Tobakk, snus og trening…

Av Iform.no juni 26, 2015 06:00

Tobakk, snus og trening…

Skulle du ønske du fikk mer fremgang i treningen din? Hvis du røyker kan du oppnå enorm fremgang ved å kutte ut tobakken.

Det er ikke bare helserisikoen som settes på spill for tobakkavhengige. Snus og sigaretter inneholder nikotin og mange andre virkestoffer som virker hemmende på den fysiske prestasjonsevnen. Disse stoffene svekker kondisjonen og innhentingen etter trening eller skader.

Hos en som røyker transporteres 5-10 % av blodet karbonmonoksid (kullos) i stedet for oksygen. Det gir lavere oksygenmetning i blodet og dermed dårligere kondisjon på grunn av nedsatt oksygenopptak i muskulaturen. Lavere oksygenopptak gjør at du fortere får melkesyre og stiv muskulatur. Fettsammensetning i blodet blir også påvirket, og fører til fettavleiring i blodårene. Dette forsterker åreforkalkningsprosessen. Blodplatene blir mer klebrige, noe som øker risikoen for blodpropp.

I en sigarett finnes over 4000 forskjellige kjemiske stoffer. Over 60 av disse er kreftfremkallende. En pris snus inneholder omtrent 2500 ulike stoffer, blant annet de giftige stoffene arsenikk og ammoniakk. Tobakksrøyken skader flimmerhårene i luftveiene som gjør at det lettere oppstår luftveisinfeksjoner. I tillegg inneholder den stoffer som bryter ned lungevevet. Nikotin fra røyk eller snus gjør at blodårene innsnevres, slik at tilførselen av oksygen og næringsstoffer til muskel- og benvev reduseres. Det er defor røykere og snusere bruker lengre tid på å komme seg igjen etter trening og konkurranser. Hvis du pådrar deg en skade eller belastningslidelse, tar det lengre tid å bli bra hvis du bruker tobakk. Blodtilførselen reduseres slik at det skadete vevet får mindre næringsstoffer. Dermed tar det lengre tid før det leges.

Det finnes ikke en eneste god grunn til å røyke. Det ødelegger kroppen din, koster flesk og hindrer din fremgang. Vil du ha optimalt utbytte av treningen din, så kutter du ut både røyk og snus!

Av Iform.no juni 26, 2015 06:00

Kommentarer

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser