World Cup i Street Workout kommer til Fredrikstad

iform.no
Av iform.no juni 17, 2013 10:00

World Cup i Street Workout kommer til Fredrikstad

Hit kommer 30 av verdens beste utøvere. Vi har snakket med to av de norske deltagerne og arrangør AFPT

29 juni 2013 braker Street Workout World Cup løs i Fredrikstad.Hit kommer 30 av verdens beste utøvere for å kjempe om en plass i superfinalen som holdes i Moskva senere i år.


Iform.no tok en prat med to av de norske deltakerne og arrangør AfPT.

Ahmed Valentino AKA Iron Monkey satte nylig verdensrekord i flying push-ups med utrolige 136 cm og deltar for første gang i konkurranse nå i Fredrikstad. Han har trent calisthenics i knappe ni måneder, men kan allerede vise til en imponerende kroppsbeherskelse og rå styrke.

Ahmed: Hvordan og hvorfor begynte du med denne sporten?

Jeg trente først på treningsstudio og løftet vekter. Så kom jeg over noen filmer på Youtube der jeg så folk som gjorde ting jeg øvelser jeg aldri hadde sett før. Jeg syntes dette så kult ut, men ingen jeg kjente drev med dette så jeg søkte litt rundt etter steder å trene. Da ble jeg tipset av min daværende kjæreste om Tufteparken. Dagen etter dro jeg og har blitt der siden. Jeg startet med enkle øvelser som push-ups og pull-ups og gjorde dette i flere måneder. Etter inspirasjon fra nettet ville jeg prøve en muscle-up, men etter all vektløftingen var jeg stiv og hadde ikke en sjanse. Det tok over to måneder før den satt og brukte vel tre måneder på å lære å stå på hendene.

Miljøet i Norge er lite og jeg kom fort i kontakt med Lasse Tufte. Han pushet meg hele tiden på trening og ga meg utfordringer jeg visste jeg ikke kunne klare der og da. Da ble det en naturlig greie å jobbe videre for å bli enda bedre.

Nå er det litt over ni måneder siden jeg begynte å trene aktivt og snart klart for min første konkurranse. Jeg er ganske spent og nervøs, men det blir gøy. Det blir som å være i parken og kose seg, men sammen med 300 tilskuere kommer nervene.

Ahmeds treningspartner Lasse Tufte er mannen bak Tufteparken i Asker og Bærum, Tromsø + 30 andre planlagte og prosjekterte Tufteparker i hele landet og har holdt på med calisthenics i over fire år. Lasse jobbet som personlig trener i Elixia, men som Ahmed ble han bitt av basillen ved å se på filmer på Youtube. Nå er han Norges beste utøver i sporten og har deltatt i en rekke internasjonale konkurranser som VM i Latvia – Riga 2012, Verdenscupen i Spania – Madrid, Taiwan og Taipei i 2013. Sammen med Ahmed skal Lasse representere Norge i Verdenscupen i Tyskland – Offenburd i slutten av Juli 2013.

Lasse: Hva er det med calisthenics som er så spesielt?

Nå begynner det å nærme seg fire år siden jeg startet å lukte på sporten. Den gang var det ingen som drev med street workout i ordna forhold. Jeg begynte å kikke på videoer på nettet og søke litt rundt. Da så jeg øvelser som i utgangspunktet så fullstendig uoppnåelig ut, men etter litt grunntrening ga jeg det et par forsøk. Da viste det seg at det ikke var så langt unna likevel og det har hele tiden vært motivasjonen min for å drive med dette.

I mangel på steder å trene startet vi Tufteparken for snart et år siden og det er et lavterskel tiltak for uorganisert idrett og folkehelsen – og i tillegg er det helt gratis. Da vi bygget parken var det kun et par stykker som trente aktivt, men nå teller vi flere hundre aktive medlemmer og det kommer stadig vekk flere. På internasjonalt nivå er denne sporten veldig stor og vi i Norge kommer sakte, men sikkert etter.

Det som er fint å se er det gode miljøet som dannes ved denne formen for trening. Blant oss som trener sitter latteren løst og man støtter hverandre. Dette står i kontrast til erfaringene jeg har fra et vanlig treningsstudio der alle stort sett er stille og trener for seg selv. Her er treningen mer som lek og vi hjelper hverandre, ler og har det gøy. I tillegg er dette skadeforebyggende trening som alt fra barn til godt voksne kan gjøre. Derfor er vi jo spesielt glade for at en instans som AfPT grep muligheten til å arrangere verdenscupen her i Fredrikstad da jeg som leder av den norske organisasjonen fikk tilbudet fra verdensorganisasjonen om å arrangere 1 av de totalt 7 verdenscupene i 2013. Drømmen er at flere skal få muligheten til å oppdage egenvektstrening og da er man avhengig av samarbeidspartnere som ikke bare tenker fortjeneste, men som ser verdien denne formen for trening gir og det er vi selvsagt takknemlige for.

Espen Arntzen er leder for fag og utvikling i Akademiet For Personlig Trening og arrangør av konkurransen. Han forteller entusiastisk om et skifte i treningsbransjen der stadig flere aktører rydder vekk store, tunge apparater til fordel for mer åpne flater og muligheter for trening med kroppsvekt. Hans mål er å kunne åpne en ny park i Fredrikstad slik at terskelen for trening senkes ytterligere for de som kanskje ikke ønsker eller tør å trene på et studio.

FOTO: Espen Arntzen til venstre og Morgan Andersen

Espen: Hvorfor har AfPT valgt å arrangere nettopp denne konkurransen?

Dette handler om å skape et tilbud til alle. Å trene på studio med de tradisjonelle maskinene er ikke alltid det som individer ønsker. Ved å tilby flere muligheter for trening kan man skape et bredere tilbud og tiltrekke seg mennesker som synes det tradisjonelle ikke er interessant eller morsomt nok. Når du fjerner treningsapparater og tilbyr variabel, morsom trening som alle kan gjøre blir både treningen og utbyttet bedre. Dette har folk skjønt og man ser tegnene i bransjen allerede. Stadig flere rapporter at de trener utendørs og internasjonalt har dette blitt det nye store fenomenet etter CrossFit.

Selve konkurransen holdes på lørdag 29. juni og det blir et stort event. Vi stenger av Fredrikstad sentrum og det kommer DJ, matservering, en stor scene og på kvelden arrangeres det en veldedighetsmiddag. Overskuddet fra denne middagen skal gå til å finansiere en ny Tuftepark i Fredrikstad eller til aktivitetstilbud for barn dersom en Tuftepark blir finansiert på annen måte. På søndagen inviterer vi til barnas dag der man får muligheten til å møte utøverne, prøve teknikk og leke seg.

Les mer om konkurransen og de andre utøverne her: http://streetworkout.afpt.no/

Lurer du på hvor du kan finne en Tuftepark nær deg? Sjekk ut www.facebook.com/tufteparken for mer informasjon!

I samarbeid med AfPT arrangerer iform.no en konkurranse! Send inn en video av deg selv der du prøver deg på øvelsen Human Flag. Fem heldige vinnere får en gratisbillett til konkurransen! Vinnerne blir publisert på iform.no fredag 21.6!

iform.no
Av iform.no juni 17, 2013 10:00

Kommentarer

AnnonserNyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd


Annonser