Ulemper med ketogene dietter.

Av Iform.no april 21, 2008 09:00

Ulemper med ketogene dietter.

Ketosedietten er effektiv, og det er ingen tvil om at den virker. Men selv om den er populær, er den nok ikke så sunn, hvis man går på den over lang tid. Her er en oversikt over bakdelene med ketogendietten, og hva du eventuelt kan gjøre for å gjøre dietten mindre risikabel.

Bakdelene med dietten:
1Mental kapasitet påvirkes. Det vil si at hvis du skal løse oppgaver som krever litt konsentrasjon og skarp tenkning, så påvirkes dette negativt under ketose. Ketoner fungerer som brensel for hjernen, men glukose (som du får i deg gjennom karbohydrater), fungerer best for hjernen.

2 Det første døgnet uten karbohydrater, føler du deg ikke særlig bra, men når ketonene har begynt å produsereres for fullt, får du det bedre.

3 Immunforsvaret påvirkes negavtivt. Immunforsvaret bruker også hovdedsaklig glukose som brensel. På en ketogen diett har man ofte et svært høyt inntak av fett, som igjen påvirker immunforsvaret negativt. Umettede fettsyrer kan under visse omstendigheter virke hemmende på immunforsvaret. Dette skjer fordi de forbruker kroppens antioksidanter.

4Noen forskere mener at en slik diett på sikt kan redusere insulinfølsomheten. Det kommer av at kroppen streber etter å skaffe kroppen glukose.

5 Nivået av det anabole hormonet insulin, er lavt, og fører til at du mister muskler.

6 Treningsenergien og styrken minsker. Det blir vanskelig å trene hardt fordi glykogendepotene ikke er velfylte. Ketogene dietter tømmer glykosen raskt.

7 Det dannes urinsyre og dette gir økt fare for urinsyregikt.

8 Mange spiser mye mettet fett under slike dietter. Dette er usunt, og insulinfølelsen minsker.

9 Det kan oppstå flere bivirkninger under denne dietten. Eksempler er; diare, dårlig humør, magekrampe, kvalme, vond kroppslukt og nyresteiner. Det er også fare for hemolytisk anemi (mangel på røde blodlegemer), nyreproblemer og dårlig leverfunksjon.

10 Langvarig ketogen diett øker også faren for mange kreftformer, siden man spiser næringsmidler med innhold av kreftfremkallende stoffer. Samtidig spiser man heller ikke den maten som forebygger kreftfaren som fullkorn, belgvekster, frukt og grønnsaker.

Hvis du likevel bestemmer deg for å gå på denne dietten, kan man jo passe på endel ting.

Gå ikke på dietten mens du har viktige eksamener eller en viktig oppgave foran deg. Du kan eventuelt karbe opp, akkurat de dagene du leser eller skal løse oppgaven.

Ta C- vitaminer som er bra for immunforsvaret og unngå mettet fett. Siden høyt inntak av umettede fettsyrer tar antioksydantene, bør du ta tilskudd av antioksidanter også.

Spis 2-4 gram proteiner pr kg kroppsvekt, så ikke muskelmassen brytes ned.

Prøv ikke å trene hardere enn vanlig, men prøv å løfte like tungt, som før du begynte på dietten. Ketosedietten gjør kroppen katabol (nedbrytende), og ikke anabol. ؅ bygge muskelmasse eller å bli sterkere er umulig. Det er en god ide å ta kreatin under dietten, for å opprettholde styrken.

Det er viktig å spise fett, så kroppen kan bruke dette som energi, når den ikke har karbohydrater. Dessuten får fett kroppen til å forbrenne fett. Udo´s choice og omega-3 er gode fettsyrer under slik diett.

Ta fiber- og fruktkosttilskudd. Dette får du på helsekostbutikken. Da får du i deg fiber og de viktige stoffene som finnes i frukt. Du kan gjerne spise litt grønt, så lenge du du ikke spiser så mye at ketosen opphører.

Husk å ikke holde på for lenge av gangen. Det er viktig at du har en dag i uken som du karber opp på. Da kan du skeie litt ut på kvelden med de karbohydratene du har savnet mest. Kanskje du er veldig glad i pizza eller is? Hiv innpå en gang i uken. Så kan kroppen fylle opp glykogenlagrene, og du øker forbrenningen litt etter en hard uke på diett.

Lykke til. Pass på kroppen, så passer den på deg.

Av Iform.no april 21, 2008 09:00

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser