Thomas Christian Askeland

Av Iform.no oktober 20, 2009 18:30

Thomas Christian Askeland

Thomas Christian Askeland har en allsidighet som sin styrke. God kroppsbeherskelse og evne til å trene hardt. Face Your Fears. Live Your Dreams. No Fear!

Fullt navn: Thomas Christian Askeland

Alder: F: 1977

Bosted: Bergen/Stockholm

Arbeide:
Egen Naprapatklinikk på Askøy
Høyde:165cm

Vekt: on/off 72-74/88-93

Sivilstatus:I forhold med  Solveig Wilhelms

 

Meritter
NM 2004 1 plass
IGPClassic Larvik 2006 -80kg 2plass
NM 2006 -80kg 2plass + besteposør
Nordisk Mesterskap 2006 -80kg 1plass
Euro Elite Champions Tour Tallin 12plass åpen klasse
NM 2007 -80kg 1 plass + overall & besteposør.
Nordisk Mesterskap 2007 overall 


 

Hvordan fikk du interessen for kroppsbygging?

Har vært interessert i trening fra jeg var liten. Begynte tidlig med turn og fotball. Deretter gikk jeg over til svømming(i 5-6år) hvor jeg konkurrerte litt og Badminton(3år) hvor jeg og konkurrerte. Trente triathlon under en periode.For meg var det hele tiden treningen som var det jeg satte pris på. Det å utfordre kroppen og pushe grensene. Det var min far som tok meg med på treningssenteret første gangen da jeg var 13år. Trente da mye magetrening og chins. Jeg hadde fra jeg var liten hatt Supermann som favoritt tegneseriefigur, og jeg tror nok at musklene og styrken hans har vært en inspirasjonskilde. Husker spesielt at den første filmen med Supermann var både en inspirasjon og litt traumatisk å se?for han dør jo nesten!Jeg var jo bare 5-6år når jeg så den. Litt ironisk er det jo at min favoritt-bygger internasjonalt også er litt av en Supermann-Fan?????trenger vel ikke skrive hvem det er men..ok Lee Priest. 


 

 

Når begynte du å trene? Hvor lenge har du holdt på?

Styrketreningen tok vel over reelt når jeg var i forsvaret. Jeg gikk Sjøforsvarets Gymnastikkskole (GYMS) på BSMA, og jobbet på befalsskolen i pliktåret og hadde da gode muligheter til å trene. Det var i denne tiden jeg så mitt første NM i kroppsbygging, som da også var utrolig inspirerende. Det var kanskje her interessen for å konkurrere slik ble vekket. Jeg fikk så anledning til å virkeliggjøre den drømmen i 2002 da jeg ble tilbudt å være med på Nutrition Outlets Talangjakten. Her ble vi fulgt opp og sponset med kosttilskudd under tiden frem til Luciapokalen. Jeg fikk også mye profilering i B&K Sportsmag. Nå har jeg holdt på med styrketrening i 6år, men begynte jo faktisk når jeg var 13.

 

Er du fornøyd med framgangen din, og har du økt jevnt og trutt oppover, eller har det gått i perioder og etapper?

Jeg er fornøyd med fremgangen, selv om det har gått mye i etapper. Har blitt mye flinkere til å trene effektivt de senere årene. Dette føler jeg er viktig. Både effektivitet og god teknikk er viktige prinsipper å følge skal man oppnå gode resultater.

 

Hadde du noe treningsgrunnlag før du begynte å trene for å øke muskelmassen?

Jeg har en allsidighet som min styrke. God kroppsbeherskelse og evne til å trene hardt. Tror selv at turn og svømming er de treningsformene som har lagt det beste grunnlaget for meg.

 

Hvordan trener du? Treningsmengde, og hvor hardt?

Offseason trener jeg ca 4-5x uken. Kroppen gjennom på en uke. Ben 1 dag, rygg 1dag, armer 1 dag, skuldre 1 dag, bryst 1 dag. I blant splitter jeg opp treningen litt. Det er hardt å trene bena på en dag så det lønner seg iblandt å splitte treningen her, og kombinere med mindre muskelgrupper. Basen i treningen er selvfølgelig basøvelsene, som jeg føler gir stort utbytte. Knebøy, markløft,strake markløft,benkpress. Kompleterer treningen med andre frivektsøvelser før jeg eventuelt kjører ut muskulaturen med maskinøvelser. Jeg liker best å trene tungt. Mye vekt og få repetisjoner. Varmer alltid opp før jeg trener. Generell oppvarming romaskin el sykkel, spesiell oppvarming 1-2set på første øvelsen pr ny muskelgruppe. Iblandt baner jeg inn bevegelsen med et lett sett først dersom det er en teknisk krevende øvelse også senere i treningen. Tunge sett for meg er fra 2-6reps lettere sett fra 8-20reps.

 

På diett trener jeg så tungt jeg klarer i begynnelsen av dietten. Da er jo kosten så disiplinert og samtidig så kaloririk at en kan forbedre seg ytterligere. Etter hvert som en forandrer på kaloriinntaket så svekkes styrken og jeg trener da litt flere repetisjoner, men fremdeles med høy intensitet. Målet er å beholde muskelmassen og den vil jo tilpasses den belastning den utsettes for over tid. Senker en vektene for mye er det en sjanse for at muskulaturen også vil atrofiere. Men dette går stort sett bra om kosten er bra.

 

Jeg kjører ikke så mye cardio offseason, men jeg sykler en del på våren og sommeren. Mest moutainbike og downhill. Men om en skal downhill så må en jo først upphill så det er tøfft nok. På diett blir det alt fra 1t-3tcardio om dagen. Enten hurtiggang eller sykling. Legger også inn noen økter med høy intensitet, med bakkespurt og sprint-trening.

 

 

Har treningen din endret seg mye siden du begynte og fram til nå? Hva går evt. disse endringene ut på, og hva vet du evt. i dag om treningen som du ikke visste i begynnelsen, noen tips til våre lesere?

Treningen har endret seg en del siden jeg begynte. Mener at det er viktig å ha et stort øvelsesreportoar. Dette for at en skal kunne variere treningen ofte. Variasjonsprinsippet tror jeg er viktig. Mange følger det samme programmet for lenge. Det er viktig å lytte til kroppen. Jeg har lært meg å trene på følelse. Oftest vet jeg bare hvilke muskelgruppe jeg skal trene den dagen før jeg går på gymmet. Noen øvelser, som basøvelsene, trener jeg oftere enn andre. Det er viktig å sette seg delmål under offseason. Enten kan en jobbe på symmetrien eller på styrken gjennom å legge et opplegg under noen måneder for dette. Dermed har en mål som en kan oppnå kortsiktig. Dette er jo viktig for motivasjonen. Selv finner jeg motivasjon til trening i selve treningen og den følelsen den gir. Problemet mitt er ikke å komme meg til gymmet, men snarere å komme derifra igjen. Vil oftest trene til det er helt slutt, men der er det viktig å se hva som gir best effekt???det er jo når en hviler at en utvikles!!

 

Har du hatt noen skader? Evt. hva, og hvordan ble du frisk, og hvor lang tid tok det?

Jeg har hatt svært lite skader. Faktisk har jeg aldri hatt noen alvorlig skade. Det er klart at en har kjenninger iblandt, men dette går oftest over raskt om en hviler, trener & spiser fornuftig. Fikk en mindre bristning i rectus femoris(framside lår) en gang etter en tung benpress. Men det var nok med en behandling hos naprapat med Scanlab(varme)og tverre friksjoner + rehab.trening så var jeg tilbake etter 2uker. Kunne trene bra igjen etter bare 3-4dager, og 100% etter 2 uker. Jeg har stor tro på fleksibilitet, og at om en tøyer muskulaturen så vil den utvikles bedre. Den vil også være sterkere og du vil være mindre utsatt for skader. Dette er jo noe som ikke alle på gymmet tenker på. Det er absolutt verdt den tiden en avsetter til å tøye. Jeg mener at en ikke skal tøye den muskulaturen en trener samme dag, men heller tøye en annen muskelgruppe etter treningen. Før en setter i gang med treningen er det motivert med litt stretching av den muskelgruppen en skal trene men ikke etter.

 

 

Hvilke egenskaper bør man ha, eller prøve å utvikle for å lykkes i en idrett som din? Er det en spesiell type mennesker som kan nå toppen, eller ligger slike ting innenfor vanlige folks rekkevidde? Hvor mye må man gi avkall på?

Skal en lykkes er det klart at disiplin og kunnskaper er viktige. En må ha disiplinen til å gjennomføre dietten og treningen. En må kunne ofre den tiden som kreves. Både til å lage mat og kjøre cardio. Jeg mener at å ha kunnskaper om både sin egen kropp og så vel trening som ernæring er uvurderlig. Det er mange som kan hjelpe med disse momentene men i siste rekke er det du selv som må ta avgjørelsen om hvilke råd du vil følge?les og lær, prøv og feil.

 Hva er dine beste løft? Nevn de du er mest fornøyd med, gjerne benkpress, knebøy, markløft og armcurl.

Benkpress: 2x175kg

Knebøy: 10x200kg 1x260kg

Markløft: 6x230kg

Strake markløft: 10x180kg

Armcurl: 1x85kg

Chins: 6reps med 60kg i beltet(veide da selv 88kg)

Dips: 6reps med 80kg i beltet(veida da 88kg)

 

Dagens ungdommer blir stadig slappere i fisken, tror du dette vil komme til å få en negativ innvirkning på bredden av nybegynnere både innen fitness og kroppsbygging?

Jeg håper at vi kan være en inspirasjonskilde for alle. Om vi gjennom vårt engasjement og disiplin kan være forbilder får andre, så gir det mye tilbake til oss som utøvere og sporten en dypere mening.

 

Så til noe helt annet og mye hyggeligere, kostholdet ditt! Kan du fortelle oss hvor mange kalorier du spiser daglig, og hva disse består av? Noen ting med kostholdet du ønsker å poengtere, tips, kommentarer.

Offseason spiser jeg nesten hva som helst. Ofte varierer kaloriinntaket ganske mye, alt mellom 2000-10000kcal. Men prøver å holde rundt 3-5000kcal. Basen er den samme som på diet. Har det jeg kaller bas-skjelett der ca 4mål er de samme hele tiden. Utover det spiser jeg det jeg vil. Nå fremover skal jeg være mer disiplinert da jeg mener at det vil gi meg større fremgang enn det å hive inn for mye raske karbs. Skal prøve å holde vekten litt lavere nå fremover.

Mål 1.havregrøt,egg proteinshake fra Ultimate Nutrition,

Mål 2.fisk,kylling,kalkun,rødt kjøtt-ris,potet,pasta litt grønnsaker, er glad i brokkoli.

Mål 3 og 4 ganske likt med mål 2. Varier litt på mengden mat avhengig av når på dagen jeg trener.

 

Drikker du mye væske? Mest vann eller juice, melk og andre kilder? Mener du væskeinntaket er viktig i forbindelse med det daglige kostholdet, treningen og før/under konkurranse?

Jeg har nok ikke tenkt over væskeinntaket så mye, men det er klart at dette kan være en begrensende faktor for fremgangen og må derfor vurderes. Drikker mest vann. 

 

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke, og hva du ønsker å få ut av disse?

Har noen kosttilskudd som jeg tror mye på. Creatin fra Ultimate Nutrition. Bruker dette i ca 1mnd deretter pause i 1mnd før jeg går på igjen. Drar på meg litt væske men føler og at jeg har mer overskudd og styrke. Gluta Pure Glutamin fra Ultimate Nutrition før og etter trening. Tar ca 15g før og 20g etter trening. CLA eller Flax Seed oil som er viktige fettkilder. Whey Prostar Protein og Whey Supreme fra Ultimate Nutrition 2-3shake for dagen. Kan og bruke Amino 2000 tablets på diett. Matodextrin etter trening for å stabilisere blodsukkeret. Målet med kosttilskudd er jo å gi kroppen de viktige næringsemnene på rette tidspunkt. Rask tilgang på aminosyrer og stabilisering av blodsukkeret. Det er jo mange synspunkter på kosttilskudd, men jeg mener de er viktige komplement til kosten. De kan ikke erstatte kosten.

 

Tips: sett delmål og tren hardt. Skal en oppnå resultat så er det viktig å variere treningen, lytte til kroppen og spise rett. Kontinuitet i treningen gir resultat. Bedre å trene bra og mindre over lengre tid enn å trene knallhardt og ofte over kort tid. Det er ingen snarveier men bare hardt arbeid og ha det gøy på trening som gir resultat.

 

Vil få takke Frode Andresen fra Ultimate Nutrition for all hjelpen til Stavanger Open og NM 2004.

 

Face Your Fears. Live Your Dreams. No Fear!

Av Iform.no oktober 20, 2009 18:30

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser