Tjukkasblogger Rune Glørstad.

Geir Tverdal
Av Geir Tverdal august 16, 2017 22:16

Tjukkasblogger Rune Glørstad.

Til vinteren skal Rune Glørstad ta sin tredje løshudoperasjon etter et stort vekttap. Iform.no har tatt en prat med Rune hvordan han forbereder seg til neste operasjon ved å være i god fysisk form og være vektstabil. Han insisterte på å bli intervjuet som en fitnessutøver for at vi skal få et innblikk i en tidligere ekstrem verden.

Alder: 45 år
Høyde: 181 cm
Vekt. On season/operasjonsklar: ca 115 kilo
Vekt. Off season/recovery etter operasjon: ca 120 kilo
Bosted Trondheim/Flatåsen

Jobb: Uføretrygdet på 12. året
Trener hvor: 3T
Coach: Ronny Fevåg
Instagram: Ikke i bruk

Når bestemte du deg for å endre livsstil- og hvorfor har du brukt den metoden du har brukt?

November 2007 holdt jeg på å dø av en pustestans (søvnapne). Jeg hadde diabetes 2, restless legs (urolige føtter pga høyt sukkerinntak), artrose i knær/hofter (slitasje), ryggplager, gnagsår på albuene da jeg brukte de for å åle meg ut av senga utallige ganger hver natt for å gå på do (diabetes) eller stagge restless legs ved å reise meg opp å gå. Fra 2004 til 2009 var jeg impotent pga usunn livsstil. Jeg brukte 1 1/2 måned på å planlegge livsstilsendring del 1.

Del en gjorde jeg nesten helt alene bortsett fra flott oppfølging fra fysioterapeut i forhold til slitasjer. Jeg har i ettertid angret på å skulle klare alt dette selv. Jeg gikk ned til 155 kilo ved slutten av 2011, men gikk opp til 190 igjen fram mot september 2014. September 2014 tok jeg kontakt med PT Ronny Fevåg og jobbet mer strukturert både med vektreduksjon og ikke minst kosthold. Underveis har jeg/vi lært at hvile/restitusjon/søvn er faktoerer som er like viktige som selve treningen. Aldri undervurder godt humør, det er en like viktig faktor. Ingen klarer et langt løp med livsstilsendring ved å være en surpomp.

Vår metode er bygd på ca 50-50 styrketrening og cardio, halvparten inne og halvparten ute. Cardio for å brenne fett, og styrketrening for å bevare mest mulig muskelmasse. Begge henger sammen for å klare det lange løpet, også løpet etter vektreduksjon og hudoperasjoner.

FOTO: Sommeren 2007 kontra sommeren 2017.

Hva er din beste egenskap for å kunne klare dette?

Mange vil tro jernvilje for å trene, men det er ikke det som har vært det viktigste. Det vanskeligste har vært å sette av tid til nok restitusjon/søvn/hvile. Hviledager er veldig ofte svært kjedelige og det er disse dagene smertene fra mine slitasjer er verst (artrose). Jeg mener bestemt at det er disse dagene jeg har vært sterkest psykisk, nemlig ha det «kjedelig» for å restituere. Jeg har brukt blogging for å sette fokus på målene samt få tiden til å gå. Å gå ute i regn, snø, slaps og vind er lett i forhold.

Det har også vært en utfordring å si nei til mange sosiale sammenkomster. Jeg er en sosial person av natur, men har måttet prioritere trening og restitusjon framfor fest og andre ting i store perioder. Jeg har fått stor forståelse for slike ting fra familie og venner og det har vært svært viktig. Det er viktig å gjøre dette med god samvittighet. Jeg har også fått stor forståelse for at mitt kosthold er veldig mye annerledes nå enn før. Kommer jeg på besøk lurer folk alltid på om jeg kan spise det eller det. Faktisk spiser jeg mer normalt enn hva folk tror. Jeg forsyner meg kun av det som er «innafor».

Hvor mye trener du?

Jeg trener ca 10 timer i uka. Ved høytider og ferier har jeg noe jeg kaller 4 timersregelen. 4 timer trening siste 7 dager uansett hvilken dag jeg regner fra. I 2015 hadde jeg 607 treningstimer og det ble egentlig litt for mye da jeg ikke hadde grunnlaget til hverken Bjørgen eller Northug. I 2016 havnet jeg på ca 450 timer og regner med jeg kommer ca dit i år også. Etter alle operasjoner er over regner jeg med å havne på ca 300 timer i året.

Hvor mange hudoperasjoner skal du igjennom?

Jeg har tatt buk og bryst og er godkjent for rygg, lår, armer og over penisrot. Som det ser ut nå stopper jeg etter rygg og penisrot. Jeg ønsker kun å fjerne det som er upraktisk. Lår og armer er ikke upraktisk for meg (sår/gnisninger). Buken tok jeg i oktober i fjor, og bryst 27. juni i år. Jeg trenger ca 6 måneders rekonvalensens mellom hver operasjon.

Sommeren 2016 etter endt vektreduskjon. Kirurgen hadde godkjent meg for fjerning av løshud på magen.

Hvor mye har du gått ned?

Jeg har gått ned ca 135 kilo. Vi estimerer ca 10-12 kilo tap av muskler på veien ned. En stor bamse har naturlig mye muskler i kroppen ved å bære på så mye vekt. Jobben vår har vært å bevare så mye muskler som mulig. I vektreduksjon er det normalt å tape muskler i en ratio på 1 til 4 kontra fett. 1 til 5 har man vært flink. Jeg ligger på et ratio på 1 til 12 og det skal jeg takke en svært dyktig trener for. Det gir meg et mye bedre liv etter at målene er oppnådd. Det handler ikke om muskler for musklene sin skyld, men om mat. Jeg har regnet på det og funnet ut at med min aktivitet kan jeg spise en hel kylling ekstra i døgnet enn om jeg ikke hadde fokusert på muskelmassen. Det er luksus!

Etter år med mer mat og god trening er det mulig få litt mer muskler igjen. Jeg har fjernet 7.6 kilo hud og fettsugd 1.6 kilo. Vekta er ca den samme som før første operasjon selv om 9.2 kilo er fjernet. Det er et must å spise nok mat for å bygge muskulatur. På vegen ned i vekt handlet det om å tape minst mulig med muskler.

Det bringer oss over på neste spørsmål. Hva spiste du før?

Hmmm, det er vilt å tenke på i dag, men jeg skal gjengi en vanlig dag for perioden årene 1999-2008. Det varierte selvsagt noe fra dag til dag, men mengden var ca den samme:

  • Frokost: Aldri
  • Lunsj: lusjbuffet med 1/2 liter lettmelk. 4 stekte egg, 3 brødskiver, 2 pølser, 2 karbonader og bacon, gjerne dobbel porsjon bacon. Hovedregelen var alltid ett mer egg enn antall brødskiver.
  • Middag: Enten medium pizza eller stor hamburgertallerken. Hamburgeren måtte minst ha dobbelt med ost og selvsagt bacon. Jeg drev egen biljardsalong med servering så det var ikke noe problem med tilgang og pris.
  • Mellommåltid: Mellom kl 18 og 20 hver kveld kom sukkersuget. Mellom 400 og 500 g sjokolade gikk ned på 10-15 min. Favoritter var Stratos, melkesjokolade, Firkløver og Troika.
  • Kveldsmat/nattmat: Pizza eller hamburger hvis jeg ble sulten før kl 23 (sjappa), eller jeg stekte egg, pølser bacon hjemme.

Ca 8000 kcal hver dag og nesten ingen bevegelse ble brutalt:

På fest spiste jeg kanskje halvparten med mat, men en stor mann tålte mye alkohol. 1 liter konjakk og 20 pils var ikke uvanlig på en lang festdag i glansdagene. Mellom 10.000 og 13.000 kcal kunne gå ned på en festdag totalt.

FOTO: 12.juli 2017. 6 uker etter operasjon nr 2 (brystreduksjon).

Hvordan spiser du nå?

FOTO: Ei uke før livsstilen ble lagt om jula 2007.

Frokost: ALLTID. Hvis trening tar jeg en shake og 2-4 egg avhengig av hvor lenge jeg skal trene. Kan bytte eggene med f eks laks. Hvis ikke trening hopper jeg som regel over shaken. Spiser ca 500 kcal til frokost. Jeg ligger på ca 3000 kcal i snitt om dagen, aldri under 2800 kcal. På ferier selvsagt noe mer. Det er tilpasset min aktivitet og kroppsstørrelse.

Hvis lange økter har jeg sportsdrikke i flaska.

Etter trening tar jeg shake rett etter trening og spiser et måltid innen 90 min etterpå.

Jeg varierer mellom 3 og 8 måltider på en dag. Lørdagsfølelsen så spiser jeg heller 2 store måltider og et mellommåltid og jeg spiser når jeg er sulten.

Middag: Fisk (torsk, kveite, laks, sei), reint kjøtt, kylling og masse grønnsaker. Karbonadedeig aller helst, men blir ikke gal om jeg får servert vanlig kjøttdeig til tacoen. Jeg kjøper kun karbonadedeig selv.

Jeg styrer mest mulig unna potet, ris pasta, brød, og spiser ikke sjokolade snacks, hamburger/chips/brus etc. Kan spise hamburger uten brød. Pizza har jeg spist 4 ganger siste 3 år (på ferie). Jeg spiser pasta/ris ca hver 14 dag. Det er en fin regel for meg. Potet i jula er blitt en tradisjon. Brød er ikke selvsagt ikke farlig, men mye kalorier. Jeg kan spise knekkebrød fra tid til annen. Som regel med makrell i tomat på. Da får jeg i meg omega 3. Det har jeg hørt er sunt…

Hvem følger deg opp?                                                                                                                                          

PT Ronny Fevåg har vært min PT og det har vært genialt for meg. Svært kunnskapsrik og løsningsorientert. Dyktig til å skalere trening i forhold til slitasje og skader. I perioder kjører vi strengt regime og det går begge veier. For å si det sånn det har gått ei kule varmt noen ganger, men det er en del av pakken når vi har hatt ambisiøse mål. Jeg innførte regelen om at det ikke er lov å syte rundt trening. Prosjektet er selvsagt bygd på stor egeninnsats. 75% av treningene styrer jeg selv selv om jeg har fått gode råd på veien. Med svært få unntak møter jeg minimum 1 time før PT time for oppvarming. Jeg har ikke vært borte fra avtalte treninger siste 3 år og aldri kommet for seint. Det handler om dedikasjonen jeg ønsker å legge ned i prosjektet. Treneren har vært superviktig også i opptreningen etter operasjonene jeg har vært igjennom. Jeg har kommet veldig raskt tilbake i form ved hjelp av kyndig veiledning.

Har du noen interesser ved siden av treningen?

Jeg driver fortsatt med biljard, men i svært liten skala i forhold til før. Jeg har fungert som trener og primus motor i over 20 år. Jeg la opp som spiller helt tilbake i 1996 da jeg ble for overvektig. Jeg skal ikke begynne å spille igjen og har funnet min rolle. Jeg er altetende innen sport og følger nøye med. En gang i blant må jeg på ferie og jeg tar meg en «summetone» ved planlagte anledninger. Det mener jeg er sunt så lenge jeg ikke har problem med alkohol. Det er sukker som er min verste fiende.

Noe du vil tilføye?

Jeg må selvsagt nevne kjæresten, eller reima som jeg kaller henne. Hun har vært en stor støtte siden jeg ble sammen med henne. Jeg var en bamse på 163 kilo når vi ble sammen. Hun har vært en utrolig støtte og lært meg mye om mat. For å si det sån hun ble overasket når hun ba meg om å skjære opp en paprika og jeg måtte spørre om hvordan. I dag kan jeg både skjære paprika og lage mine egne retter…

«Ingen blir god alein»

 

Geir Tverdal
Av Geir Tverdal august 16, 2017 22:16

Kommentarer