Vitenskapen sier – nordic hamstrings knuser beincurl

Av Eirik Sandvik august 2, 2016 08:00

Vitenskapen sier – nordic hamstrings knuser beincurl

Beincurls er en øvelse som blir brukt i det vide og det brede, men til hvilken nytte?

Om du kun er ute etter å bygge muskelmasse og det er hovedmålet for all styrketrening, kjør på med beincurl. Hvis du derimot er ute etter økt styrke og idrettsprestasjoner, bør du kanskje revurdere benyttelsen av øvelsen om den befinner seg i treningsprogrammet ditt.

I denne studien ble øvelsen beincurl sammenlignet med øvelsen nordic hamstrings, en øvelse som har blitt benyttet av en del idrettsutøvere, spesielt med tanke på dens skadeforebyggende effekt. Her var det mer fokus på testing av konsentrisk og eksentrisk styrke av hamstringsmuskulaturen ved bruken av disse øvelsene over en 10 ukers periode hvor en gruppe veltrente fotballspillere kjøre beincurls og en annen gruppe veltrente fotballspillere kjørte nordic hamstrings.

Progresjonen av øvelsene bestod av en gradvis økning av repetisjoner over de første ukene og dereter en økning av belastning de siste ukene av fasen.

Etter denne perioden viste gruppen som kjørte nordic hamstrings en 11 prosents økning i eksentrisk styrke, samt 7 prosent økning i isometrisk styrke.

Quadriceps (fremside lår) blir ikke stimulert av disse øvelsene, så resultatet viste en stor økning i quad-ham-raten, som er forholdet mellom styrken i fremside og bakside lår, en meget viktig faktor med tanke på å unngå kneplager og skader. Dette forholdet ble betydelig økt ved bruk av nordic hamstrings! (good stuff)

Hva med beincurl?

INGEN endringer ble observert i gruppen som kjørte beincurl! (not so good stuff)

Konklusjon

Beincurl kan brukes til å stimulere muskulaturen til muskelvekst, men når det kommer til styrkeøkninger, funskjonalitet og ikke minst skadeforebygging, er beincurl et meget dårlig alternativ i følge denne studien.

Kjør nordic hamstrings!

Ditt valg, dine resultater!

Av Eirik Sandvik august 2, 2016 08:00

Kommentarer

Annonser

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd

Annonser