Ta deg fri!

iform.no
Av iform.no juni 21, 2004 19:55

Ta deg fri!

Hvile er den delen av ethvert treningsopplegg det syndes mest mot. Du trenger hvile like mye som treningen!

Ethvert treningsprogram kan deles inn i to ulike deler. Disse to delene er fullstendig avhengige av hverandre. De to delene er: Trening og hvile. Bare trening, og du får ingen resultater. Kun hvile, ja du vet, det gir ingen resultater. Men så fort de to settes sammen på riktig måte, begynner ting å skje. Musklene blir sterkere og vokser seg større!

Trening er stimuliet som fører til at kroppens tilpasning settes i gang. Så fort musklene får litt mer belastning enn den er vant til, så aktiveres en tilpasningsfunksjon der muskelen blir sterkere og større. Denne tilpasningen er en prosess som krever tid.

Hvile er den tiden fra treningen har blitt påført, og fram til tilpasningen har skjedd. Treningen som i seg selv er nedbrytende, har ført til en midlertidig reduksjon av muskelens styrke, og ved hvile bygges dette opp igjen, + en liten økning. Det er helt og fullstendig avgjørende at hvileperioden er lang nok, før du kjører nest økt.

Hvile er 50% av treningsopplegget ditt!

En utrent muskel med noenlunde treningsgrunnlag, vil gjerne tåle full innsats på trening i tre uker. Etter det er overtreningen et faktum. Muskelen har da brukt opp hele sitt positive overskudd, formtoppen knekker og muskelen blir negativ. Du er overtrent. All verdens trening herfra er fullstendig nyttesløs. Du øker ikke et centimeter.

Treningen vil føles tung, treg og ikke morsom. Du får ikke en positiv overskuddsfølelse når du trener, men må slite deg gjennom rutinen på ren vilje. Sånn skal det ikke være! Musklene skal føles sterke, lette, positive, utholdende, vekten skal føles som om de flyr rett til værs, du er lett i kroppen, rask, hurtig, eksplosiv, du har en skikkelig positiv plussfølelse i musklene dine! Slik skal all trening føles.

Det går tung og tregt, hva gjør jeg?
Hvil! Kutt ut treninga og legg deg på sofaen. Og du vil ikke bli mindre og svakere. Tvert i mot! Du vil ved hvile bli større, sterkere og bedre. Det er slett ikke ille å ligge på sofaen og ta livet med ro når du vet at du vokser og blir bedre. Husk: Treninga bryter deg ned. Hvile bygger deg opp!

Du trenger 2 uker pause, fullstendig hvile, ikke noen mil på sykkelen eller fjellklatring, brevandring eller noe slikt. Hvile. Hvile. Hvile.

Når du kommer tilbake på trening igjen, da skal du få kjenne noe koselig ? Kjenn hvordan treninga føles! Sånn skal det være! Og når det føles sånn, ja da går treninga framover dag for dag, uke for uke. Du blir et utsoppelig treningslokomotiv som alltid øker, vokser, blir sterkere, større, bedre: Det går framover. Det går oppover. Du blir bedre og bedre, og ingenting kan, vil eller står mellom deg og den treningsmessige suksessen du alltid har ønsket deg, og som du vil skal være på topp. Nå er framgangen på topp!

Du vil befinne deg på toppen av formtoppen. Avhengig av treningsgrunnlaget ditt og hvor hardt du trener, vil du etter 1-3 treninger sannsynligvis bryte gjennom og få tunge muskler igjen. Da er det ny hvileperiode. Du kan prøve å ikke hvile mer enn 10 dager, da dette er den tiden en overtrent muskel bruker å hvile seg positiv og trenbar igjen. Finner du at musklene da er lette og gode igjen, så trenger du ikke hvile mer enn 10 dager når du er overtrent. Er du fortsatt tung i musklene, tyder det på at hviletiden din påvirkes av din fysiske aktivitet daglig, arbeid, skole, mye gåing og lignende. Da trenger du noen dager ekstra. Derfor er 2 uker en måte å sikre at hvilen er tilstrekkelig.

Du skjønner fort at her er det altså snakk om å unngå å bryte gjennom formtoppen og bli overtrent. Hvordan unngår du at det skjer ofte? Ved å redusere innsatsen på treningene dine. Du vil etter hvert bli en mester i å vite hvor hardt du kan trene, men likevel bevare den positive godfølelsen i musklene dine, og da vil det gå framover året rundt!

Et trygt system kan være å kjøre et syklusbasert opplegg. Der du aldri trener mer enn 3 uker sammenhengende før du legger inn 2 hvileuker. Da vil du ha et opplegg som innebygd sikrer deg mot langvarig overtrening.

Hvile er en bra ting! Du kommer ikke utenom hvile. Hvile er din beste venn! En del utøvere er redde for å hvile, for de tror at da blir de mindre og svakere. Men slik er det ikke. Det er treninga du blir mindre og svakere av. Derfor må treningsmengden avpasses slik man ser i dag, i kontrollerte doser. De fleste vet at for mye trening kan gjøre deg syk, svak og dårlig. For mye hvile gjør deg bare slapp, uopplagt og trøtt. Men all hvile som kommer etter en treningsøkt, bygger deg.

iform.no
Av iform.no juni 21, 2004 19:55

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser