Topp 10 svette fakta

Geir Tverdal
Av Geir Tverdal mai 15, 2018 08:00

Svette fakta som du ikke visste at du ikke visste?

Kan treningseffekt måles i svette?

Du kan få mye mer ut av treningen din ved ganske enkelt å lese disse 10 spørsmålene og svarene om svette.

1 – HVORFOR SVETTER JEG?

Svette er en naturlig funksjon, som med virker til at kroppen holder seg passe ternperert. Når din indre termostat holder på å løpe løpsk, skiller kroppen ut varmt vann gjennom svettekjertler overalt på huden. Samtidig skjer det naturlig nok et væsketap.

2 – HVORDAN FÅR JEG TIL Å SVETTE EFFEKTIVT NÅR JEG TRENER?

Når du mosjonerer, er det best hvis du begynner å svette nesten med det samme. Det viser at kroppssystemet raskt kommer opp i omdreininger, og dermed effektivt skiller ut overskuddsvarmen.

Det oppnår du ganske enkelt ved å komme (eller være) i god form. Kroppen har en tendens til å svette mer når du belaster den ofte. Meget veltrente mennesker begynner å svette fortere, og de svetter også mer når kroppstemperaturen deres stiger.

Trener du jevnlig, kommer du altså inn i en god sirkel. God form betyr effektiv svetting, som gjør det lettere å komme i enda bedre form – og så videre.

3 – HVOR MYE SKAL JEG SVETTE FOR Å FORBEDRE FORMEN MIN?

Ganske mye. For å spisse kondisjonen din er det først og fremst viktig at treningen din foregår med høy intensitet, det vil si 80-90 prosent av makspulsen. Og når du fyrer så mye opp under maskineriet, blir det automatisk en svettedryppende affære. Til gjengjeld behøver du ikke å arbeide så lenge. 30 minutters løp eller tre kvarter på sykkelen er nok.

Mosjonsformen er heller ikke avgjørende når det kun er snakk om kondisjonstrening, det vil si løping, sykling, roing, langrenn og lignende.

4 – BLIR JEG SLANKERE AV Å SVETTE ?

Nei, dessverre. Vekttapet er midlertidig, og når du har drukket etterpå, glir vekten din opp på det normale nivået igjen nesten øyeblikkelig. Er du ute etter å ta av noen kilo, er det derfor ikke noe å hente ved for eksempel å ta på en ekstra varm trøye for å svette mer. Tvert imot økes risikoen for dehydrering og gjør det vanskeligere å slanke seg. En varmestresset kropp vil ha en tendens til å skifte fra å forbrenne fett til å forbrenne blodsukker, fordi det er lettere å få fatt i. Derimot vil en kjøligere kropp tidlig ta hull på fettdepotene.

5 – NÅR SKAL JEG ERSTATTE DEN VÆSKEN JEG MISTER?

Med det samme Og aller helst skal du forberede deg ved å drikke litt ekstra like før du trener, særlig hvis det er varmt i været. Trener du utendørs om sommeren, mister du opptil to liter væske i timen. Og et væsketap på bare to prosent av kroppsvekten din (halvannen liter) betyr at yteevnen er redusert med ti prosent. Derfor bør du absolutt drikke både før, under og etter trening.

6 – SKAL JEG HA PÅ SÅ LITE TØY SOM MULIG FOR Å SVETTE OPTIMALT?

Nei. I motsetning til hva man skulle tro, er det ingen fordel med for mye blottet hud. Fuktig hud gjør det nemlig vanskeligere å svette. Derfor er den beste påkledningen på overkroppen to lag tøy: innerst en luftig undertrøye (helsetrøye eller superundertøy), som transporterer svetten vekk fra kroppen og kjøler huden, og ytterst en langermet trøye. Bukser og strømper bør også være svettetransporterende, så de holder huden tørr.

Materialet er avhengig av smak. Bomull føles luftig og behagelig mot huden, men tørker bare langsomt hvis de blir våt. Syntetisk materiale tørker lynraskt, men føles til gjengjeld mer unaturlig og litt varmere.

7 – RENSER EN SVETTETUR KROPPEN?

Kanskje har du hørt snakk om å ta seg skikkelig ut på sykkelen som en effektiv kur mot tømmermenn. Glem det! Svette består nesten utelukkende av vann, og tapet av giftige stoffer er minimalt, uansett graden av tortur du pisker deg selv gjennom dagen derpå.

Når du likevel kan føle velbehag etter en hard treningsøkt, skyldes det de endorfinene som kroppen frigir etter lengre tids fysisk aktivitet. De er i familie med euforiserende stoffer og kan gi en følelse av å være høyt oppe.

8 – ER DET NOE Å HENTE I SVETTEKASSER OG SAUNAER?

Er det snakk om fellesbadstue for menn og kvinner, er vel gevinsten innlysende…. Bortsett fra det løser faktisk varmen opp anstrengte muskler og forbedrer blodomløpet. Det gjør at du raskere blir klar igjen til neste treningsøkt, og bidrar muligens også til å forebygge skader. Dessuten er det rett og slett deilig å sitte og koke. Men med tanke på en rensende effekt er det ikke noe å hente.

9 – JEG SKAL DELTA I ET LØP I ROMA. PROBLEMER MED Å SVETTE I VARMEN?

Ja. Fordi kroppen din ikke er vant til fysisk utfoldelse på de breddegrader, vil den få problemer med å svette nok til å bli kvitt varmen. Derfor bør du på forhånd trene i 8-14 dager i det varme klimaet før kroppen blir akklimatisert til en lengre svettetur.

10 – KAN JEG RISIKERE INFEKSJONER FRA ANDRES SVETTE I TRENINGSSENTERET?

De små sjøene vil kanskje gi deg gåsehud, men det er også alt. Det er veldig usannsynlig at virus eller bakterier kan overføres via svette. Faktisk er det mer grunn til å være bekymret for din egen svette. Bakterier foretrekker varme, fuktige omgivelser, så svett hud er en ideell yngleplass. Kløe i skrittet eller fotsopp er utløst av fuktige forhold. Sopp finnes alltid på huden, men når den ofte blir innesperret i uvaskede underbukser eller sportssokker, starter festen for alvor.

Geir Tverdal
Av Geir Tverdal mai 15, 2018 08:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser