Thomas SUPERMANN Askeland

Av Geir Tverdal juli 30, 2012 08:00

Thomas SUPERMANN Askeland

Hele 8 ganger har han blitt kåret til beste posør!

Han hadde ikke konkurrert på over to år. Likevel gikk kroppsbyggeren Thomas Askeland helt til topps både på Loaded cup i Danmark og på Oslo Open nå i våres.

Vi har tatt en prat med han.

Alder:
34
Bosted: Bergen
Arbeide: Naprapat & PT
Høyde: 165
Vekt:  79,4
Off-season: 92-96
Sivilstatus: Samboer med Ida Markussen

Meritter :

2002 Luciapokalen -70kg 4plass
2004 Stavanger Open -75kg 1plass
2004 Norgesmesterskap -75kg 1plass beste posør
2006 IGP Classics 2plass -80kg
2006 Norgesmesterskap 2plass -80kg beste posør
2006 Nordisk Mesterskap 1plass -80kg 4plass overall
2006 Euro Elite champions tour Tallin 12plass open class
2007 Stavanger Open 1plass -80kg 2plass overall Beste posør
2007 Norgesmesterskap 1plass -80kg 1plass overall Beste posør
2007 Nordisk Mesterskap 1plass -80kg 1plass overall Beste posør
2007 Euro elite champions tour tallinn 8plass open class
2009 Arnold Amateur light heavy weight 6plass
2009 Sandefjord Open -90kg 2plass
2009 Oslo Grand prix 1plass -90kg 2plass overall beste posør
2010 Arnold amateur middle weight 4plass
2010 Sandefjord Open -90kg 3plass
2010 Oslo Grand Prix -90kg 2 plass Beste posør
2012 Loaded cup -80kg 1 plass 3plass overall
2012 Oslo Grand prix -80kg 1plass 1plass overall beste posør


For de av av dem som ikke vet hvem du er – Fortell litt om deg selv Thomas!

Foreløpig 34 år gammel mann, bosatt i Bergen driver egen Naprapat klinikk og jobber med PT og coaching innen livsstilsendring, kosthold og trening. Har en stor lidenskap for trening og generelt om kropp, anatomi, fysiologi, biomekanikk og psykologi. Jeg har etter hvert konkurrert i noen bb.konkurranser og hadde i 2012 10 års jubileum siden jeg første gang stod på en bb scene. Jeg er perfeksjonist av natur, og prøver å gjøre det meste så korrekt som mulig, men har lært at det trengs litt slingringsmonn innimellom.  Min filosofi innen trening er «tren hardt, men smart». Jeg er så heldig å være i sammen med en fantastisk jente, Ida Markussen, som gir meg så mye, og mye av årsaken til at jeg kunne konkurrere i min beste form noensinne i 2012, er på grunn av henne.

Ellers er jobb og fremdrift der viktig, og det å kunne kombinere praktiske egenopplevde erfaringer med rådgivning i jobben betyr mye.

Hva synes du om iform.no?

Iform er en informativ og profesjonell nettside der de fleste kan lære noe nytt. Siden er med på å synligjøre sporten og hva som kreves, samtidig som den profilerer utøvere på en positiv og informativ måte. Dette er med på å bygge opp sporten og øke interessen.

Hva er din målsetning?

Min målsetning er å få muligheten til å vise min beste form på VM og forhåpentligvis nå så langt som mulig.

Ellers ser jeg frem til å leve et godt liv sammen med min kjære!

Når begynte du å trene?

Jeg begynte tidlig med ulike idretter, alt fra turn, fotball, kampsport, badminton,sykling,svømming og basketball- ja merkelig nok 🙂  Fra 13 årsalderen ble også styrketrening en del av mitt faste treningsopplegg, da bare med kroppsvekt og noen få apparater. Fra 18-20 lærte jeg mye om trening og det var da interessen for BB virkelig ble vekket.

Hva er det som gjør at du sliter deg igjennom diett etter diett for å klare dette?

Det er mange faktorer som driver meg. Man blir aldri utlært, og man blir vel heller aldri helt fornøyd. Men drivkraften i konkurransesammenheng er jo å se resultatene bak all treningen, og det å kunne klare å oppnå en fysikk så nært opptil kriteriene som mulig. Så får det bli en blanding mellom det en selv synes er fint og det som er kravene i sporten. Jeg har en lidenskap for trening som får meg til å trene selv på dager man aller helst vil tilbringe på sofaen, samtidig har jeg lært meg viktigheten av å stresse ned og lytte til kroppen, kvalitetshvile er like viktig som kvalitetstrening. Jeg merker også store fordeler med treningen i forhold til å tåle jobbelastningen.

Hvilken muskelgruppe er du mest fornøyd med?

Komplisert spørsmål, å si helheten er jo ikke svar, men det er vel symetrien i fysikken min jeg er mest fornøyd med. Samtidig er det et dilemma, for man vil jo alltid bli bedre og å jobbe med enkeltmuskelgrupper gjør vi jo hele tiden. Således synes jeg at beina kanskje er min sterkeste muskelgruppe og jeg jobber for å bedre overkroppen.

Hva synes du er din beste prestasjon?

Det var gøy å konkurrere i USA, og å komme til finalen i Arnold Amateur var stort, men den største opplevelsen var kanskje å vinne NM og Nordisk Overall, det er vanskelig å favorisere en av de to konkurransene.

Hvor lenge skal du drive på med bodybuilding?

Resten av livet, men på scenen er mer usikkert. Men det er viktig å ha mål med treningen så det blir nok noen år til.

Har du aldri tenkt på å ta steget til proff?

Det har streifet meg flere ganger, men det har aldri vært et overordnet mål for meg.

Er det noen byggere her i Norge du ikke har stilt mot- som du kunne tenkt deg å konkurrere med?

Det er høyt nivå på mange byggere i Norge, og 2-3 stk i hver vektklasse er på internasjonalt nivå. I løpet av de 10 årene jeg har konkurrert har jeg møtt mange, og det er alltid gøyest å konkurrere når mange er med og de beste er på scenen. Jeg er takknemlig for at jeg har fått møte så mange hyggelige og dyktige byggere. Så håper jeg at flere kommer til og er med på å utvikle og føre sporten videre. Så er jeg klar til å konkurrere med alle som velger å stille.

Du er jo kjent for dine poseringsrutiner, du har jo blitt kåret til beste posør hele 8 ganger!! Hvordan går du fram når du lager koreografien til dem?

Først bruker jeg tid på å finne musikk. Det kan være en låt som dukker opp på radioen, spotify eller andre steder som jeg merker umiddelbart at kan fungere. Det er således av og til tillfeldig, mens andre ganger må jeg sette meg ned å lete etter musikk. Når jeg har funnet låten, hører jeg på den mens jeg poserer og ser om jeg klarer å finne en flyt. Takten og oppbyggingen av låten er viktig. Det er ikke lett å finne musikk som passer på 1min posering der du skal få med alle elementene og samtidig få til et slags klimaks. Det er viktig å skape en forventning hos publikum gjennom poseringen og låten i seg. Etter at låten og poseringene er klar bruker jeg mye visualisering. Jeg hører låten mange ganger mens jeg går gjennom poseringene i hodet.

Er det noen personer som har betydd ekstra mye for deg og karrieren din?

Mine foreldre har alltid støttet meg, og har betydd mye for at jeg har kunnet trene og utvikle meg. Jeg fikk mulighet til å drive med all slags idrett og det la grunnlaget for meg.

Ida bidro sterkt til at jeg kunne stille i min beste form i 2012.

Har du noen tips til en nybegynner?

Man trenger ikke å finne opp hjulet på nytt, benytt deg av personer med kompetanse og erfaring i starten av karrieren. Les og lær, den store effekten av trening kommer, men det tar tid å bygge en fysikk, tålmodighet og kunnskap er nøkkelen.

Hva er dine mål og ambisjoner?

 • Utvide naprapatklinikken
 • Drive mer kurs og foredragsvirksomhet
 • Konkurrere på VM
 • Leve et godt liv med min kjære.

Hva er fordelene og ulempene med denne sporten synes du?

Fordelene er mange: man kan leve godt med et sunt kosthold, gode treninger, en sterk kropp, man blir mentalt sterk og flink til å være disiplinert og å presse seg selv til resulteter.

Ulempene: det kreves mye å holde kroppen i sjakk, man må ofre en del, bla på det sosiale plan. Det er en konstant kamp å holde kroppen der man vet man bør være for å få progresjon. Av og til skulle man ønske at man kunne slappe litt mer av over litt lengre tid, uten at det får konsekvenser, men det gjør det og det må man leve med.

Hvordan ser en helt vanlig dag ut for deg?

Jobb fra 8-9 til 17-19 varierer litt. Spiser stort sett 3 ganger på jobben. Mat etter jobb og så på trening en gang i 19-20 tiden, ferdig og hjemme i 21 tiden, mer mat og avslapping før sengetid. Da er selvfølgelig alt fra vask, klesvask, støvsuging og jobbing med treningsprogram og kostplaner inkludert. Innimellom er det møter og oppfølging, kurs og foredrag etter jobb. Helgene er hellige. Forsøker her å gjøre alt man ikke får tid til i uken, og ellers stresse ned og slappe av.

Fortell oss litt om treningsprogrammet ditt!

Treningsprogrammet off-season er et 5 split program med treninger 3 dager, en hviledag, 2 treninger og en hviledag.

Jeg varierer litt på splitten, men nå er det:

 • Bryst
 • Rygg
 • Fri
 • Ben
 • Skuldre
 • Fri
 • Armer

Jeg bruker mye basisøvelser. Disse plasserer jeg tidlig i økten, og jeg kjører mye pyramidetrening. Jeg varierer repsantall fra 2-6 og 8-12(oftest) og 20-50 i perioder med høy reps trening.

I tillegg forsøker jeg å variere treningen, og inkludere sprint trening, sykling, svømming og tekniske treninger for å bedre teknikken i ulike øvelser. Akkurat nå er crossfit veldig populært og jeg holder på å sette med inn i teori og praksis rundt denne treningsformen. Ida og jeg skal ta crossfitkurset sammen.

Fortell oss litt hvordan en Bodybuilder spiser?

Jeg spiser relativt likt på diett og off-season, maten er ofte den samme, men det er færre og større måltider offseason, og ellers spiser jeg det jeg vil. På diett er jeg disiplinert, og spiser 9 måltider om dagen, alt inkludert. Jeg spiser etter klokken og har faste tider for hvert måltid. Off season varierer det mye mer. det er også viktig for det må være en forskjell på on og off. Således kan jeg ha et relativt avslappet forhold til det, selv om jeg ofte føler at jeg burde spise bedre off season.

Det er stort sett proteiner til hvert måltid. Det blir mye kylling og ris, i ulike varianter, med grønnsaker. Havregryn, biff, fisk og kaker…er kakemons så det blir litt av deg og, og sjokoladeboller fra BIT.

Har du selv satt opp dietten eller har du fått noen hjelp til det?
Jeg setter opp dietten selv. Denne er blitt til etter hvert som erfaringer har gitt meg kunnskaper til å se hva som gir meg best effekt. Dette har tatt lang tid, og selv om jeg har relativt kontroll, vet man aldri om det vil fungere 100% fra gang til gang.

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke?

 • Jeg bruker Proteinpulver fra www.proteinbutikken.no
 • Kasein
 • Kreatin
 • Multivitaminer og mineraler
 • Fettsyrer som Udo`s Choice og sel olje.
 • ZMA

Har du noen tips for å få fart på forbrenningen?

Spis ofte og små måltider med en korrekt sammensetning av de ulike næringsstoffene. Kjør cardio i intervaller med høy intensitet så lenge det går, deretter langintervall med korrekt og jevn puls.

Riktig mat øker forbrenningen, så spis fremfor å la være.

Kaffe i begrensede mengder, eks før morgenkardio kan øke forbrenningen.

Når ser vi deg på scenen neste gang?

Det er foreløpig litt usikkert. Jeg har et mål om å stille på VM, og det kan skje i år eller neste år.

Beskriv deg selv med fem ord

Snill, disiplinert, målrettet, arbeidssom, intens.

Intervju med Thomas på Loaded cup

Av Geir Tverdal juli 30, 2012 08:00