VM i håndbak 5 ganger

Av Iform.no mai 3, 2006 20:14

VM i håndbak 5 ganger

Erika Heidi Marie Andersson har vunnet VM i håndbak fem ganger. Her forteller hun hvordan hun trener, spiser mm

Fullt navn: Erika Heidi Marie Andersson
Alder: 25
Bosted: Storuman i lägenhet med skidskytten Björn Ferry
Arbeide: armbrytare
Webside: www.heidiandersson.com  
Høyde: 170 cm
Vekt:  63kg
Sivilstatus: sambo med skidskytten Björn Ferry, www.bjornferry.com

Meritter:

Femfaldig världsmästarinna:
1999 – Tokyo, Japan, -60kg
2000 – Rovaniemi; Finland, -60kg
2002 – Springfield, USA, -60kg
2003 – Ottawa, Kanada, -65kg
2004 – Durban, Sydafrika -65kg
Europeisk Mästarinna
1999 – Rochefort, Belgien   -55kg
Flerfaldig Nordisk Mästarinna
Flerfaldig Svensk Mästarinna
Flerfaldig Wild Arm Champion.

Kort info om deg.
Musikk: Cranberries, Kent, Green Day, Enya
Favorittfilm: Million dollar Babe
Favorittdrikk: vatten
Favorittmat: viltkött
Drømmebil: miljöbil
Idoler/förebilder: Norge och Ryssland när det gäller armbrytning (Vi jobbar just nu enligt norsk modell med samarbete med Brottningsförbundet och Ryssland för att det är världens bästa armbrytarnation och de är ledande när det gäller handikapparmbrytning, armbrytargymnasium/skola och träning i allmänhet) Min stora förebild är annars min farfar.

Har du noen tips på gode teknikker i håndbak?
Det är ngt man själv måste komma på. Man måste hitta den teknik som passar just mig och mina kvaliteér. Vi är alla olika och beroende på hur vi är skapta så ska vi också bryta olika. Det är individuellt och finns inget generellt.

Er det å psyke ut motstanderen viktig?
Att ha lusten och viljan är viktigast av allt. Att fokusera på min motståndare gör jag aldrig. Jag fokuserar på att bryta arm – att vara med i starten! Allting sitter i huvudet, eller i allafall är det där matchen till största delen avgörs och överhuvudtaget det mesta i livet.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?
Vaknar 7.00-7.30, Kollar mail, äter frukost (GRؖT, ekologiska havregryn och mackor) TR؄NING fm, LUNCH, JOBB:kontorsarbete; driver eget företag som gör det möjligt för mig att hålla på med armbrytning på heltid, vilket innebär bokföring, ringa samtal, maila, skcika offerter, boka resor, förbereda föredrag, instruktioner etc. FIKA, TR؄NING em, MIDDAG, mer kontorsarbete. FIKA. 23.00 Go natt! (fast nu har jag fel tid inställd 9h tidsomställning i kroppen, kom hem från Las Vegas, USA i går kväll.)

Hvor lenge har du trent?
Armbrytning sen jag var 11 år.
Styrketräning på gym sen jag var 16 år.

Hva tar du i benkpress?
Jag tränar inte bänkpress, men jag har prövat och jag har tagit 65kg.

Hvor mye trener du og hvordan trener du?
10-12 pass i veckan och 1 vilodag. 2- 3 pass armbrytning/vecka (1 pass = 2 timmar) sen är det löpning (vanligtvis 30-45min) Spinning när det är för kallt att springa, lite boxning (på mittsar) styrketräning med fria vikter och dragmaskin och under vissa perioder klätterträning i rep och armgång på bom. Ett styrketräningspass är vanligtvis 90 min- 2 h långt. Betoningen ligger på maxstyrka, men varvas periodvis lättare träning. Exakt hur jag tränar är omöjligt att beskriva med ord och att ta del av min träningsdagbok med egna specialtecken och kommentarer är ingen poäng, för den kan bara jag tyda!

Bruker du å vinne over menn eller blir det vanskelig når de blir for sterke eller tunge. Det kanskje ikke så lett å bryte håndbak mot en 100 kilos klump?
Tjusningen med armbrytning är att man aldrig kan se på ngn om det är en armbrytare- det måste man känna och jag kan vinna mot män som väger över 100kg och jag kan förlora mot män som väger 60kg. Men jag tävlar inte mot män, utan mot kvinnor som väger under 65kg och jag undviker att bryta mot icke-armbrytare eftersom skaderisken är stor, speciellt om personen är tyngre än mig. Män som inte tränar armbrytning vinner jag i regel mot och många armbrytande män (syftar på mina klubbkamrater) kan jag ca 30 min in på träningen ge en match och även bryta ner (jag är bra mjölksyretränad ;). Men tävling och träning kan aldrig jämföras och jag tävlar som sagt inte mot män, men jag tränar nästintill enbart med.

Hva sier menn når du slår de i håndbak?
Olika. De flesta säger ingenting. En del blir frustrerade, andra ledsna.

Hva motiverer deg?
Människor som har en strävan, och vilja att göra och utveckla saker och framförallt att utvecklas själva som människor. Människor med energi och som ger energi. 

Nå som du er verdensmester – hva er dine mål og ambisjoner?
Att armbrytningen växer och utvecklas! Och för att den ska göra det så gör jag följande; jobbar för ett armbrytargymnasium i Storuman med riksintag, utvecklar tävlingar, hemsidor, insturerar armbrytning och föreläser. Jobbar för att förverkliga World Challenge – armbrytartävling för damer i lag och individuellt. Förra året genomfördes Nordic Challenge i ؅re (blev succé) Där möttes nordens bästa damer, de tre bästa norskorna, finskorna och svenskorna, mer info se min hemsida, rubrik T؄VLINGAR. World Challenge har potential att utvecklas till en världscup. Jag vill tävla mer, men det finns för lite bra tävlingar för damer och prispengarna är ett skämt, vann Ultimate Armwrestling III i Las Vegas i lördags och 700dollar, det täckte inte resan, emn det är BRA, mina första riktiga prispengar och min första proffstävling- MER S؅NT!

– Få ut armbrytarbord på alla skolor i världen. Jobbar i dag med olika skolprojekt där armbrytning blir en del av skolornas verksamhet och det är mycket positivt! Har tagit fram världsmästarbordet som jag sålt till Norge, bland annat har Nordkapp ett världsmästarbord.

-Armbrytning = OS gren, ett första steg är att armbrytning blir medlem i respektive lands Riksidrottsförbund (som i Norge 🙂 I Sverige har vi idag åstadkommit samarbete med Brottningsförbundet vilket indirekt betyder att vi är medlem i RF.

–  Börja med träningsläger i Ensamheten. OCH MYCKET, MYCKET ANNAT!

Kosten er viktig for gode resultat. Hvordan spiser du? Kontinuerligt och vanlig husmanskost, mycket älgkött.

Noe du vil nevne til slutt?
Startar armbrytargymnasium i Storuman till hösten – då Ryssland kommer vi! Jag jobbar just nu med organisationen av detta.

Av Iform.no mai 3, 2006 20:14

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser