Tre tips til det nye året

Av Susanne Soydan januar 1, 2019 03:00

Tre tips til det nye året

Da er vi her igjen, den tiden på året da mange har ambisjoner om å sette seg og nå store og små mål. Det er ikke bare en ny uke, det er et helt nytt år med blanke ark, og det er gjerne da de større prosjektene påbegynnes.

Etter mange år som personlig trener så har jeg noen tips som jeg ønsker å formidle til dere som har tenkt til å gjøre livsstilsendringer i 2019.

  1. Start i riktig ende

Jeg ser mange som begynner å legge til ting i livene sine før de tar en opprydding og skaper bedre rom og et ordentlig grunnlag for å lykkes. En overordnet prioritering for å få det bedre i hverdagen er å få orden på søvn og døgnrytme. Bare det å sove nok kan gjøre at du får bedre kroppssammensetning i form av mindre fett og mer muskelmasse, i tillegg til mange fordeler i forhold til hjernefunksjonen. Har du mål om å spise sunnere bør du starte med å rydde ut av skuffer og skap før du kjøper inn de matvarene du har lyst til at kostholdet ditt skal bestå av fremover. Hvis du har en full timeplan og legger til trening kommer det ikke til å bli holdbart på sikt, så se hvordan du kan prioritere annerledes så du får plass til treningen slik at den blir en realistisk del av hverdagen din. Å begynne å innta kosttilskudd før du ser på kvaliteten på matvarene resten av kostholdet ditt består av kommer ikke til å gi deg bedre resultater av treningen din.

  1. Realistiske målsetninger

Du har sikkert hørt at mål bør være realistiske i form av at du faktisk har en mulighet til å nå det målet i løpet av den tidsrammen du har satt deg. Jeg synes også at det kan være lurt å se på mål og vurdere om de er realistiske å gjennomføre ut i fra hvor mye du egentlig ønsker å nå dem. Hvis jeg tar meg selv som eksempel så har jeg flere ganger satt meg mål som har vært urealistiske fordi jeg rett og slett ikke har hatt lyst nok til å nå dem, og har derfor ikke lagt ned den innsatsen som kreves. Målet i seg selv ut i fra mine forutsetninger har vært realistisk, men det har ikke vært attraktivt nok for at jeg har hatt lyst til å gjøre innsatsen som må til. For å skille mellom realistiske og urealistiske mål så kan du prøve å formulere målene dine på to forskjellige måter og se på hva som stemmer best. Her er et eksempel: «Det hadde vært kult å klare å gå på hendene» og «I år vil jeg virkelig lære å gå på hendene, og det er noe jeg har motivasjon til, og tid og lyst til å prioritere høyt for å få til». Sett inn ditt mål i stedet for å gå på hendene i de to setningene, og gjør en vurdering av hvor viktig målet faktisk er for deg. Det kan hende at du har et mål som er viktig for deg, og som du kjenner etterhvert at du ikke brenner like mye for etter du har begynt arbeidet. Og da er det faktisk helt greit å droppe det. Du prøvde, og det var ikke noe for deg. Ikke se på det som et nederlag, men bruk heller tiden din på andre ting som du synes er morsommere.

  1. Null til hundre

Dette har du helt sikkert hørt før, men det er verdt å gjenta – ikke gå ut for hardt! Hvis du plutselig legger om treningen og kostholdet til noe helt annet enn det du pleier å gjøre så er det en stor fare for at du ikke klarer å opprettholde det nye regimet på sikt. Å være konsekvent over tid er en hovedkomponent i å få resultater, ikke å «være flink» to uker i januar. Finn en måte å trene og spise på som du kjenner at du kommer til å klare å opprettholde i flere uker, måneder og til og med kanskje år fremover. Du bør kjenne at det du driver med er holdbart over tid, at det gir deg noe positivt i form av mestring, god helse og at det tar deg nærmere målene dine.

Av Susanne Soydan januar 1, 2019 03:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser