag 1: bröst/triceps
Dag 2: ben/vader
Dag 3: rygg/biceps
Dag 4: axlar/mage

Hur mycket vila det blir däremellan varierar från vecka till vecka beroende på hur livet i övrigt ser ut med jobb och sociala aktivieter. Jag lägger även in konditionsträning som spinning, skidåkning och löpning, brukar bli ca 2 pass/v. Det blir även en och annan morgonpromenad samt ibland någon halvtimme på crosstrainern efter passet även offseason. Inför tävling ökades förbränningsträningen markant med morgonpromenader varje dag och förbränning efter nästan varje pass mot slutet av dieten.

Stina Johanna Bodén - Bodybuilding

Hvor mange kalorier spiser du daglig, og hvordan er din kostsammensetning:
Under dieten låg energiintaget på ca 1800-2000kcal/dag när jag började och mot slutet var jag nere på 1200 kcal/dag. Då jag inte går på diet så räknar jag inte kalorier men försöker hålla hyfsad koll på vad jag stoppar i mig. Basen i min kost är egentligen densamma oavsett om det är diet eller offseason. Jag försöker oftast utgå från bra råvaror och livsmedel. De mest förekommande proteinkällorna i min kost är: kyckling, kalkon, lax, torsk, makrill, lövbiff, ägg, kesella, keso och bönor. Kolhydrater får jag från t.ex. ris, pasta, potatis, havregryn, müsli, bröd, bulgur, bönor och frukt. Fettkällor kan vara olja från raps, oliv eller linfrö samt nötter, mandel, avocado och fet fisk. Jag äter alltid mycket grönsaker, främst för att det är så gott och jag försöker även där variera mig så mycket som möjligt.

Stina Johanna Bodén - BodybuildingEr det noe spesielt ved din kost du ønsker å fremheve
Jämfört med många andra tränande och tävlande inom Fitness och Bodybuilding så hör jag nog till de mindre noggranna då det gäller kosten med tanke på att jag egentligen inte räknar eller skriver matdagbok. Givetvis är det viktigt att ha bra kunskap om kost då man är en seriöst tränande eller tävlande person. Jag har ju själv skaffat mig denna kunskap genom min utbildning till dietist. Men för mig är det också viktigt att få ha viss distans till min kosthållning och att det finns utrymme för att äta sånt som man tycker är gott och känner för just nu!

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke?
Protein (olika märken), omega-3.

Har du noen tips for å få fart på forbrenningen?
Promenera med stavar, gärna i kuperad terräng! Skaffa mer muskler!

Beskriv deg selv med fem ord:
Stark, envis, målmedveten, omtänksam och lugn.

Stina Johanna Bodén - Bodybuilding

Noe du vil nevne til slutt?
Jag vill tacka följande personer som alla betydde jättemycket för mig inför min debut i Luciapokalen: Patrik Elfwing, Mjölby. Niklas o ؅sa Carlsson, Karlskoga. Anders Bergström, Umeå. Angelica Brage, Linköping. Jag vill också tacka mina föräldrar för att de gett mig så bra gener och för att de alltid ställer upp vad det än gäller!

Av Iform.no februar 14, 2006 18:27

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser