Tore Johnny Folkestad

Av Iform.no august 15, 2004 14:41

Tore Johnny Folkestad

Alder: 29 år

Bosted: Født i Volda og hovedsakelig vokst opp på Folkestad, en liten bygd på Møre. Siste 9 åra har jeg bodd i Oslo

Yrke: Er utdannet som diplommarkedsfører. Men salg og markedsføring var ikke noe for meg. I dag jobber jeg på gym og som personlig trener. Jeg trives med jobben som omhandler kosthold og trening, og det å hjelpe andre til bedre livsstil, helse og fremgang.

Trent i: 9år. Har hatt noen avbrekk i denne perioden der jeg har vært lei/skade. Men satser nå for fullt og skal på scenen igjen høsten 2003.

Gym: KALIBER GYM, Trondheim (pr i dag trener jeg mest på Partner gym, Oslo. Skal trene på Kaliber gym så ofte jeg kan

Høyde:176-177 cm

Vekt off season:ca 118-123kg(går litt vel mye opp i vekt)

Vekt on season: ca 97-98 (planen er å stille steinhard på ca 98 kg, eller så nær 100 kg så mulig enten det blir i år eller neste år 04)

Sponsor:Proteinfabrikken

 

Meritter:

1.plass i par NM 2002 sammen med samboer Janne G.Lande

6.plass -100 kg NM 2002

6.plass -100 kg SM 2002

8.plass -100 kg NM 2000

13.plass -90 kg NM 1997 

 

Planer med trening:

Skal stille i NM 2003 i -100kg og i par sammen med min kjære. Målet er å vinne par NM og topp 3 i -100kg klassen. Håper også å kunne konkurrere 2-3 år fremover, men tar 1 år av gangen.

 

Hvorfor begynte du å trene vekter?

Har vært innom langrenn, fotball og kickboxing en kort periode(Partner gym i Oslo har kick og thai boksing kurs). Har også vært flittig å besøke fjellheimen både sommer som vinter og liker friluftsliv. Fjellet er god terapi for sliten kropp og sinn.

 

Jeg hadde mest lyst å spille fotball. Men i en kamp våren -92 brakk jeg ankelen. Jeg fant ut at jeg ville prøve meg på litt vekttrening mens beinet grodde. Jeg hinka rundt på gymmet og sugde opp all mulig informasjon rundt trening og kost. ؅ løfte vekter var utrolig gøy, og resultatene kom raskt. Da jeg skulle på banen igjen var liksom lufta ute av ballongen. Fotball var ikke så gøy lenger jeg hadde funnet noe nytt der jeg kunne styre resultatene selv, der jeg kunne bestemme når treningen var osv. Jeg var friere og ble veldig inspirert av de andre som trente og satte seg mål. Jeg prøvde å kombinere fotball og vekter, og det var jo smart for jeg ble raskere og spennstigere, ikke minste sterkere av knebøy og andre base øvelser (øvelser som involverer mer en ett ledd. Isolasjonsøvelser involverer kun ett ledd) Men etter høst sesongen valgte jeg å takke for meg. Når hadde jeg lyst å bruke mer tid på vekttreningen, og litt muskler var ikke å forrakte, det hadde jeg lyst på. Og drømmen om å kunne løfte 100kg i benken var en realitet.

 

Militærtiden 1993-1994 ble mitt første skikkelige treningsår. Målet med vekttreningen var bare å kunne bli litt sterkere, og gjerne litt større. Hadde aldri planer om å stå på en scene, det var gresk for meg. Hadde heller større planer om å finne en styrkeløft klubb da jeg flytta til Asker/Oslo i 1994. Men det ble bare trening uten mål, noe større ble man jo etter hvert som tiden gikk, men var mest opptatt av å sette rekorder i benk og bøy til glede for seg selv. Sommeren 1996 starta jeg på Partner gym, et trivelig gym. Sjefen sjøl, Christian Egner lurte meg med på min første konkurranse året etter i NM 1997. Jeg så kanskje «nok» ok ut, til å vise meg på en scene, men det var mye show runt denne konkurransen. Deffen begynte 6 uker før NM, for jeg klarte ikke bestemme meg før da. En halv bra deff, nesten ikke brunmaling og jeg tok fri programmet på sparket (for øvrig nesten ikke noe posering øving). Ja man kan bare le. Det ble gjort mye feil, men jeg er glad jeg kom meg på scena, det ga mersmak. Så ikke nøl med å komme deg på scena, det er kjempe gøy. Men sørg for at du holder et vist nivå, få noen med erfaring til å vurdere deg osv. Nivået i Norge blir stadig bedre.

 

Dine beste løft:

Benkpress: 225kg (98kg)

Knebøy: 315 kg

Markløft: 240kg

Nakkepress: 140kg

 

Trener ikke styrkeløft, men har alltid vært opptatt av å sprenge egne grenser, og det å sette rekorder for min egen del har vært motiverende og moro. Har også tro på at tunge vekter bygger muskler. Men i den senere tid har jeg blitt flinkere til å trene lettere og mer teknisk riktig slik at jeg «når» muskelen bedre(muskelkontakt). Er ikke så sterk lenger, men smartere håper jeg. Tunge vekter kan også øke faren for skader(eks muskelbrist og avrivninger). Ikke ha respekt for tunge vekter, men ha respekt for utførelsen.

 

Hvilken kroppsdel er du mest fornøyd med?

Er fornøyd med armer(over 50 cm) samt skulder og mage.

 

Hvilken kroppsdel er du minst fornøyd med?

Sliter litt med rygg og bryst m.m. Er bare å bli større og bedre.

 

Hvordan trener du?

Cardio er jeg ikke så flink til å utføre, men utenfor sesong prøver jeg å gå/sykle 30-60 min 2 ganger i uka. Kroppen deler jeg opp i en 5 splitt: 1 armer, 2 bryst/mage, 3 rygg/korsrygg, 4 skulder/nakke, 5 lår/legger. Jeg trener aldri mer en 2 dager på rad før jeg legger inn 1-2 dager pause. I perioder har jeg kun trent annenhver dag, dette for å forsikre meg om at jeg ikke blir overtrent, noe som som har fungert meget bra. Så jeg trener kroppen igjennom ca hver 9-10 dag. Mine svake sider vier jeg ekstra oppmerksomhet, f.eks en muskelgruppe hver måned. Jeg har lært meg å bli mye flinkere med uttøying både før og etter treningen. Dette gir bedre fremgang og mindre risiko for skade, samt en sterkere muskel. Jeg trener 2-3 sett pr øvelse: ett lett sett og 1-2 tunge sett. 3-4 øvelser på små muskelgrupper og 4-5 øvelser på store muskelgrupper. Trener meget intensivt og øktene tar fra 25 til 45 minutt.

 

ؘvelser du liker:

Liker å trene alle muskel grupper like godt, og liker særlig øvelser som; utfall(bein), Franskpress(triceps), nakkepress(skulder), widechest(bryst) og scottcurl(biceps).

 

ؘvelser du hater:

Vanskelig å si, men slurver litt med legg, mage og bakside skulder. (Ikke slurv med noe da det ikke bare kan føre til ujevn fysikk, men også skade. En utrent bakside av skulderen din kan gi ubalanse i leddet og etter hvert skade).

 

Bruker du treningspartner:

Jeg har stort sett trent sammen med en treningspartner, men i perioder har jeg også trent alene. Når jeg er inne i en høyrepp periode liker jeg å trene alene, men når jeg er inne i en tung periode (det er man oftest) setter jeg pris på en partner. Fint å ha en mann som kan sikre på tunge løft, gutse deg opp og skrike litt når man trenger det. Men viktig at du har en partner som er like målbevisst og punktlig som deg. Og når man trener så prater og tuller man ikke, det har man ikke tid til. Intensitet er viktig, prate kan man gjøre når man inntar protein drikken etter trening.

 

Hva spiser du?

Jeg er veldig glad i mat og spiser det meste. Deffen kan derfor bli vanskelig, men det går. Må man, så må man. Da jeg har problemer med magen(lukke muskel problemer) får jeg ikke i meg de mengdene jeg burde. Men prøver så godt jeg kan, og spiser mye kylling / kalkun / egg / karbonadedeig / indrefilet / tunfisk / annen fisk / ris / havregryn / vollkronbrød / frukt / grønsaker / fettsyrer (omega 3,6 og 9) samt en del kostillskudd. Innimellom blir det også ren norsk bondekost(da legger jeg på meg) Pizza, Burgerking, snacks, sjokolade prøver jeg å kun spise en sjelden gang. I perioder kan det bli litt ofere også. Vi lever bare en gang.

 

Hva bruker du av kosttillskudd:

Glutamin, multivitamin og mineral, fett, askorbinsyre(C vitamin), masse proteinpulver, aminosyrer, B12, ekstra B og E vitamin, lecithin. Tar også en del linfrø for senke GI ytterligere på en del produkt. Blir også inntatt en del ekstra fiber.

 

Ditt beste treningstips:

Husk at dette er en teknikk sport, og glem aldri teknikken selv om du trener tungt. Tren med stil og kjenn i den muskelen du ønsker å trene at det er den som gjør jobben og ikke alle andre slags muskler. Det er svært viktig å få kontakt, med kontakt har du rett signal mellom hjernen og muskelen som trenes. Vær ikke redd for å prøve og feile og varier treningen, ikke gjør det samme om og om igjen(lurt å finne ut hva som passer nettopp DEG, og etter hvert har du funnet ditt system) Man kan forholde seg til de samme øvelsene, men bytt litt om på rekkefølgen osv. Kroppen liker forrandring. Tren regelmessig, intensivt og press deg på treningen. Anbefaler 2/3 av året og trene tungt 6-10 repp i 1-2 sett øvelse 1/3 av året kan man trene høyrepp der man kjører 20 reppere i 1-2 sett pr øvelse. Tenk enkelt og bruk en del øvelser som alltid fungerer: Knebøy, bicepscurl, franskpress, hantelpress, nakkepress for å nevne noen.Vær fokusert på trening og la den timen du er på gymet være hellig. Husk å varme opp og tøye stretche muskelen/ene. Ikke vær redd for mye hvile. Når man trener bryter man ned muskelfibrene, når man hviler bygger man de opp så sant man får i seg riktig/nok næring. Tren 3-4 ganger i uka, men føl deg frem for noen tåler mer en andre osv. Vær heller ikke redd for tunge vekter, man må stadig prøve å presse seg lenger og lenger, men bevar alltid teknikken og kontakten.

 

Siste tips må være at man må bli flink å lytte til sin egen kropp. Den signaliserer når du er sliten, overtrent, sulten, brygger på en skade eller lignende. Vær flink å høre på hva den sier så går alt så mye bedre, dette er viktig innenfor kroppsbygging.

 

Ditt beste råd til nybegynnere:

Ta det med ro i starten. Ikke fokuser på hvor mye du løfter, men fokuser på å lære teknikken til de ulike øvelsene og få muskelkontakt. Tren lett og presist, rolige bevegelser. Tren gjerne 15 reppere lær deg pusteteknikk og kos deg på trening, ikke stress. Spør de med erfaring om du lurer på noe, les og studer selv og sett deg inn i kosthold.

 

 Kosthold er for mange vanskelig, har du noen tips her?:

Få i deg mer av det riktige fettet(omega 3,6 og 9 i riktig blandingsforhold, jfr. Proteinfabrikken) Fett er uhyre viktig både for ditt ytre og ditt indre. Det vil bedre din styrke, utholdenhet, konsentrasjon, humør m.m.Fettforbreningen øker kraftig og hud, negler og hår får det bedre. Det riktige fettet er undervurdert om mistolket blant folk flest.

 

Få i deg mye proteiner hver dag, gjerne 3gram pr kilo kroppsvekt. Er du 80kg så få i deg minst 240gr protein daglig. Karbohydrater skal du også ha i deg en god del av, men sett deg litt inn i GI(glykemisk indeks) som forteller oss hvor raskt kroppen tar opp karben vi benytter og påvirker blodsukkeret. Spis vesentlig karb med lav(medium) GI, og finn ut mer om dette viktige begrepet(les bøker om kosthold og fett/GI). Men vanlige karb kilder er ris(basmati/naturris), fullkornbrød(grovt brød), havregryn, pasta, eple, pære, grønsaker(de fleste er best å spise rå eller lett wokket). Ris og pasta har middels GI, men det får bare gå. Overdriv uansett ikke inntak et av karb, men prioriter fett og protein.

 

Kosedag kan du unne deg en dag i uka. Skulle du ha lyst på snakcs midt i uka, spis ulike typer nøtter uten salt og olje. Ha gjerne litt solsikkekjerner eller linfrø ved siden av karben. Linfrø senker GI ytterligere på øvrige karbohydrater. Sett deg inn i kosttilskudd markedet, men en god start er å benytte proteiner og vitaminer/mineraler. Drikk mye vann, gjerne 4-5 liter rent vann daglig. Vann renser kroppen og fører næringstoffer etc rundt i kroppen.

 

Husk!! Kostholdet styrer hovedsakelig dine resultater og din helse, nettopp her ligger nøkkelen til suksess, så vær flink!!!

 

Har du noen forbilder:

Har ingen forbilder, men blir jo betatt av gutta i Mr Olympia, nivået er så høgt at det er skremmende. Er jo mest glad i de fra sitt eget land, så ser opptil de norske store profilene: Thorvildsen, ؘdegaarden, Paulsen og Stellander, så er det helt utrolig det Svend Karlsen presterer i strong man.

 

Noe du vil si til slutt?

Dette er en meget spennende sport der du selv avgjør din fremgang og prestasjoner. Noen setter seg mål om å stå på scenen, noen sikter på internasjonal kariere, noen vil opp 10kg, noen vil ned 10kg. Det handler om kropp, og det kan like gjerne være farlig som sunt, bevar alltid hodet trygt mellom skuldrene, ikke mist det. Gled deg til å trene, kos deg med maten og ikke anstreng deg for mye. Fin ett spor du klarer å følge og sett deg små, oppnåelige mål. Tenk at dette skal være helse fremmende og at du skal ha en god hverdag der du gleder deg over det du driver med. Føler du at tiden er inne til å deffe og være med i en konkurranse, så ikke nøl. Bruk god tid på første deffen og hold ut. Jeg lover deg at det blir gøy å stå på scenen. Det er verre å angre på at du aldri gjorde det. Stå på..hardt? ja, men likt for alle.

 

Nå har jeg jeg også lyst til i fremtiden å starte opp et eget opplegg der jeg vil hjelpe folk med forbedring av livsstil, helse, kost og trening på en folkelig og enkel måte. Jeg ser en fremtid i dette med livsstil. Ikke bare kan man livnære seg, men også drive med noe man liker og i tillegg hjelpe folk til en bedre og sunnere hverdag.

 

Vil du ha hjelp av meg? Trenger du personlig trener eller en veileder en time eller 2, kanskje du bare vil ha deg en prat med meg, eller vil ha hjelp til trening og kostopplegg? I så fall er det mulig å kontakte meg:

e-mail: torejfolk@hotmail.com  

 

Jeg ønsker alle et godt treningsår 2003, måtte vi nå våre mål og være sunne og friske Lykke til med konkurranser for de om skal stille.

 

Med vennlig hilsen TJF, Kaliber gym kroppsbyggerklubb, Team proteinfabrikken

 

(Januar 2003)

Av Iform.no august 15, 2004 14:41

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser