Visste du at det finnes ulike typer muskelfibre i musklene våre?

Jaha, og hva betyr egentlig dette for meg tenker dere kanskje?

En muskel er bygget opp av ulike muskelceller, kalt muskelfibre. Forskjellige egenskaper og karakteristikker hos disse fibrene utgjør musklenes evne til arbeid på ulike måter.

I musklene våre finnes det forskjellige typer muskelfibre/celler. Musklene er samlinger av muskelfibre som har ulike egenskaper og vil derfor ha forskjellig innvirkning på blant annet musklenes hastighet, utholdenhet og størrelse.

I menneskets skjelettmuskler finnes fibertypene;

  • Type 1
  • Type 2a
  • Type 2x (ofte referert til som 2b)

Jaha, og hva betyr egentlig dette for meg tenker dere kanskje?

Om vi tenker på de typiske maratonløperene, ser vi kanskje for oss en person med lange slanke muskler som kan løpe lenge av gangen, men ikke nødvendigvis er veldig sterk. Hastigheten på løpingen er ofte ganske høy, men ikke så høy at musklene ikke får nok oksygen. Aktiviteten ligger altså på et aerobt nivå. Hoveddelen av fibrene denne personen har i musklene er type 1, men type 2 vil selvfølgelig også finnes.

På den andre siden har vi kroppsbyggeren eller sprinteren som har store muskler, er sterk, men lite utholdene i forhold til maratonløperen. De er ofte raske, men over kort tid og distanse. Her er det mindre blodtilførsel til muskelcellene og dermed ikke nok oksygen til å fortsette intensiteten over lengre tid, altså anaerobt nivå. Disse menneskene har muskler med høyere andel av type 2 fibre, men også type 1 er til stede.

Ulike muskler har forskjellige sammensetninger av fibertyper, og blir ofte kategorisert som raske eller langsomme. Leggmuskelen Soleus er den typiske langsomme med mye type 1 muskelfibre. Extensor digitorum longus,også i leggen, med flest type 2 fibre er den typiske raske muskelen. De ulike sammensetningene av fibertyper gir musklene våre ulike karakteristikker, og evner til arbeid.

Det finnes mange forskjeller i fibertypene, her kommer noen av de viktigste;

En viktig forskjell på fibertypene våre er MHC-varianten, et protein som er avgjørende for muskelkontraksjon. I tillegg til de tre fibertypene nevnt ovenfor finnes det fibre med en miks av MHC-variasjoner, som gir oss for eksempel Type I/2a fibre. Disse fibrene har en blanding av egenskapene nevnt i tabellen, og vil gi større variasjonsmuligheter av fibertypesammensetning i musklene.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter